Flätad rabarberpaj

Betyg: 5.00
(1)
29 maj, 2016


En av de allra bästa sakerna med försommaren är att rabarberna börjar komma upp. Jag älskar rabarber och jag är uppvuxen på rabarberkräm och smulpaj med hallon och rabarber från trädgården. Numera bor jag ju tyvärr inte så att jag har rabarber i några rabatter. Men när de svenska rabarberna trillade in i affären så köpte jag en stor påse och bestämde mig för att ta rabarberpajen till en ny nivå.

För ni känner ju mig, jag kan ju aldrig riktigt göra precis som vanligt eller samma sak som tidigare. Jag måste utmana mig själv lite i köket och göra något annorlunda. Det är faktiskt förvånande hur ofta jag får frågan om det är något fel på vanlig smulpaj och kanelbullar.

Måste man baka nya grejer hela tiden? Klart man inte måste! Men det beror också på varför man bakar. Jag bakar sällan för att jag är sugen på något. För mig är det som att vara en konstnär i köket där jag provar, testar och känner mig inspirerad till att skapa nya verk. För mig är det receptskapandet som är det mest spännande och inte nödvändigtvis själva förtärandet, det kan jag överlåta åt andra.

Rabarberpaj med fyllning

Men vi skulle ju prata rabarberpaj! Jag gjorde ett mördegsskal som numera har blivit en favorit när jag gör paj. Sen kokade jag en egen vaniljkräm, också den en favorit som jag använder ofta i olika sammanhang. Sen kommer vi till rabarbern och här är det lite trixigare. Jag använde min mandolin för att försiktigt skära min rabarber i långa band. Skär inte för tunt utan använd en lite tjockare inställning!

Sedan kokade jag dem väldigt snabbt i en svag sockerlag för att de skulle mjukna och inte vara för sura. Här gjorde jag bort mig först för jag lämnade grytan och gick iväg för att göra annat och min rabarber blev hel mosig. Så håll koll! Det går riktigt fort när den är skuren i band. Jag kokade min rabarber i omgångar för att slippa koka upp så mycket sockerlag.

Rabarbern fick svalna helt och sedan flätade jag den på ett bakplåtspapper. Det är faktiskt inte så svårt när man väl fått in den rätta tekniken. Om man inte vill fläta så går det så klart bra att snedskära rabarbern och koka upp den lätt i socker lag och sedan skeda upp den i pajen ovanför vaniljkrämen också.

raberbarpaj med vaniljfyllning

Rabarberpaj

5 från 1 röst
Ett frasigt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med tunna skivor rabarber kokade i sockerlag.
Portioner 12 portioner
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 50 minuter
Svalningstid 2 timmar
Total tid 3 timmar 10 minuter

Ingredienser
  

Vaniljkräm

  • 1,75 dl socker
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,25 tsk salt
  • 4,75 dl mjölk
  • 3 st äggulor
  • 1 msk smör, osaltat
  • 1 tsk vaniljpulver

Rabarberfläta

  • 800 g rabarber
  • 1 del socker
  • 2 delar vatten

Instruktioner

  • Baka mitt grundrecept på pajskal enligt instruktionerna och låt svalna helt.

Vaniljkräm

  • Blanda ihop sockret och vetemjölet till vaniljkrämen i en kastrull. Vispa ner hälften av mjölken och vispa tills det är jämnt och slätt. Låt krämen koka upp under konstant vispning tills den tjocknat. Det tar några minuter. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och värm tills krämen tjocknat ytterligare, den ska kännas lite som en pudding. När krämen tjocknat, ta av den från spisen och rör ner vaniljpulver och smör. Fördela vaniljkrämen i skalet och låt svalna på köksbänken.
  • Vispa de tre äggulorna med resten av mjölken i en annan bunke. Temperera äggvispet med lite av den tjocknade krämen. Om man värmer upp äggen för snabbt så bakas äggulan och då blir det inte gott så ta det lite i taget.
  • När du fått ner ungefär halva krämen i äggvispet så kan du hälla det tempererade äggvispet försiktigt tillbaka i kastrullen. Rör om hela tiden.
  • Ställ tillbaka kastrullen på spisen och värm tills krämen tjocknat ytterligare, den ska kännas lite som en pudding. När krämen tjocknat, ta av den från spisen och rör ner vaniljpulver och smör. Fördela vaniljkrämen i pajskalet och låt svalna på köksbänken.

Rabarberfläta

  • Skiva rabarbern i medeltunna band med hjälp av en mandolin.
  • Koka upp sockerlag, 1 del socker till 2 delar vatten, sänk temperaturen och låt sjuda.
  • Lägg ner rabarbern så att den täcks och låt dem sjuda tills de blivit lite mjuka och böjliga. Plocka upp med hålslev och låt svalna lite på en plåt.
  • Lägg ut remsorna i ett lager så att det täcker pajformen. Vik upp varannan remsa på mitten och lägg en nya remsa tvärs över, vik tillbaka remsorna. Fortsätt med motsvarande remsor och upprepa tills du fått ett lock med flätad rabarber som täcker pajformen. Lägg det över pajskalet fyllt med vaniljkräm och klipp bort överflödet med sax.
  • Pensla rabarbern med sockerlagen och låt kallna i kylskåpet. Om pajen är svår att skära upp sedan så kan man klippa rabarbern med sax.
Författare: Danielle
Måltid: Efterrätt
Dela

Skriv en kommentar

  1. Alltså herregud vad snyggt!! Måste absolut testa nästa år när det är rabarbersäsong igen 😀

  2. Wow vilken fin paj! Ska testa att ge mig på att göra en i helgen 🙂 Tack för receptet

  3. Eduardo ISla V says:

    Fenomenalt recept.
    Jag fick lite rabarber av en vän och bestämde mig för att göra denna paj.
    Eftersom jag inte är mycket för att baka så vart jag lite rädd för att det verkade som så många steg.
    Men såhär med facit i hand så var det busenkelt.
    Receptet var lätt att följa och resultatet blev en riktig hit.
    Tack för ett bra recept!

5 from 1 vote

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close