Bättre Tofupaj med choklad

Rating: 0.00
(0)
10 mars, 2015

Ibland tänker jag att jag ska sluta tala om för folk vad det är för ingredienser i grejer. Jag ska bara tala om vad det inte är. Det är någon slags oskriven regel att alla goda kakor och bakverk innehåller vetemjöl, vitt socker och massa smör och när man avviker med lite udda grejer blir folk genast misstänksamma. Som att jag skulle baka och bjuda dem på äckliga grejer. Åh, förtroendet man får! För ett bra tag sedan nu så bakade jag en helt otroligt god Tofupaj med choklad. Jag var helt såld och gjorde reklam för den överallt. ”Kan du fatta, jag gjorde en helt galet god chokladpaj med tofu! Supergod och så mycket nyttigare!” Men precis som med svarta bönor i brownies så började folk skruva lite på sig och rynka på näsan. Tofu? Vad är det? En sojabaserad klump som man kan steka och grilla till mat? Har du det i chokladpaj? Nja, nä, jag gillar ju inte sådant där…

chokladpaj med tofu

Eller hur. Om jag skulle servera denna utan att berätta att det är tofu i den så skulle ingen märka något. Jag lovar! Den smakar krämigt och mörkt chokladigt, som en fast chokladmousse. Vill du inte ha en så mustig och mörk chokladsmak så väljer du självklart en choklad med en lägre kakaohalt. Jag uppdaterade mitt gamla recept och gjorde den ännu godare, ännu bättre och ännu nyttigare. Pajskalet är samma som i Mangopajen och det är veganskt, glutenfritt och fritt från vitt socker. Det smakar som en blandning mellan mördeg och en digestivebotten med en touch av kokos. Så gott! Hela pajen är faktiskt vegansk, glutenfri, mjölkfri och sötad med agavesirap. Men om du ska servera den till veganer och allergiker så läs noga på innehållsförteckningen på chokladen! Vissa innehåller mjölk. Det kan vara bra att tänka på.

Så glöm bort vad tofu är, våga testa. Den här pajen är så bra att du kan lura även den mest principfaste att gilla något annorlunda.

chokladpaj med tofu
chokladpaj med tofu

Chokladpaj med tofu

Portioner 10
Total tid 30 minuter

Ingredienser
  

Skal

  • 40 g kokos riven
  • 200 g mandelmjöl
  • 25 g kokosolja
  • 25 g agavesirap
  • 0,5 tsk salt

Chokladfyllning

  • 340 g pkt
  • 200 g mörk choklad smält
  • 2-3 msk agavesirap
  • 2 msk mjölk jag använde mandelmjölk
  • 1 tsk kakao
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt

Instruktioner
 

  • Ta fram din matberedare och mixa kokosflingorna ills de är lite mer finmalda. Blanda ner mandelmjölet och mixa ihop dem noga till ett så fint mjöl som möjligt. Tillsätt kokosolja, agavesirap och salt. Mixa till en smulig deg. Den kommer inte gå ihop utan vara väldigt smulig. Testa så du kan trycka ihop den med fingrarna utan att de smular sönder. Om inte mixa ner lite mer kokosolja.
  • Använd kokosolja för att smörja en pajform med löstagbar botten. Det fungerar också bra att använda en springform med löstagbar botten. Häll i degen och tryck ut den i formen, tänk på att trycka upp ordentligt på kanterna också men hålla den såpass tjock där att inte kanten går sönder så lätt. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Pajskalet ska ha fått en fin gyllene färg. Låt det svalna helt så att det är helt kallt. Du kan med fördel förbereda skalet dagen innan.
  • Skölj ur mixerskålen. Smält chokladen över vattenbad. Lägg i tofun och mixa ordentligt. Tillsätt resten av ingredienserna till chokladkrämen och mixa till en slät kräm. Bred ut krämen i det kalla pajskalet och ställ in i kylen så att pajen stelnar. Det tar cirka 2-3 timmar. Servera men lite vispad kokosgrädde eller bara som den är.
Författare: Danielle
Share the love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close