Jag har faktiskt aldrig ätit pumpa. Det är ju inte jättevanligt i Sverige än men om man tittar på Pinterest nu så här på hösten så är är det helt fullt med pumparecept från USA. Så jag tänkte att jag faktiskt måste testa. Om det är så himla populärt och en så stor tradition så måste det ju smaka bra också, eller?
Pumpkin spice and everything nice
Jag gjorde min egen pumpapuré eftersom det inte finns färdig puré att tillgå här i Sverige och för att jag gillar att göra så mycket som möjligt från grunden. Vad jag kom fram till var i alla fall att det är kryddorna som gör nästan hala pajen. Pumpapurén i sig själv smakar inte speciellt myket och enligt mig inte jättegott heller. Men med kryddningen blev det riktigt bta! Smaken påminner jättemycket om pepparkaka, vilket inte är så konstigt eftersom det är samma kryddor man använder. Så jag förstår varför det är populärt med pumpa och pumpakryddor under hösten.
Pajen är lätt att baka men det krävs lite extra tid och förberedelser när man måste göra sin egen pumpapuré. Det var inte svårt men man måste rosta pumpan, mixa den och helst sila av den lite så att pajen inte blir så blöt. Men med lite förberedelse så är det inte speciellt svårt. Det går också utmärkt att förbereda pajen någon dag i förväg. Det gör det till en perfekt paj att servera efter middagen när man har lite folk hemma. Varför inte till Halloween? Inget kunde ju vara mer passande. Jag skulle nog rekommendera en kula vaniljglass eller vispad grädde till.
Pumpapaj
Ingredienser
- 1 kg butternutpumpa
- 1 Pajskal
Fyllning
- 425 g pumpapuré
- 1 burk kondenserad mjölk
- 2 st ägg
- 1 tsk kanel, mald
- 0,25 tsk nejlika, mald
- 0,5 tsk muskotnöt, mald
- 0,5 tsk ingefära, mald
- 0,5 tsk salt
Instruktioner
- Dela pumpan i två halvor och skrapa ur fröna. Ringla lite olivolja på en plåt och rosta pumpahalvorna i 175 grader i cirka en timme eller tills de är mjuka. Låt svalna något. Gröp ur köttet och mixa det till en slät kräm. Lägg några pappershanddukar i en finmaskig sil eller använd en silduk. Sila pumpapurén så att så mycket som möjligt av vattnet försvinner.
Pajskal
- Baka pajskalet enligt instruktionerna i receptet och låt det svalna helt.
Fyllning
- Vispa upp äggen lätt, blanda ner pumpapuré och kondenserad mjölk. Tillsätt kryddor och salt. Blanda samman till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175 grader i cirka en timme. Fyllningen ska ha stelnat och pajen ska ha fått fin färg. Låt svalna och ställ sedan i kylen så att den blir helt kall. Servera kall med vaniljglass eller vispad grädde.