Jag måste tyvärr erkänna att jag är rätt kräsen när det kommer till frukt, bär och grönsaker. Jag gillar helt enkelt inte så många utav dem. Det kan ju låta lite konstigt med mitt mat och bakintresse och ännu konstigare eftersom jag jobbat på frukt och gröntavdelningen i flera år. Jag kan däremot ganska mycket om frukt och grönsaker vilket kan leda till lite udda stunder då jag stått och förklarat smakskillnader på tomater för någon och sen råkar erkänna att jag inte äter dem själv. Men jag har faktiskt smakat på det allra mesta och då och då får jag för mig att jag borde smaka på det igen för att se om jag ändrat mig.
Vinbär och vindruvor är sådant som jag inte direkt är jätteförtjust i. Jag äter det, men inte gärna. Däremot så bakade min granne när jag var liten underbar vinbärskaka och därför har jag absolut inget emot att testa på dessa två bär i bakverk. Det blev en variant av Två Systars Sötas vindruvsspaj. Istället för bara vindruvor blev det en blandning mellan vindruvor och röda vinbär. Och allvarligt, det var riktigt gott! Vindruvorna och vinbären gav pajen en syrlighet som passade jättebra till det söta pajskalet. Serverad med lite vaniljsås eller vaniljglass så är detta en vinnare! Hoppet är inte ute, kanske kan jag lära mig att gilla vindruvor också nu då.
Paj med vindruvor och vinbär
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk socker
- 150 g smör
- 1 nypa salt
- 1-2 msk iskallt vatten
Fyllning
- 0,5 liter röda vinbär, rensade och sköljda
- 0,5 liter vindruvor, kärnfria
- 2 msk smör, smält
- 1 msk citron, pressad
- 0,5 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
Smuldeg
- 0,5 dl socker
- 1 dl vetemjöl
- 50 g smör
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk citronskal, rivet
Instruktioner
- Blanda samman alla ingredienserna till pajdegen och knåda ihop till en deg. Plasta degen och ställ den i kylskåpet för att vila i cirka 30 minuter.
- Krossa vindruvor och vinbär lätt och blanda samman med smält smör och citronsaft. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna. Blanda samman till en smet.
- Tryck ut pajdegen i en pajform, fyll formen med fyllningen. Grädda pajen i 200 grader i cirka 20 minuter.
- Blanda samman ingredienserna till smuldegen. Ta ut pajen och strö över smuldegen. Grädda pajen i ytterligare 20-25 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt pajen svalna och servera den kall.
Ser gott ut och gillar när pajer är lite syrliga!
Vindruvor och vinbär låter gott. Lagom syrligt och härligt!
Spännande med vindruvor i pajen, det har jag aldrig provat! Kan tänka mig att det är gott =)
Tycker det låter konstigt med vindruvor i en paj. Men funderar ändå på att testa, har ju röda vinbär här hemma som jag kanske borde göra något med innan fåglarna ätit upp allt.
mvh Åsa