Äppelrosor

Betyg: 0.00
(0)
9 november, 2015

Jag har ännu inte riktigt lyckats smälta den här veckan. Jag tror det kommer at ett bra tag. Hela helgen har jag i princip varit däckad i soffan, helt slut i både huvudet och kroppen. Men samtidigt börjar det lägga sig lite nu och det ska bli skönt att komma tillbaka till vardagen och påbörja alla planer jag har för hur den här bloggen ska bli ännu bättre. Men det hela börjar ju med riktigt goda recept, eller hur?

Äppelpaj i portionsformat

För något år sedan la jag upp ett recept på en riktigt fin och god rosformad äppelpaj med en vitvinskräm. Den blev väldigt populär och omtalad. Men det är lite knepigt att fylla en hel paj med rosor och den kan vara lite svår att skära snyggt så jag började fundera på lite nya varianter. Tillslut blev det dessa minipajer med hemkokt vaniljkräm i. Ja, det låter avancerat med hemkokt vaniljkrämen det är faktiskt inte jättesvårt. Jag är absolut för att spara tid och energi men jag tycker det är minst lika viktigt att bevara kunskapen om hur man gör saker. Pannacotta är ett sådant där riktigt bra exempel på när du i princip inte spar någon tid alls och får en dessert som inte alls smakar lika bra. Vad har man då vunnit? Lite samma sak är det med vaniljkräm. Lite mer avancerat men när du väl börjat koka din egen så kommer du inte gå tillbaka till konstiga mixer igen. 

Receptet på vaniljkrämen i dessa pajer kommer från Julia Childs fantastiska verk Det goda franska köket. Det är en fantastisk bok som innehåller väldigt många bra och grundläggande recept. Dessutom älskar jag hennes tanke med att alla kan lära sig att laga riktigt bra mat, det är inte bara förbehållet utbildade kockar och konditorer. Så ni kan vara säkra på att den här vaniljkrämen är en riktigt klassiker och passar som fyllning i massor med goda bakverk.

Jag valde riktigt röda äpplen eftersom jag ville ha mycket färg på mina äppelrosor. Det är viktigt att äpplena är skivade riktigt tunt eftersom de annars blir svåra att böja. Jag tycker det är enklast att skiva dem med mandolin men är man grymt bra på att använda kniven så kan man köra på det också. Använd ganska mycket citronsaft ifall du inte vill att äpplena missfärgas allt för mycket. Sedan är det bara att börja lägga äppelskivorna omlott över varandra! Det är lite pilligt och tar lite tid men resultatet blir så vackert att det faktiskt är värt den extra tiden.

Äppelrosor

Inget betyg än
Portioner 12 portioner
Tillagningstid 45 minuter

Ingredienser
  

Mördeg

  • 150 g smör, osaltat
  • 0,5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl

Crème Pâtissière (vaniljkräm)

  • 1,25 dl socker
  • 3 st äggulor
  • 45 g mjöl, siktat
  • 2,75 dl mjölk
  • 10 g smör
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Äppelrosor

  • 4-5 st medelstora äpplen
  • 2 msk citronsaft
  • varmt vatten

Instruktioner
 

Mördeg

  • Blanda samman alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det nästan går ihop. Vänd ut på köksbänken och tryck ihop till en deg. Dela i 12 delar. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och tryck ut degen i dem. Ställ i kylen.

Vaniljkräm

  • Vispa upp äggulorna. Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills blandningen bleknar och tjocknar lite. Cirka 2-3 minuter med ballongvisp eller elvisp. Sikta ner mjölet och vispa ner det försiktigt i blandningen. Koka upp mjölken och vispa ner den i en mycket tunn stråle. Bara ytterst lite i taget så att inte äggulorna värms upp för snabbt. Det är speciellt viktigt i början att det går så långsamt att man nästan droppar ner mjölken. När man tillsatt ungefär 1/4 av mjölken kan man börja hälla i en lite snabbare med fortfarande i en tunn stråle.
  • Häll smeten i en kastrull och sätt den på medelhög värme. Rör hela tiden i kastrullen och var noga med att röra i botten. Låt såsen koka upp. Den kan klumpa sig lite med blir slät igen när du vispar. När den kokat upp, sänk värmen och fortsätt värma under vispning i cirka 2-3 minuter så att mjölsmaken kokas bort. Var försiktigt så att inte krämen bränns vid.
  • Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret och vaniljen. Låt svalna och lägg sedan en klick i varje muffinsform. Det som blir över av krämen kan man frysa till en annan gång.

Äppelrosor

  • Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor på mandolin. Lägg dem i en bunke och häll över citronsaft och riktigt varmt vatten så att de precis täcks. Låt stå en stund tills äpplena mjuknar lite. Ta upp lite av äppelskivorna i taget och låt dem rinna av. Börja i ytterkanterna av formarna och lägg äpplena omlott över varandra. Den nya äppelskivan ska alltså börja ungefär hälften in på den tidigare. Fortsätt så tills det bara är ett litet hål kvar. Rulla ihop två äppelskivor till en rulle och tryck ner i mitten på rosen. Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter. De kommer vara ganska mjuka på grund av vaniljkrämen men mördegen ska kännas gräddad. Låt svalna något och servera med en kula vaniljglass. Eller ät dem kalla som de är.
Författare: Danielle
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close