Det låter som en udda kombination, men att ha cheddarost i pajdegen till äppelpajen är faktiskt riktigt gott! Jag gillar att testa smakkombinationer som inte känns som helt självklara men som ger ett djup i smakerna som man inte riktigt kan sätta fingret på. Det är samma sak med min rosformade äppelpaj som har en vaniljfyllning med vitt vin. Vansinnigt gott.
Så när jag någonstans såg någon som hade cheddarost i pajdeg så kände jag direkt att jag måste testa och det går riktigt fint ihop med kanelkryddade äpplen. Men det skulle också vara riktigt gott att använda päron. Då blir det lite som en ostbricka i dessert format.
Dekorativ paj
Den här pajdegen blir ganska fast vilket gör att det är lättare att skära ut former och dekorera pajen. Låt den bara vila en timme i kylskåpet så blir den lättare att kavla ut utan att du behöver använda för mycket mjöl.
Spara ungefär en 1/3 av pajdegen för att kunna dekorera med. Kavla sedan ut pajdegen i en cirkel som är ungefär 5 cm större än din pajform. Rulla upp den på kaveln och tryck ut den o formen. Dra försiktigt med en kniv längst kanten på pajformen för att skära bort överflödig deg. Ställ i pajformen i kylskåpet och plasta in överbliven deg och lägg in den i kylskåpet igen också. Det är alltid lättare att jobba med riktigt kall pajdeg när man kavlar och dekorerar.
När fyllningen är klar är det dags att dekorera toppen på pajen. Kavla ut ett lock av den pajdegen som är klar så att det är bara lite större än formen. Lägg locket över fyllningen och tryck till kanterna så att det fäster mot den undre pajdegen.
Om du vill göra ett äppelträd så skär du försiktigt ut formen på stammen och grenarna med en liten, vass kniv och lyfter bort de delar som inte är träd. Fixa kanterna där det inte är ett lock som möter kanten så att de är snygga och raka. Du kan rulla lite deg till små bollar och lägga dem som äpplen i trädet också.
Om du inte vill skära ut ett äppelträd så snittar du bara locket på några ställen så att ångan under gräddningen har någonstans att ta vägen, då blir gräddningen jämnare.
Vilken äppelsort passar bäst till paj?
Jag testade massor med sorter, både svenska och importerade, för att ta reda på om äppelsorten spelar roll när man bakar paj. Och ja, det gör stor skillnad!
Äppelpaj med cheddarost
Ingredienser
Pajdeg
- 313 g vetemjöl
- 1 msk socker
- 1 tsk salt
- 227 g smör, osaltat
- 2 dl cheddarost, grovt riven
- 1 dl kallt vatten
Äppelfyllning
- 8 st medelstora äpplen
- 0,5 msk citronsaft
- 1 dl socker
- 3 msk majsstärkelse
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk kardemumma
- 2 msk smör, att klicka över fyllningen
Pensling
- 1 st ägg
- 1 msk vatten
Instruktioner
- Blanda samman vetemjöl, socker, salt och smör i en mixer och mixa så at smöret blandar sig med mjölet. Tillsätt vatten och cheddarost och mixa snabbt till en smulig deg. Stjälp ut degen på bakbordet och tryck ihop den så att den går ihop till en deg. Knåda inte för mycket, det är då glutentrådar bildas i degen och den blir elastisk. Det vill vi inte ha i pajdeg så undvik att hantera den för mycket.
- Dela pajdegen i två bitar, den ena större än den andra. Plasta in den och lägg dem i kylskåpet att kallna helt. Pajdeg ska alltid vara så kall som möjligt när man hanterar den och bakar av den.
- Om du vill kan du skala äpplena men jag gillar skalet så jag behåller alltid det. Kärna ur dem och skiva dem tunt. Tillsätt citronsaft, socker, majsstärkelse, kanel och kardemumma. Blanda runt ordentligt.
- Ta fram pajdegen ur kylen och en pajform. Det är snyggt att använda en med lös botten så är det lättare att lyfta ur pajen och presentationen blir ännu snyggare.
- Kavla ut den större degbiten på ett mjölat bakbord tills den är cirka 5 cm större än bottnen på pajformen. Klä pajformen med degen och skär av kanterna som hänger utanför pajformen. Häll i äppelfyllningen och klicka över smörklickar.
- Kavla ut den andra degbiten på mjölat bakbord och täck pajen med den. Jag skar ut ett mönster med hjälp av en skalkniv men det räcker att göra små snitt och man inte känner sig så konstnärlig. Det är viktigt att göra någon form av snitt i pajen så att ånga inifrån kan smita ut.
- Skär av kanterna och tryck till dem lätt med baksidan av en gaffel så håller de formen bättre.
- Vispa ihop ägg och vatten och pensla pajskalet ordentligt. Grädda pajen i 200℃ i cirka en timme eller tills pajen fått fin färg. Servera ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.
Så vacker paj och supergod!