Nästa vecka är det Fettisdagen och då är det lätt hänt att man halkar in lite på kardemumma, mandel och vispad grädde. För semlor är ju himla gott och ungefär lika klassikt gott som en kanelbulle. Men precis som med kanelbullar så finns det ett sådant otroligt spann mellan en riktigt bra och god och en halvdan som man äter mest för att. För mig ska en semla ha massor med mandelkräm. Ärligt talat hade jag kunnat äta bara mandelkrämen. Nu när jag varit inne i ett glutenfritt tänk så började jag fundera lite på glutenfria semlor och eftersom jag älskar mandelkrämen så tänkte jag, varför inte bara skippa vetebullen? Varför inte gör en mandelbas som är som en blandning mellan en mazarin och en kaka? Inte riktigt en bulle, inte riktigt en mandelkräm men en blandning.
Jag ville inte att dessa skulle vara begränsade till en semlebakelse för jag tycker att dessa mandelbottnar hade passat lika fantastiskt ihop med färska jordgubbar eller nyplockade hallon. Eller tillsammans med lite smörstekta äpplen. Det är verkligen en väldigt användbar grund som kan kombineras med frukt och bär efter säsong. Och utan att någon märker det så råkar den även vara glutenfri. Tada!
Glutenfria mandelbakelser
Ingredienser
- 150 g vit choklad
- 2 msk mandelmjölk
- 130 g smör, osaltat och rumstempererat
- 100 g socker
- 3 st ägg, separerade
- 240 g mandelmjöl
- 1/2 tsk kardemumma, mald
- bittermandelessens, efter smak
Instruktioner
- Smält den vita chokladen tillsammans med mandelmjölk på låg värme, ställ åt sidan. Vispa samman smöret och sockret till en ljus kräm. Separera äggen och tillsätt äggulorna i smörkrämen och vispa ihop ordentligt. Tillsätt den smälta chokladen, mandelmjöl, kardemumma och bittermandelessens. Blanda ihop till en jämn smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vän försiktigt ner skummet i smeten. Klä en form med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Det går bra att använda en fyrkantig form, ca 20×20 cm, om man vill skära i bitar direkt men det går också bra att grädda i en springform om man vill servera som en tårta. Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter. Lägg gärna lite folie över de sista 10 min om du inte vill att kakan ska få för mycket färg. Låt svalna helt och låt stå en sund därefter i kylskåpet så kakan blir helt kall. Servera med vispad grädde.