Enkel rabarberpaj

Betyg: 0.00
(0)
7 juli, 2021

Rabarber är ett av de första sommartecknen tycker jag. Om man har placerat dem rätt i trädgården så kommer de tidigt och ger en försmak till massa gott som sommaren sen kommer ha att bjuda på. Mina rabarber i trädgården har äntligen vuxit sig så stora att de går att skörda ordentligt och det första jag tänker på då är såklart rabarberpaj.

Jag gillar det syrliga i rabarbern tillsammans med en riktigt god pajdeg. Min favorit är en enkel pajdeg som jag blandar ihop i en kastrull och låter stå en liten stund för att sedan lägga över tunt skivade rabarber i en form. Jag gillar att det är enkelt att röra ihop och inte blir så mycket disk. Det går rätt fort att göra och passar utmärkt när man blir sugen på något gott till efterrätt men inte har förberett så mycket. Den här pajdegen passar även utmärkt till andra typer av frukter och bär.

Pajdegen kan med fördel också förberedas dagen innan och förvaras i kylskåpet tills den ska användas. Jag rekommenderar däremot inte att skiva rabarbern i förväg. Men det går bra att skörda rabarber, skölja av dem och lägga dem i kylen dagen innan. Rabarber går också bra att frysa in. Skölj av den, skiva den och sockra den lite lätt innan du fryser ner den. Så är det bara att plocka upp den och låta den tina lite innan användning.

Den här pajen är gjord med bara rabarber och är därför lite syrlig i smaken. Som tillbehör tycker jag därför att det är gott att ha något som är lite sötare, till exempel vaniljglass eller vaniljkräm. Om man vill ha lite mer sötma i pajen så kan man lägga med lite jordgubbar eller hallon bland rabarbern också så kompenserar det lite för syrligheten i rabarbern. Det är bara att byta ut hälften eller en fjärde del av rabarbern mot jordgubbar eller hallon i receptet.

Enkel rabarberpaj

Portioner 6 portioner
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 50 minuter

Ingredienser
  

  • 1 l rabarber skivad
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 dl socker

Pajdeg

  • 175 g smör osaltat
  • 1 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver

Instruktioner
 

  • Smält smöret i en kastrull över låg värme. Låt det inte koka. Ta kastrullen från värmen och rör ned övriga ingredienser. Ställ pajdegen åt sidan för att svalna och svälla.
  • Skölj och skiva rabarbern tunt. Lägg i en pajform och blanda ihop med majsstärkelse och socker. När pajdegen svalnat lite och svällt så att den inte är så mjuk kan man smula den över rabarbern. Är man otålig så går det att klicka ut den men smaken blir bättre om man väntar lite.
  • Grädda pajen i 175 grader i cirka 30 minuter eller tills pajen har fått en gyllene färg. Låt svalna något innan servering. Serveras med fördel tillsammans med vaniljglass eller vaniljkräm.

Anteckning

För en mindre syrlig paj kan man antingen lägga till lite mer socker bland rabarbern eller blanda upp rabarber med jordgubbar eller hallon. Byt då ut upp till hälften av rabarbern med hallon eller jordgubbar. 
Författare: Danielle
Share the love

Join the Conversation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close