Den här soliga mangopajen lyser verkligen upp vilken dag som helst! När jag hade tryckt dit de sista mangoskivorna vill jag nästan gråta av ren lycka för den såg så fantastisk ut. Och vet ni vad som är ännu mer fantastiskt? Den är inte alls svår att göra.
Jag älskar verkligen grejer som ser komplicerade och avancerade ut men som inte kräver speciellt mycket ansträngning. Det jobbigaste med den här pajen är att skala och skiva mangon i snygga skivor.
Och vet ni vad som är ännu bättre? Det är en nyttigare paj men det märker man inte alls. Helt otroligt, jag vet. Något som ser fantastiskt ut och smakar galet gott och som faktiskt inte slår sönder hela veckans kaloribudget i en tugga. Den är dessutom vegansk, glutenfri, mjölkfri och fri från vitt socker.
Om man inte gillar mango så kan man ju alltid testa några färska bär, kiwi eller ananas. Pajskalet är ett riktigt bra glutenfritt recept som består av mandelmjöl och kokos. Det är sedan fyllt med vispad kokosgrädde smaksatt med vaniljpulver. Jag tyckte att pajen smakade precis som Piña Colada fast i mangovariant. Så gott!
Solig Mangotart
Ingredienser
Skal
- 40 g kokos, riven
- 200 g mandelmjöl
- 25 g kokosolja
- 25 g agavesirap
- 0,5 tsk salt
Fyllning
- 1 burk kokosgrädde, á 400g, kyld över natten
- 0,25 tsk vaniljpulver
- 2 st mango, mogen
Instruktioner
- Ta fram din matberedare och mixa kokosflingorna ills de är lite mer finmalda. Blanda ner mandelmjölet och mixa ihop dem noga till ett så fint mjöl som möjligt. Tillsätt kokosolja, agavesirap och salt. Mixa till en smulig deg. Den kommer inte gå ihop utan vara väldigt smulig. Testa så du kan trycka ihop den med fingrarna utan att de smular sönder. Om inte mixa ner lite mer kokosolja.
- Använd kokosolja för att smörja en pajform med löstagbar botten. Det fungerar också bra att använda en springform med löstagbar botten. Häll i degen och tryck ut den i formen, tänk på att trycka upp ordentligt på kanterna också men hålla den såpass tjock där att inte kanten går sönder så lätt. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Pajskalet ska ha fått en fin gyllene färg. Låt det svalna helt så att det är helt kallt. Du kan med fördel förbereda skalet dagen innan.
- Kokosgrädden ska ha stått minst 12 timmar i kylskåp innan du ska använda den för den är mycket lättare att vispa då. Öppna burken försiktigt och om det är lite vatten så häll det i ett glas vid sidan av. Släng det inte för det är supergott att ha i smoothies. Vispa sedan kokosgrädden med lite vaniljpulver. Bred ut den i det kalla pajskalet.
- Skala och och skär mangon i långa tuna skivor. Sedan börjar du i ytterkanterna på pajen och lägger skivorna med den runda kanten uppåt runt skalet. Lägg dem lite omlott så att de överlappar varandra lite. När du gjort första raden är det bara att fortsätta med nästa. Två mango räcker precis till ett pajskal på cirka 20-22cm i diameter. Ju tunnare du skivar dem desto snyggare ser det ut och desto lättare kommer det vara att äta pajen sedan. Den sista skivan snurrar du runt sig själv till en liten ros och trycker ner i mitten. Det låter komplicerat men det handlar bara om att bygga från utkanten och att lägga dem 1-2cm omlott med nästa skiva. Om du får några skivor över kan du trycka ner dem där det ser lite tomt ut.
- Sedan är det bara att servera! Den här pajen serveras samma dag som deg läggs ihop eftersom det är färsk frukt och den blir lite brun i kontakt med luft. Men den håller någon timme i kylskåp.
Alltså… Hatten av, för dig! Någon mer inspirerande får man leta länge efter! Ytterligare ett recept att skriva ut 🙂 🙂
Vi har goda vänner som vi ofta umgås med som är glutenallergier och vegetarianer och det är alltid lite klurigt (men roligt) att komma på efterrätter som passar. Detta ska jag prova! Tack för inspirationen.