Paj kan vara så himla mycket mer än bara en vanliga bärpajen. Inte för att det är något fel med bärpaj, snarare tvärtom, men om du inte har testat någon form av gräddpaj (eller cream pie som det heter på engelska) så har du missat något. Just sayin’. Varenda gång jag gör gräddpaj så blir det en stor succé och alla i princip slickar tallrikarna efteråt. Både min Chocolate Banana Cream Pie och min Cookie Dough Cream Pie har gått åt som smör i solsken och det var samma sak när jag serverade denna Hallon och vaniljpaj.
Vad är det som utmärker en gräddpaj?
En gräddpaj är en helt kall paj som består av ett gräddat pajskal som fyllt med krämiga fyllningar och toppas med vispad grädde. Pajskalet ska vara frasigt och hålla ihop bra så att det går att skära snygga bitar. Tänk därför på att använda kallt smör och kyla pajskalet ordentligt innan gräddning. Fyllningen tycker jag gör sig allra bäst i två lager, alltså med två olika smaker. I denna hallon och vaniljpaj har jag därför fyllt pajskalet med hallonkompott och en hemkokt vaniljkräm. Det är inte så svårt att koka en egen kompott och inte heller att göra sin egen vaniljkräm så låt inte det hindra dig från att testa!
Den här pajen är fylld med lätt syrlig hallonkompott, hemkokt vaniljkräm och toppad med en hallongrädde. Det blev en väldigt fräsch och lätt kombination som passar perfekt nu till sommaren!
Hallon och vaniljpaj
Ingredienser
Pajskal
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 dl florsocker
- 100 g smör
- 1 nypa salt
- 1 st ägg
- 2 msk vatten, kallt
Hallonkompott
- 400 g hallon, frysta
- 200 g syltsocker
Vaniljkräm
- 1,75 dl socker
- 0,75 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 4,75 dl mjölk
- 3 st äggulor
- 1 msk smör
- 0,5 tsk vaniljpulver
Hallongrädde
- 3 dl grädde, vispad
- 0,5-1 dl hallonkompott
Instruktioner
- Börja med att koka ihop hallonkompotten och låt svalna så att den tjocknar.
- Mixa ihop pajdegen i en matberedare. Kavla ut den ganska tjockt och klä en pajform eller springform med degen. Skär bort deg som hänger över kanten. Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter eller tills pajdegen fått lite färg. Men inte för mycket för då blir den torr och hård. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Spara ca 1 dl av hallonkompotten och bred ut resten i botten av pajskalet. Låt stå i kylen så att kompotten sätter sig.
Vaniljkräm
- Blanda samman vetemjöl, socker, salt och hälften av mjölken i en kastrull. Låt koka upp och tjockna under omrörning. Vispa snabb samman äggulor och den resterande mjölken. När mjölblandningen tjocknat ordentligt, häll lite i taget ner i äggmixen och vispa noga för att temperera. När ungefär hälften av mjölblandningen är nedvispad så brukar det vara lagom tempererat. Häll då istället tillbaka äggmixern i kastrullen under omrörning. Låt koka upp så att krämen tjocknar igen. Ta av från värmen och vispa ner smöret och vaniljpulvret. Häll vaniljkrämen över hallonkompotten i skalet. Var försiktigt när du häller och breder ut den så att det blir två lager som inte blandas allt för mycket. Låt svalna helt i kylskåp.
Innan servering
- Vispa grädden så att den är fast. Vänd ner kompotten du sparat så att det blir en hallonmousse. Bred över pajen och servera direkt!
Ser otroligt gott ut! Måste testa! 🙂
Hoppas att du gillar den! Den var en favorit här hemma 🙂