I’m alive! Ni vet när man helt plötsligt får massa tid över och tänker på alla grejer man ska göra på den där tiden som man annars inte hinner med? Jag beundrar verkligen människor som får en massa gjort på den där extra tiden. Själva sitter jag här med ofrivillig fritid och tänkte i början på alla underbara inlägg jag skulle kunna skriva med all denna TID. Tyvärr verkar min inspiration inte alls hänga med på tåget. Jag satt här hemma och kunde inte komma på en enda kul grej att göra och de sakerna jag testade var misslyckade från början till slut. Det är då man samlar ihop sig och börjar om med något som känns bekvämt, lite för att känna sig varm i kläderna igen.
För mig handlar det alltid om att gå tillbaka till min muffinsplåt. Det var i muffinsplåten allt började för så många år sedan och det är fortfarande min trygga hamn där jag startar om på nytt. Om jag skulle flytta till ett öde kök och fick ta med mig tre saker så skulle muffinsplåten definitivt hamna på den listan. Jag använder den till allt möjligt: bullar, frallor, paj, cheesecake, brownies och så klart cupcakes och muffins. Man kan till och med laga mat i den. När jag som nu inte kan hitta något som intresserar mig eller inspirationen tryter så är muffinsplåten min räddare i nöden, den inspirerar mig alltid till något. Om jag har en idé i huvudet och inte riktigt vet hur jag ska få till smakerna på ett bra sätt så åker min muffinsplåt alltid fram. Det är så lätt att experimentera med muffins och den storleken. Jag och min muffinsplåt har ett väldigt givande förhållande.
Den här gången fick jag för mig att göra äppelpajer i portionsstorlek. En mördeg knådades ihop och äpplen stektes. En äppelpaj med lock på är för mig för evigt förknippat med Farmor Ankas Äppelpaj från Nalle Phus kokbok. Det var den första kokboken jag och min bror fick när vi var små. Och där fanns tecknade bilder på när farmor Anka bakar äppelpaj med lock på. Jag kallar det fortfarande Farmor Anka paj och folk tittar lite undrande på mig.
Jag stekar alltid mina äpplen när jag gör sån här paj. Det blir så otroligt mycket godare. När man steker äpplen är det viktigt att tänka på att ha krispiga och lite syrliga äpplen, en mer mjölig sort kommer bli äppelmos på nolltid. När man steker äpplen med smör och socker så blir det en liten kola som smakar gudomligt gott. Det är också bra att tillsätta lite potatismjöl eller maizena när man steker så kommer inte äpplena vätska sig så mycket i pajen och skalet blir inte så degigt. Hur man väljer att krydda beror ju på vad man själv gillar, men mina favoriter, kanel och kardemumma, verkar alltid gå hem.
Äppelgömmor
Ingredieser
Mördeg
- 150 g smör
- 0,5 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
Äppelfyllning
- 3 st äpplen
- 0,5 dl socker beroende på äpplenas syrlighet
- 2 msk smör
- 2 msk sirap valfritt
- 0,5 msk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk flingsalt
- 1 msk maizena
Gör så här
- Mixa ihop alla ingredienser till mördegen i en mixer. Mixa så att degen precis går ihop. Den blir bäst när den inte är överknådad. Dela degen i 12st delar. Ställ sex stycken pappersformar i en muffinsplåt och klä dem med hälften av degbitarna, låt de andra vara så länge. Ställ hela plåten i kylen.
- Skär bort kärnhuset på äpplena och skär dem i bitar. Stek äpplena med smör, socker och kryddor. Vänta med att tillsätta maizenan. Låt äpplena steka en stund tills sockret och smöret blivit lite kola-aktigt. Tillsätt maizenan och blanda runt ordentligt.
- Ta fram plåten från kylen och fördela äppelfyllningen i de degklädda formarna. Platta till de resterande sex degbitarna tills de täcker fyllningen och blir som lock till pajen. Tryck till lätt i kanterna. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt svalna på galler. Serveras varma, ljumma eller kalla med vaniljsås eller som de är.
Sofia
Gjorde äppelpaj igår så det finns inga äpplen kvar längre, men nästa gång får jag prova det här receptet!