Dulce de Leche-mousse

Betyg: 0.00
(0)
26 april, 2022

Duce de leche är ett annat namn på karamelliserad mjölk och det påminner lite om kola eller karamell. Dulce de leche får man genom att koka en oöppnad burk med kondenserad mjölk i en stor gryta med vatten i cirka tre timmar. Så skillnaden mellan karamelliserad mjölk och kondenserad mjölk är alltså att den karamelliserade mjölken kokats till den har en kolaliknande smak och konsistens.

Numera finns det både kondenserad och karamelliserad mjölk att köpa i mataffären, så var noga att titta på burken så att du köper rätt för de är väldigt lika!

Enkel efterrätt med karamelliserad mjölk

En enkel dessert man kan göra med dulce de leche är mousse. Det tar inte så lång tid och är inte så svårt men att göra mousse kräver att man vispar ingredienserna var för sig så det blir en del disk. Men å andra sidan så är det perfekt att förbereda och därför har man god tid att städa undan efter sig innan det kommer gäster.

Det är också enkelt att göra större satser med mousse till efterrätt så att det räcker till många. Eftersom de är enkla att förbereda är det gott att göra flera och servera i mindre glas som en liten dessertbuffé. Dessa har jag serverat i små snapsglas som man kan hitta till bra pris på loppis. Alla behöver inte heller vara samma sort, det gör det nästan bara mer charmigt när det är olika glas och olika efterrätter på bordet.

Vad du behöver för att göra mousse:

 • Karamelliserad mjölk. Jag köper min färdig, men det går såklart bra att koka sin egen med kondenserad mjölk också. Jag tycker inte att det är värt besväret att koka sin egen för resultatet är detsamma.
 • Vispgrädde. Det spelar ingen roll om du väljer vanlig vispgrädde eller en laktosfri variant. Jag brukar försöka välja en med så hög fetthalt som möjligt för de är ofta lättare att vispa.
 • Äggvitor. Jag har testat att göra med både äggvitor separerade från vanliga ägg och köpt äggvita och det går bra med vilken som. Ska man göra mycket mousse och inte behöver gulorna till något så kan det ibland vara bra att köpa bara äggvitor.
 • Socker. Jag använder helt vanligt socker och du behöver inte mycket här eftersom den karamelliserade mjölken är rätt söt. Sockret är mer till för att stabilisera äggvitorna här.
mousse med karamelliserad mjölk

Dulce de leche-mousse

En enkel och fluffig mousse med smak av dulce de leche som ger en söt och god kolasmak. Toppa gärna me hackad mörk choklad eller rostade hasselnötter.
Portioner 8 portioner
Förberedelser 20 minuter
Kylning 4 t
Total tid 4 t 20 minuter

Ingredienser
  

 • 240 g dulce de leche (karamelliserad mjölk)
 • 1,5 dl vispgrädde
 • 3 st äggvitor cirka 1 dl
 • 1,5 tsk socker
 • hackad mörk choklad

Instruktioner
 

 • Plocka fram dulce de leche och låt den bli rumsvarm. Rör om den så att den är krämig.
 • I en egen bunke, vispa grädden tills den är fast. Ställ åt sidan.
 • I en annan bunke, vispa äggvitorna tills det inte lägre skummar eller finns några bubblor. Tillsätt sockret och vispa tills det bildas glansiga, fasta toppar.
 • Vispa ner cirka ⅓ av den vispade grädden i dulce de lechen. Rör tills allt går ihop. Vänd försiktigt ner resten av grädden med slickepott.
 • Blanda ner ⅓ av de vispade äggvitorna i dulce de leche mixen och rör ihop det tills allt blandat sig. Vänd försiktigt ner resten av äggvitorna tills det precis går ihop. Tänk på att inte blanda för hårt så att luften du vispat in i grädden och äggvitorna försvinner.
 • Häll upp moussen i rena glas och ställ in den i kylskåpet i minst fyra timmar. Ta fram precis innan servering och toppa med hackad choklad eller hackade och rostade hasselnötter.

Anteckning

Karamelliserad mjölk är en oöppnad burk kondenserad mjölk som kokats i cirka tre timmar i en stor gryta med vatten. Jag rekommenderar att du köper den färdig för att slippa förberedelserna med kokningen. Det är ungefär samma pris på båda sorterna i mataffären.
Författare: Danielle
Får du dulce de leche över?
Dessa kolakakor med flingsalt är perfekta att baka med karamelliserad mjölk som blivit över från andra projekt.
Till receptet på kolakakor
kolakakor med flingsalt

Join the Conversation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close