Annonssamarbete med lyckasmedmat.se
Om det är något som jag längtar efter varje år så är det när rabarbern börjar komma upp i trädgårdslandet. Jag har så många barndomsminnen av mormors rabarberkräm och smaskiga rabarberpajer. Bland det första jag planerade när jag flyttade in i mitt hus var just en rabarberplanta. Och även om en vanlig enkel rabarberpaj är oemotståndlig så kan det ibland vara trevligt att baka något som sticker ut lite mer, som dessa rabarbertarteletter.
Tarteletter består av ett frasigt mördegsskal som oftast förgräddas och sedan fylls med en krämig fyllning. Dessa rabarbertarteletterna är fyllda med en len och syrlig rabarbercurd och till serveringen har jag spritsat dem med en söt vit chokladfluff och dekorerat dem med färska hallon och flagor av vit choklad. Det är ganska många olika moment, men det går också bra att förbereda många delar så att det går snabbt när man väl vill servera dem.
För att göra tarteletter så behöver man bra pajformar med löstagbar botten vilket gör det lätt att plocka ur skalen när de är färdiggräddade. Det finns många olika storlekar, men för det här receptet så har jag använt små tartelettformar som är 10 cm i diameter. Men det går också bra att göra det här receptet i en större pajform.
Hos lyckasmedmat.se har de massor med bra pajformar som passar till det här receptet.
Förbered tarteletterna
Tartelettskalen
Degen till tartelettskalen ska vila i kylskåpet innan du kavlar ut den och klär pajformarna. Det går bra att göra degen upp till tre dagar i förväg och låta de ligga inplastad i kylskåpet till det är dags att baka ut den.
När formarna är klädda med deg ska de också ligga i frysen i minst 30 minuter, men det går också bra att förvara dem ännu längre i frysen. Plasta in formarna med pajdeg ordentligt och lägg dem i frysen ogräddade så håller i cirka tre månader. Det är bara att grädda dem direkt från frysen.
Rabarbercurd
Rabarberkompotten som du kokar med vatten, socker och citronsaft går bra att förbereda och håller sig upp till tre dagar i kylen. Om du vill förvara den längre än så går det bra att frysa den, då håller den i minst tre månader.
Du kan också förbereda rabarbercurden någon dag innan du ska använda den. Tänk på att lägga plastfolie mot ytan av kompotten så att det inte bildas en hinna. Den klarar sig så i 2-3 dagar i kylskåpet.
När tartletterna väl är gräddade med rabarbercurden så klarar de sig i kylskåpet i 2-3 dagar.
Vit chokladfluff
Den vita chokladfluffen måste förberedas minst 6-8 timmar innan servering. Men det går också bra tt förbereda den 2-3 dagar i förväg och förvara den ovispad i en burk med tättslutande lock.
När fluffen är vispad så kan den tappa i volym, precis som grädde, om den får stå länge. Därför är det bäst att vispa fluffen och spritsa på rabarbertarteletterna precis innan servering. Men de kan stå i kylskåpet i någon timme färdigdekorerade. Det går därför att dekorera precis innan gästerna kommer och låt dem stå otäckta i kylskåpet tills det är dags att servera dessert.
Rabarbertarteletter med vit chokladfluff
Ingredienser
Tartelettskal
- 170 g vetemjöl
- 85 g florsocker
- 0,5 tsk salt
- 0,25 tsk vaniljpulver
- 1 st äggula
- 1 msk grädde
- 100 g smör, osaltat
Rabarbercurd
- 250 g rabarber
- 0,5 dl socker
- 0,5 dl vatten
- 2 msk citronsaft
- 4 st äggula
- 1 dl socker
- 50 g smör, osaltat
Vit chokladfluff
- 3 dl vispgrädde
- 180 g vit choklad
Dekoration
- hallon
- vit choklad, flagad
Instruktioner
- Förbered vit chokladfluff dagen innan så att den hinner bli helt kylskåpskall, det är viktigt för att den ska vispa upp ordentligt. Värm grädden i en kastrull så att den precis sjuder. Ta av från plattan och tillsätt hackad vit choklad. Rör om tills allt blandat sig. Låt svalna lite och häll sedan upp i en burk med tätslutande lock eller i en bunke täckt med plastfolie. Ställ i kylskåpet över natten till den är helt kylskåpskall.
- I en bunke, blanda samman mjölet, florsockret, saltet och vaniljpulvret till tartelettskalen. Rör om tills allt blandat sig. Tärna ner kallt smör i mindre bitar och smula ihop det med mjölmixen med fingrarna. Tillsätt grädden och äggulan och blanda samman till en deg. Plasta in degen och lägg den att vila i kylskåpet i minst 30 minuter, men det går också bra att göra degen dagen innan.
