Chokladpannacotta med hasselnötter

Betyg: 0.00
(0)
22 maj, 2012

Jag tycker det är roligt att pröva nya grejer. Därför bakar jag väldigt sällan exakt samma sak igen, i alla fall inte om jag får välja själv. Självklart tycker jag det är jätteroligt när människor i min närhet älskar det jag bakat. Så när de kommer och undrar om jag inte skulle kunna baka den där kakan som de älskar så mycket för det blir inte samma sak när de gör den själva, ja då gör jag det gärna. Men det är inte riktigt lika roligt som att pröva något nytt. Och genom mitt experimenterande har jag kommit fram till en mycket bra grundregel som visserligen inte är ett måste, men som ger riktigt bra resultat. Och den tänkte jag självklart dela med mig av, jag är inte den som sitter och håller på några triumfkort.

Och det är egentligen mycket simpelt. Man ska tänka i talet tre. Jag kom på det av en slump då jag insåg att alla mina riktigt goda idéer använde sig av tre smakupplevelser eller tre olika konsistenser. Från att ha varit en slump har jag sedan dess gjort det till ett sätt att tänka när jag bakar nya grejer. Som här till exempel. Detta är en chokladpannacotta med hasselnötter. Då har vi den krämiga smaken av grädde, den lite bittra av choklad och de nötiga hasselnötterna. Tre smaker, i och för sig bara två konsistenser men ändå riktigt bra. Man skulle ju kunna tycka att grädde inte är en smak, men det är det faktiskt. Om man tänker sig choklad och hasselnöt i något annat så skulle det fortfarande vara riktigt gott med hasselnötsbrownies eller choklad och hasselnötscookies. Men det skulle sakna något. Ja, enligt mig i alla fall. Jag hade nog slängt i lite kardemumma. Det är min go to för den där tredje smaken när den inte är helt självklar. Tänk bara på alla kryddor i morotskaka, det blir inte alls samma komplexitet och dimension i smakerna ifall man tar bort något.

Nu är det ju inte så att man alltid måste baka med tre smaker. Enkla Drömmar är ibland det bästa som finns. Men om man vill leka lite med smakkombinationer är det alltid en god idé att ha talet tre i bakhuvudet. Det kan som sagt också gälla konsistenser. När jag diskuterade detta i köket på jobbet så fick jag ytterligare ett mycket bra tips. När man äter något, middag som dessert, så ska man bli överraskad minst tre gånger. Det tycker jag är lite spännande. Jag får nog öva lite på att överraska lite mer. I denna pannacottan har jag lagt till en liten överraskning för att boosta smakerna, en choklad och hasselnötsessens. Det är inte något jag brukar göra, men de har riktigt fina essenser på Strössel och annat som smakar riktigt bra. Men det är helt frivilligt att lägga till en essens, smakerna finns där ändå dock inte lika utpräglade. I det här receptet har jag använt LorAnns Oils och du finner dem HÄR.

Chokladpannacotta med hasselnötter

Inget betyg än
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 5 dl grädde
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 3 msk socker
  • 100 g mörk choklad, grovt hackad
  • choklad och hasselnötsessens, ev några droppar
  • 2 st gelatinblad, blötlagda
  • 1,5 dl hasselnötter, cirka

Instruktioner

  • Lägg två gelatinblad i kallt vatten och låt stå cirka 5 minuter. Koka upp grädden med socker och vaniljsocker. Tillsätt den hackade chokladen och rör tills den smält helt. Tillsätt eventuellt några droppar essens efter tycke och smak. Krama ut gelatinbladen och vispa ner dem i grädden ett i taget. Låt svalna något. Häll sedan upp på små väl rengjorda glas och ställ i kylen för att stelna. Låt dem stå minst fyra timmar. Det går bra att förbereda dem dagen innan och låta dem stå över natten.
  • Hetta upp en torr stekpanna. Häll i hasselnötterna och rosta dem lite snabbt. Ställ av stekpannan och låt nötterna svalna. Gnugga försiktigt nötterna så att lösa skal lossnar. Det gör inget om skalen sitter kvar, plocka bara bort de som lossnar. Hacka nötterna grovt och strö över pannacottan när den är helt stelnad. Servera som de är eller med en liten klick vispad grädde.

Anteckning

Receptet räcker till cirka 6st glas
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Vilken perfekt sommar desert!!

  2. Siffran 3 ska jag komma ihåg nästa gång jag bakar, tack för tipset och dina inspirerande inlägg!

  3. oh jösses va gott de ser ut.a de var ett bra tips.ska komma i håg det.lätt o bra.sonen är 3 oxå hehehe

  4. Det här låter mycket godare än vanlig vaniljpannacaotta, Mums! 🙂

  5. Ann-Sofi MATSAFARI says:

    Det här låter gott:) Jag älskar choklad men har aldrig testat chokladpannacotta. Dags för en ny smakupplevelse;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close