Vaniljpannacotta med Hallongelé

Rating: 0.00
(0)
20 april, 2010

Pannacotta är nog en av de enklaste (och godaste) efterrätterna man kan göra! Det är en perfekt avslutning på en god middag som utan att kännas alltför tung och mastig ändå ger en krämig och söt kick. Dessutom är pannacotta perfekt att koka både till många och i förväg. Man behöver inte heller ställa sig i köket och fixa en massa för att kunna servera desserten, det är bara att plocka fram direkt från kylskåpet.

Pannacotta med hallonspegel

Till en krämig vaniljpannacotta är det gott med något sötsyrligt till. Med en hallonspegel på toppen av pannacottan får man både något gott som passar bra till, men som ser också riktigt trevligt ut i glaset. En hallonspegel är inte bara en hallonsylt eller hallonkompott, det är lite mer som en hallongelé som man silat för att bli av med alla kärnor. Du behöver:

  • Hallon: Jag tycker det bästa är att använda frysta hallon som är plockade när de är mogna och som blir mer prisvärda. Det finns ingen anledning att köpa färska hallon när man ändå ska koka dem.
  • Socker: Hallonen är söta i sig, men de kan behöva lite extra kick för att plocka fram sötman lite mer, speciellt eftersom hallonen också kan vara lite syrliga i smaken.
  • Vatten: Det är viktigt att tillsätta vatten för att göra det enklare att sila och ge hallonspegeln lite mer volym efter att det är silat.
  • Gelatinblad: Det går också bra att använda gelatinpulver eller agar agar, följ då instruktionerna på förpackningen.
  • Kastrull och sil: det är viktigt att ha en bra sil så att man kan sila bort alla hallonkärnor, det ger en mycket trevligare upplevelse, både visuellt och när man äter pannacottan.
vaniljpannacotta med hallon

Pannacotta som passar till alla

Något som också är väldigt bra med pannacotta är att det är väldigt enkelt att koka pannacotta som passar olika matpreferenser och allergier. Det gör att alla kan äta i princip samma dessert vilket är trevligt om man bjuder på middag.

Laktosfritt? Bara använd en laktosfri vispgrädde och koka som vanligt.

Glutenfritt? Pannacotta är naturligt glutenfri, men ibland kan det vara gott att servera något slags kex eller kaka till och du kan man välja en glutenfri variant till de som behöver det.

Veganskt? Pannacotta är supergott och enkelt att göra vegansk. Istället för vispgrädde, byt till en havre- eller sojagrädde som är gjord för desserter. Tänk på att vissa sorter är sockrade och då kan man behöva minska på sockret i receptet. Det bästa är att smaka av innan man sockrar. Istället för gelatin kan man använda agar agar, 1 tsk agar agar-pulver är lika med sex stycken gelatinblad, så man behöver ytterst lite. Tillskillnad från gelatin så behöver agar agar koka lite, koka därför pannacottan och hallspegeln i några minuter under omrörning efter att du tillsatt agar agar innan du tar kastrullen från plattan.

pannacotta med hallonspegel

Pannacotta med hallonspegel

Portioner 6 portioner
Förberedelser 30 minuter
Total tid 8 t 30 minuter

Ingredienser
  

  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 3 msk socker
  • 2 st gelatinblad blötlagda

Hallongelé

  • 200 g hallon frysta
  • 2 dl vatten
  • 2-3 msk socker
  • 2 st gelatinblad

Instruktioner
 

  • Lägg två gelatinblad i kallt vatten och låt stå cirka fem minuter. Värm upp grädden tillsammans med socker och vaniljsocker så att den precis börjat sjuda, låt den inte koka. Krama ut gelatinbladen och vispa ner dem i grädden ett i taget. Sjud pannacottan under omrörning tills gelatinbladen lösts upp helt. Ta av från värmen och låt svalna i kastrullen. När smeten svalnat, häll upp den i små, väl rengjorda glas och ställ i kylen för att stelna. När de har stelnat på toppen, cirka tre till fyra timmar senare, påbörja hallonspegeln.

Hallonspegel

  • Lägg två gelatinblad i kallt vatten i cirka fem minuter. Koka upp hallon och vatten med socker. Mosa till en jämn smet och skumma av ifall det behövs. Skummet när man kokar frukt och bär kan ge en grumligare gelé, så för att få en klar hallonspegel är det bra att försiktigt plocka bort eventuellt skum med en hålslev.
  • Sänk temperaturen så att hallonen precis bara sjuder. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i hallonsåsen och vispa tills allt löst upp sig. Ta av från plattan och sila direkt för att bli av med hallonkärnorna. Det är mycket lättare att sila när hallonspegeln är varm och mer rinnig innan gelatinet börjar göra att det stelnar. Använd baksidan av en sked eller en slickepott för att trycka ut så mycket hallonsaft som möjligt och verkligen se till att det bara är kärnor kvar i silen.
  • Fördela sedan hallonspegeln ovanför vaniljpannacottan och ställ återigen in glasen i kylen. Servera när hallonspegeln stelnat helt, cirka fyra timmar senare. Det går bra att förbereda och göra dem dagen innan.
Författare: Danielle

Frågor och svar om Pannacotta

Pannacottan stelnar inte, vad gör jag?

Om pannacottan inte stelnar kan man testa att värma upp den igen och tillsätta ett extra gelatinblad. Det är viktigt att inte koka pannacottan, bara värma upp den så att den precis sjuder innan man tillsätter gelatinet. Gelatinet ska också svälla i riktigt kallt vatten så att det inte sväller för fort eller blir klumpigt. Sjud försiktigt pannacottan enbart tills att gelatinet löst upp sig helt, där därefter av från värmen direkt.

Varför blir pannacotta blir gummiaktig

För mycket gelatin eller agar agar-pulver kan göra att pannacottan blir gummiaktig, det är en balans mellan att få en pannacotta som håller formen men som fortfarande är krämig och len. Pannacotta kan också bli gummiaktig om den har fått stå i för många dagar. Gör din pannacotta högts två dagar i förväg för att den ska hålla bra kvalitet.

Hur länga ska pannacotta stå i kylen?

Pannacotta behöver stå i kylen i minst fyra timmar om man kokar den med gelatin. Tänk på att pannacottan behöver stelna på toppen innan du häller på hallonspegeln så att den lägger sig ovanpå utan att blanda sig med pannacottan. Hallonspegeln behöver också stelna i några timmar i kylen, så därför behöver du räkna med att pannacotta med hallonspegel behöver stå i kylen i cirka 6-8 timmar innan den kan serveras. Jag rekommenderar alltid att göra pannacotta dagen innan så den verkligen får tid på sig att stelna.

Share the love

Join the Conversation

  1. älskar pannacotta ! lätt som en plätt att göra ! har aldrig haft hallongelé på toppen dock vilket givetvis skall testas !

  2. Den såg väldigt god ut! Skulle passa utmärkt till min frukost… 🙂

  3. Ser jättevackert och gott ut 🙂

  4. Tjingeling!
    Lämnar ett fotavtryck här på din blogg! Finfin!
    Trevlig Söndag!

  5. åå så gott 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close