Våren ligger i luften, solen kikar fram och vissa dagar kan man sitta en bra stund på balkongen utan att frysa. Jag längtar till jeansjackan och ballerinaskorna. Jag längtar till uteserveringarna och rosévinet. Jag längtar till årets första, iskalla dopp och grillfesterna. På våren och sommaren lämnar jag ofta chokladen till förmån för bär och cream cheese. Inte helt, choklad är fortfarande en flickas bästa vän, men varma och soliga dagar vill i alla fall jag mycket hellre smaska på något lätt och fräscht.
Till vårens och sommarens middagsbjudningar vill jag därför servera den här Hallontartletten. Det är ett kallt mördegsskal fyllt med en halloncurd som smakar gudomligt fräscht och friskt. Jag gillar när efterrätterna känns ”lätta”. En tung och kraftig efterrätt efter en stor middag blir ofta för mycket. Något friskt och lite lättare slinker ner mycket lättare och ger ett skönt avslut på middagen. Den här efterrätten är precis så. Sen är det också ett stort plus i min bok att efterrätten förbereds före middagen så man slipper springa iväg och fixa massa saker innan den kan ätas. Här är det bara att plocka fram och så är det klart.
Hallon är mitt absoluta favoritbär. Här är det kombinerat med citron, en helt galet god kombination. Det enda som kan vara lite jobbigt med hallon är alla kärnor. Ta dig därför lite extra tid och sila hallonkompotten så blir det en superfin och len kräm. Den turkosa bakgrunden i de här bilderna får verkligen färgerna att poppa. Men curden blir verkligen riktigt intensivt hallonröd, helt utan färgtillsatser. Jag tycker alltid det är lite roligare att servera något som är så här fint och färgstarkt. Om man vill kan man ha lite lätt vispad grädde till.
Hallontartlett
Ingredienser
Pajskal
- 3 dl vetemjöl
- 0,5 dl mandelmjöl
- 0,5 dl socker
- 1 nypa salt
- 100 g smör, brynt
Halloncurd
- 7 dl hallon, frysta
- 1 dl socker
- 1 st citron, skal och juice
- 2 msk vatten
- 2 st äggula
- 2,5 msk majsstärkelse
- 1 nypa salt
- 1 msk smör
Instruktioner
Pajskal
- Lägg smöret i en kastrull och bryn det försiktigt. När det fått en lätt ljusbrun färg, ta av kastrullen från plattan och låt svalna. Blanda ihop alla ingredienserna till pajskalet till en deg. Tryck sedan ut degen i en pajform med löstagbar botten. Grädda skalet i 175 grader i cirka 20-25 minuter tills skalet är gyllenbrunt. Låt svalna helt på galler.
Halloncurd
- koka upp hallon, socker, citronskal, citronsaft och vatten i en kastrull. Koka tills hallonen tinat helt och låt puttra i några minuter. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Mixa hallonkompotten och sila den genom en finmaskig sil så att kärnorna försvinner. Häll tillbaka hallonkompotten i kastrullen. Mixa ihop äggulor, maizena och salt. Tillsätt det till hallonkompotten ch ställ tillbaka kastrullen på plattan. Vispa ihop det ordentligt och låt koka i någon minut. Kompotten ska tjocka till en curd (tänk lemoncurd). Ta av från plattan och vispa ner smöret. Häll curden i pajskalet och ställ i kylskåpet så att den stelnar, minst två timmar men gärna över natten.
Mums så god den ser ut 🙂 Ha en bra helg 🙂
Men åh hur fin bild vad inte detta då? Riktigt snyggt!