Banoffeepaj är bland det bästa jag vet! Man kan förbereda mycket i vanlig banoffeepaj, men denna deluxevarianten med ett extra fudgetäcke över bananerna går att göra klart helt innan gästerna kommer. Istället för att breda på grädden ovanpå bananerna så serverar vi den som tillbehör här. Less is more brukar man ju säga, men i Banoffeepaj deluxe så är more definitivt more, jag lovar.
Banoffeepaj deluxe
Ingredienser
Botten
- 15 st digestivekex
- 100 g smör, smält
Fudgekräm
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk sirap, ljus
- 100 g mörk choklad
- 75 g smör
Fyllning
- 400 g karamelliserad mjölk, cirka
- 3-4 st bananer
- 3 dl vispgrädde
Instruktioner
Botten
- Mixa digestivekex tillsammans med smält smör så att det blir en grynig massa. Smörj en springform och tryck ut massan i botten och upp en bit på kanterna. Grädda ca 7 min i 175 grader. Låt svalna.
Fudgekräm
- Koka grädde, socker, sirap och choklad. Låt koka upp och koka cirka 20 minuter. Ta kastrullen i från plattan och vispa ner smöret. Rör tills smöret smält. Låt svalna.
Fyllning
- Bred den karamelliserade mjölken på botten av pajskalet. Skiva bananer över och fördela dem jämt. Bred fudgekrämen över bananerna. Vispa grädden och servera den som tillbehör. På så vis går det lätt att förbereda pajen i god tid.
Låter DÖFARLIGT Ju!
Åhåhå, det här MÅSTE jag bara prova, det låter för gott för att vara sant! Det finns INGET i den här pajen jag INTE älskar! Mumma =D
Ser ju tokgott ut 🙂
Låter dögott och SER gott ut.. men jag vågar inte riktigt ge mig på att koka den dära kondenserade mjölken… tyvärr:/
Jag har aldrig bakat banoffeepaj, men sett den på många bloggar. Denna deluxe låter inte alls fel 🙂 Gott och mäktigt!
Maste provas! Ser farligt gott ut 🙂
jättegod paj, fast jag gjorde ngt fel med fudgen, för smöret skilde sig så den blev lite går men gott mm
jättegod paj, fast jag gjorde ngt fel med fudgen, för smöret skilde sig så den blev lite går men gott mm
Underbar paj med högt spk-värde! (Smak per kalori)
Tack snälla Danielle för alla goda recept du delar med dig av.
Kram Pernilla
Hej Danielle!
Vilken fantastisk blogg du har!
Jag undrar om du kanske skulle kunna ge mig några bra råd?
Jag ska försöka göra en ormtårta till min sons ettårkalas nästa fredag. Jag gillar inte vanliga torra tårtor utan hade tänkt att göra en banoffeepaj. Jag har en rund form med hål i mitten och löstagbara kanter. Tror du att det kommer att fungera om jag till exempel lägger bakplåtspapper i formen och sedan gör pajen i den. När den är klar så tar jag av kanterna på formen och delar pajen så det blir två halvcirklar och tar ur pajcirklarna ur formen för att sedan lägga dom omlott så det blir en snirklig orm? Jag hade tänkt att göra två pajer och sätta ihop till en lång orm och sedan bre på grädde. Jag funderar på om jag ska köpa nonstop och krossa och garnera ormen så det blir ett blandat färgglatt mönster.
Men jag är osäker på om detta kommer att fungera? Kommer jag kunna ta ur pajen ur formen eller blir botten för lös? Hur mycket kan man förberedda dagen innan? Vad ska jag lägga upp ormen på? Jag har inget lång fat. Har du några tips på hur man kan garnera ormlikt? Hade tänkt få till ett ormhuvud av en cupcake.
Kan man ha i karmelfärg i grädden? Jag tänkte att grunden på ormen skulle bli grön?
Är tacksam om du har några bra förslag! Du verkar vara så uppfinngingsrik!
Mvh Jenny
Hej Danielle!
Vilken fantastisk blogg du har!
Jag undrar om du kanske skulle kunna ge mig några bra råd?
Jag ska försöka göra en ormtårta till min sons ettårkalas nästa fredag. Jag gillar inte vanliga torra tårtor utan hade tänkt att göra en banoffeepaj. Jag har en rund form med hål i mitten och löstagbara kanter. Tror du att det kommer att fungera om jag till exempel lägger bakplåtspapper i formen och sedan gör pajen i den. När den är klar så tar jag av kanterna på formen och delar pajen så det blir två halvcirklar och tar ur pajcirklarna ur formen för att sedan lägga dom omlott så det blir en snirklig orm? Jag hade tänkt att göra två pajer och sätta ihop till en lång orm och sedan bre på grädde. Jag funderar på om jag ska köpa nonstop och krossa och garnera ormen så det blir ett blandat färgglatt mönster.
Men jag är osäker på om detta kommer att fungera? Kommer jag kunna ta ur pajen ur formen eller blir botten för lös? Hur mycket kan man förberedda dagen innan? Vad ska jag lägga upp ormen på? Jag har inget lång fat. Har du några tips på hur man kan garnera ormlikt? Hade tänkt få till ett ormhuvud av en cupcake.
Kan man ha i karmelfärg i grädden? Jag tänkte att grunden på ormen skulle bli grön?
Är tacksam om du har några bra förslag! Du verkar vara så uppfinngingsrik!
Mvh Jenny
Jenny,
Åh, jag satt och skrev ett långt inlägg och så försvann det 🙁
Men kontentan var att det inte kommer att gå att göra som du tänkt med banoffie pajen. Däremot har jag gått och klurat på detta hela dagen och kommit fram med ett alternativt förslag som inte blir torrt eftersom du inte gillar det.
Mitt förslag är att du bakar en vit kladdkaka precis som du beskrev med bakplåtspapper och gör som du tänkt. Baka den dagen innan och ställ den i kylskåpet så att den hinner stelna. När du lägger ihop den så skär du ormens huvud lite rundat och svansen lite avsmalnande.
Sedan skulle jag koka en fudgekräm som i detta receptet och ha ovanpå för att få lite kolaton på det hela. Ovanpå detta skulle jag föreslå att du gör ett huggorsmmönster. Jag skulle nog använt finhackad choklad, både vit och mjölkchoklad för att göra ett sicksack-mönster. Du kan ju använda krossade chokladkex eller strössel eller vad som. Jag vet inte om dom där godisarna som var röda långa och smala finns kvar men får du tag på något sådant så kan du klippa till en tunga och stoppa in också. Sedan hade jag serverat tårtan med vispad grädde.
Hoppas du fick ut något av mitt tips, hör gärna av dig igen om du undrar något!
/Danielle
Underbart!
Har just bjudit mina kollegor på denna sockerchock och de blev överlyckliga!
Kan rekommendera haselnötter som extra tillbehör.
Kram och tack!
Jag gjorde just en variant med kladdkakebotten (med choklad i). Tänker servera den med grädde, vaniljglass och hallon imorgon. Kanske några nötter med. MUMS. Mina vänner kommer storkna 😉 Chokladtryffelkrämen höjer desserten!
Din blogg är så fantastiskt inspirerande! Har redan testat Cookie Dough Pie, Double Cookie Fudgy brownies och nu senast Banoffeepaj deluxe, vilken gick åt som smör i solsken :o). Keep up the good work!
Mvh Kim
riktigt inspirerande och söt blogg, hit kommer jag komma tillbaka!