Jag måste erkänna att jag är riktigt dålig på att följa andra bloggar. Det finns massor med fina bloggar därute som jag önskar att jag kom ihåg att kika in på oftare. En av mina absoluta favoriter är Chocolate-covered Katie. Hon har specialiserat sig på lite nyttigare grejer och allt ser helt galet gott ut. Oftast är folk lite skeptiska till fika som inte spränger dagens kaloribudget. Det är jag också. Så många gånger har jag testat saker som absolut inte lever upp till förväntningarna. Men Katies grejer är gudomligt goda! Så när jag fick syn på den här jordnötspajen så kände jag mig tvungen att testa den. Jag ångrade mig inte!
Den här pajen är helt raw, glutenfri, laktosfri och fri från vitt socker. Det märks inte på smaken. Jag skulle kunna servera den här som efterrätt till ett gäng kräsna typer och säga att det är en jordnötspaj och de skulle slicka sina tallrikar. Den är helt galet god! Den behöver inte bakas utan enbart frysas. Därför ska man göra den några timmer i förväg. Eftersom den ska vara fryst så passar den alldeles utmärkt att ha hemma som alternativ ifall man känner ett sug efter något sött eller ofta får gäster som inte äter gluten, laktos eller vitt socker. Min höll dock inte så länge i min frys, den försvann mystiskt på bara några dagar.
Den här pajen har en god och krämig konsistens och kan ätas direkt från frysen men allra helst lite tinad. Du kan byta ut jordnötssmöret mot andra typer av nötsmör och cashewnötterna i bottnen mot någon annan nöt du gillar. Jag tycker inte att banansmaken var överväldigande utan den gav mer en ton till jordnötssmöret. Men jag gillar banan så om du inte gör det kanske det smakar helt annorlunda. Jag blev i alla fall helt kär i den här pajen och har pratat om den till alla som orkar lyssna. Den är väl värd att testa, liksom många andra av Katies recept.
Jordnötspaj
Ingredienser
Botten
- 1 dl cashewnötter
- 1 dl kokosflingor
- 1 nypa salt
- 2 msk kakao
- 8 st dadlar, urkärnade
Jordnötsfyllning
- 230 g jordnötssmör
- 3 st bananer, mogna
- 2 tsk vaniljpulver
- 1 nypa salt
- 50 g kokosolja
- 2-3 msk agavesirap, kan uteslutas
Instruktioner
Botten
- Lägg cashewnötterna och kokosflingorna i en matberedare och mixa dem tills de är fint hackade. Det får inte vara för stora och grova bitar. Tillsätt resten av ingredienserna till bottnen och mixa till en smulig deg. Tryck ut degen i en rund form, ca 20cm i diameter. Använd antingen en form med löstagbarkant eller en engångsform. Jag föredrar att använda engångsformar här eftersom de är mycket enklare att frysa och jag skulle inte heller sakna dem ifall kakan ligger kvar i frysen.
Jordnötsfyllningen
- Använd matberedaren igen. Jag diskade inte ens skålen emellan utan skrapade bara ur den ordentligt. Lägg bananer och jordnötssmör i matberedare och mixa till en jämn kräm. Tillsätt övriga ingredienser och mixa mycket noga så att det blir en helt jämn smet. Det får inte vara några större bananbitar kvar. Häll över smeten i formen och bred ut den ordentligt i kanterna. Jämna till ytan och ställ formen på en plan och stadig plats i frysen. Frys pajen i minst två timmar eller tills den är fast i konsistensen. Nu kan du täcka formen med plast och fortsätta att ha den i frysen eller ta upp och servera. Den klarar sig fint i kylskåpet i någon timme efter att den har varit fryst. Men den tinar fort och går relativt lätt att skära även fryst ifall du bara vill plocka upp en portion eller två. Pajen räcker till 8-10 personer.
Ser riktigt bra ut:)
Hej, Den ser ju tok-god ut! Två frågor ang receptet. Använde du saltat eller osaltat jordnötsmör? Var det vanlig kokosolja (som smakar kokos) eller en smaklös kokosolja?
Jag använde saltat jordnötssmör. Det går självklart att använda osaltat också men då får man tillsätta lite mer salt i receptet. Och jag har alltid Kung Markattas Kokosolja, så det är en som smakar kokos. Men det spelar inte heller så stor roll, det beror ju på om man gillar kokossmaken eller inte. Personligen tycker jag inte ens att den märks i den här kakan.
Så god den såg ut 🙂 Trevlig helg 🙂
Hej!
Hittade av en slump in på din sida när jag googlade på lite olika ”nyttiga” och glutenfria recept och sen blev jag kvar här en lång stund. Wow vilken inspirerande sida och du verkar kunna hitta och skapa många olika alternativ och varianter av recepten, men de är fortfarande lätta att göra. Helt klart en av de bästa sidorna jag hittat och ska verkligen testa många av dina recept här.
Ha en fin kväll! 🙂
Tack Maria! Vad roligt att höra! Tagga mig gärna om du lägger ut bilder på Instagram, det är alltid lika kul att se hur recepten blir för andra!