Dessa jordgubbsgömmor gjorde jag inför Alla Hjärtans Dag. Så vissa lock är utstansat ett hjärta, andra har det utstansade hjärtat på sig och några fick hela lock. Tanken var att det skulle bli snygga röda jordgubbshjärtan. I botten har jag lagt lite hemkokad vaniljsås, det går utmärkt att göra en färdig variant om man inte vill koka egen. Kompotten är som vanligt kokad med syltsocker. Det är verkligen inte speciellt svårt men vill man kan man självklart byta ut mot färdig jordgubbssylt. Jag tycker dock bäst om egenkokad kompott eftersom den smakar mer och inte behöver bli lika söt som köpt sylt. Men man gör självklart som man vill. Dessa är supergoda att servera som de är, varma som kalla. Det är också gott med en klick grädde till. De håller sig bra i kylskåp och är enkla att transportera. Så om du vill bjuda en hjärtevän på fika så är de enkla att ta med sig och förvara.
Jordgubbspajer i miniformat
Ingredienser
Vaniljkräm
- 3 st äggula
- 0,7 dl socker
- 0,5 dl majsstärkelse
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 2,5 dl mjölk
Kompott
- 200-300 g jordgubbar
- 100-300 g syltsocker
Mördeg
- 1 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 6 dl vetemjöl
- 300 g smör
Instruktioner
Vaniljkräm
- Vispa äggulor, socker och maizena ljust och luftigt. Värm mjölken och vaniljpulvret. Om du vill använda vaniljsocker dubblerar du mängden. När mjölken kokat upp, häll den försiktigt i en jämn stråle i äggsmeten och rör om hela tiden. När allt är blandat och vispat till en jämn smet, häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning. Värm vaniljkrämen tills den tjocknat ordentligt. Vispa hela tiden så att du inte får klumpar. Häll krämen direkt i en kall skål och ställ att svalna i kylen.
Kompott
- Koka upp jordgubbar och syltsocker. Mängden socker beror på hur fast du vill ha sylten i konsistensen samt hur söt du vill ha den. Ta hälften så mycket socker som jordgubbar om du vill ha en lättsockrad sylt men ta aldrig mer syltsocker än bär. Tänk på att vi talar om vikt här! 1dl jordgubbar och 1dl syltsocker väger väldigt olika. Ställ därför kastrullen direkt på en digital våg och väg upp önskad mängd. Det går jättebra att göra mer, det är bara att lägga i en väl rengjord burk och använda som sylt sedan.
Mördeg
- Blanda samman alla ingredienserna till en deg. Ställ pappersformer i en muffinsplåt. Dela degen i två delar, denna ena ska vara större än den andra. Den större delen av degen använder vi för att trycka ut i formarna. Jag brukar dela upp degen i tolv bitar och sedan platta ut varje bit och tryck ut den i pappersformen. Lägg en klick vaniljkräm i formarna, 1-2 msk är ganska lagom. Fyll upp resten av formen med jordgubbskompott. Ta den degbiten du sparade och dela upp den i 12 st bitar. Platta ut degbitarna till lock och lägg dem över kompotten. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Verkar som en perfekt efterrätt för alla hjärtans dag!
Låter smaskigt, och vilka fina bilder!! Grattis till nya datorn, har också funderat på en macbook…
Gud vad gott de ser ut =) fin blogg & bra recept & bilder !!!
Gimp finns till Mac/Win/Linux och kostar gratis, underbart bildredigeringsprogram. Rekommenderas!
Det gäller att förstå att en dator är en dator, sen spelar det inte så stor roll om det är en flagga eller ett äpple på operativet. Eller en pingvin för den delen. Svårigheten är väl möjligen i att apple flyttat på funktionsknapparna, så muskelminnet i lillfingrarna får lite problem. Men det vänjer man sig vid efter ett tag. Jag gick från win-tekniker till MAC-ansvarig över en helg, hela tiden med Linux på datorn hemma. Visst var det lite scary, men knepet var att se just det. En dator är en dator.
Ang kakorna har jag haft lite funderingar på nåt liknande, men du hann först. 🙂 Kanske kan gå att modifiera till St patricks day, med grön deg, vit fyllning och orange lock… Tål att funderas på!!
så söta kakor! Gud vad jag diggar stylingen mot det turkosa, så snyggt!