- Skölj rabarbern noga och skiva den i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med vatten, citronsaft och 0,5 dl socker. Koka upp och låt koka i cirka 10 minuter eller tills rabarbern är helt mjuk och har konsistensen av en tjock kräm. Ta av från plattan och mixa den slät med en mixerstav, blender eller matberedare. Ställ åt sidan för att svalna.
- Vispa ihop äggulor samt resten av sockret till rabarbercurden i en bunke. Värm försiktigt över vattenbad under omrörning tills krämen tjocknar, cirka 10 minuter. Tillsätt cirka 1 dl av den mixade rabarberkompotten och rör om. Tillsätt lite rabarberkompott i taget tills curden fått den smak du vill ha. Ta av från vattenbadet och tillsätt smöret i små kuber. Rör tills allt smör smält och blandat ihop sig med rabarbercurden.
- Kavla ut degen tills den är 5 mm tjock. Kavla degen när den är kall så fastnar den inte lika lätt på bänken. Tillsätt inte mer mjöl, utan lägg in den i kylen igen om den skulle fastna för mycket. Använd en rund form som är cirka 2-3 cm större diameter än tartelettformarna och tryck ut sex stycken rundlar. Klä formarna med degen och skär av eventuell överflödig deg vid kanten. Pricka formarna i botten med en gaffel. Lägg formarna i frysen i cirka 30 minuter så att de blir riktigt kalla.
- Förvärm ugnen till 175℃ (160℃ i varmluftsugn). Klipp ut sex stycken fyrkanter i bakplåtspapper som är cirka 5 cm större än pajformarna på alla sidor. Skrynkla ihop dem och släta ut dem igen. Ta fram taretlettskalen från frysen och lägg bakplåtspappret över dem. Fyll den med pajvikter eller torra ärtor eller linser. Genom att blindbaka tartelettskalen håller de formen bättre och kanterna kommer inte sjunka ihop.
- Grädda i 175℃ i cirka 20 minuter. Ta ut skalen och lyft försiktigt upp bakplåtspapprena med pajvikterna. Ställ in skalen igen utan vikter och låt dem gräddas i ytterligare några minuter så bottnen också blir klar, cirka 3-5 minuter. Var noga med att inte kanterna bli brända. Om de får för mycket färg kan du lägga lite aluminiumfolie över dem. Ta ut skalen och fyll dem med rabarbercurden. Ställ in den i ugnen igen och grädda dem i cirka 10 minuter så att rabarbercurden stelnar lite. Ta ut och låt svalna lite på galler.
- Det är mycket enklare att plocka ur tarteletterna ut formarna när de fortfarande är lite ljumna. Tryck försiktigt på dem underifrån till de ploppar upp ut formen och pilla försiktigt bort botten med hjälp av en kökskniv. Ställ skalen på ett fat och låt dem svalna helt.
- Innan servering. Vispa upp vit chokladfluff med elvisp tills den är fluffig och fast. Gör i ordning en spritspåse med valfri tyll och spritsa ut den vita chokladfluffen på tarteletterna. Dekorera med färska hallon och flagad vit choklad.
Vanliga frågor
En anledning till att pajdegen sjunker ihop under gräddning kan vara för att pajdegen är för varm när den gräddas. Därför lägger jag alltid in formarna i frysen en stund innan gräddning så de är riktigt kalla. Men för att vara på den säkra sidan brukar jag blindbaka mina skal med pajvikter. Då håller skalen formen bäst. Du behöver inte använda pajvikter, det går bra med torra ärtor eller bönor. Spara dem i en burk eller påse till nästa gång du bakar paj!
Det är viktigt att använda riktigt smör och inte överarbeta degen. Knåda den bara så att den precis går ihop. För att undvika att använda för mycket vetemjöl så är det viktigt att degen är kall när du kavlar ut den, då fastnar den inte lika lätt på bänken. Det är också viktigt att pajdegen är riktigt kall när du gräddar den för att den ska bli frasig.
Ja, äggulor är väldigt temperaturkänsliga och det är viktigt att du inte värmer dem för hårt för då tillagas gulorna för snabbt och istället för en slät kräm så får du klumpar. Genom att värma curden över vattenbad värms allt försiktigt och det är mycket enklare att få det att tjockna fint.
För att det ska gå att vispa chokladfluffet så måste det vara riktigt kylskåpskallt. Det är därför viktigt att förbereda det här i god tid. Om den inte är tillräckligt kall så kommer det vara jättesvårt att vispa upp till en tjock, fluffig konsistens. Jag upplever att det tar lite längre tid att vispa fluff jämfört med grädde och att man också behöver vispa den lite hårdare om man ska spritsa den snyggt.