Pinterest är beroendeframkallande och jag har dragit ner min mamma i träsket. Hon har till och med blivit mer beroende än jag. Hon ringde för ett tag sedan och hade sett en så otroligt häftig paj som hon tänkte hon skulle göra. Kunde jag tänka mig att hjälpa henne översätta receptet för hon förstod inte hur hon skulle göra? Som den goda dottern jag är öppnade jag genast länken hon skickade och konstaterar att sidan är på bulgariska. Öh, mamma du vet att den är på bulgariska va? Det betyder kyrilliska bokstäver. Jag har läst flera språk och skulle möjligen kunna översätta ett franskt recept men bulgariska är bortom min förmåga. (Mina försök av översättning från franska till svenska är dock en helt annan och inte helt okomisk historia) Men Danielle, säger mamma, du kan ju trycka på översättningsknappen upp i hörnet. Aha, men om du kan få det till svenska vad är det då som är problemet? Sen tryckte jag på knappen och insåg direkt vad som var problemet. Google translate är verkligen inte något vidare på att översätta från bulgariska till svenska.
Som tur är har min mamma en dotter som är mycket van vid att läsa och komponera recept. Så det slutade med att jag komponerade ihop ett eget recept till henne över telefon med vad jag kunde utläsa av det bulgariska receptet som inspiration. Det var egentligen bara två viktiga komponenter som gör hela pajen, de rosformade äppelremsorna och det vita vinet i vaniljkrämen. Och som den goda mamman min mamma är så fotade hon såklart pajen när den var klar. Och hon hälsar att den var grymt god. Bara så att ni vet.
Rosformad äppelpaj
Ingredienser
Pajdeg
- 125 g smör
- 2 dl socker
- 1 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk apelsinskal, rivet
- 100 g mandelmjöl
- 2,5 dl vetemjöl
Vaniljkräm
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 1 tsk vaniljpulver, alt. en urskrapad vaniljstång
- 3 st äggula
- 1 tsk rivet apelsinskal
- 6 msk socker
- 4 msk majsstärkelse
- 1 dl vitt vin
- 4 st äpple
- aprikosmarmelad
Instruktioner
- Blanda ihop allt till en deg. Låt vila en stund i kylskåpet.
- Blanda samman mjölken, grädden, vaniljen, äggulorna, apelsinskalet och sockret till vaniljkrämen i en gryta. Låt koka upp. Ta upp en del av smeten i en skål och red ut med maisenamjölet. Rör ner maisenamjölet till det blir en klumpfri smet. Vispa ner vinet i smeten och häll tillbaka det i grytan. Låt koka upp igen tills det tjocknat. Ta av grytan från plattan och låt svalna.
Lägga ihop pajen
- Smörj en pajform och tryck ut degen i den. Förgrädda pajskalet i 180 grader 5-10 minuter. Täck kanterna med folie så att de inte får för mycket färg. Lägg i vaniljkrämen i skalet.
- Skala äpplena men en potatisskalare så att det blir remsor. Låt skalet sitta kvar. Forma skaldelarna till rosor genom att snurra dem runt. Använd flera remsor till en ros så att de blir så stora som du vill ha dem. Lägg rosorna i det fyllda pajskalet.Värm aprikosmarmeladen lätt och pensla över rosorna. Grädda i 180 grader tills rosorna är gyllene, ungefär 10-15 minuter.