Jag har blivit smått besatt av Pinterest. Vilket fantastiskt verktyg att samla sin inspiration på! Jag förösker långsamt konvertera mitt länkskafferi för bakinspiration till Pinterest eftersom det är så bra att kunna se bilderna direkt. Tidigare har jag fått klicka runt bland mängder med länkar (ja, jag har samlat på mig en HEL del) innan jag hittade vad jag sökte efter. Och många gånger hittade jag då spännande grejer som jag totalt glömt bort att jag sparat. Men på Pinterest kan jag lätt se alla bilder på mina länkar och sedan klicka på den jag vill ha för att komma till orginalsidan. Och vet ni vad det allra bästa är? Ni kan också gå in och följa min inspiration!
Sist jag fastnade på Pinterest hittade jag receptet på den här underbara pajen. Chocolate Banana Cream Pie. Jag ändrade dock lite i vaniljkrämen. Jag bakade den till min kära mor och hon tyckte krämen var alldeles för söt. Så eftersom jag är en snäll dotter ordnande jag det genast. Tyvärr höftade jag lite, men jag har uppskattat ungefär vad jag gjorde och det är inte hela världen om det inte blir exakt likadant. Huvudsaken är att ni får en tjock kräm som smakar precis så sött som ni vill ha den. Och resultatet blev riktigt bra. Det var underbart gott och försökskaninerna tog om både en, två och tre gånger.
Receptet kommer från början från Love & Olive Oil men jag har som sagt ändrat om lite i det och gjort det lite mer vänligt för våra svenska mått.

Chocolate Banana Cream Pie
Ingredienser
Pajskal
- 100 g smör, osaltat och rumstempererat
- 2 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 0,5 dl kakao
- 0,5 dl socker
- 0,5 dl vatten
Vanilj- och chokladkräm
- 1,5 dl socker
- 0,75 dl vetemjöl
- 0,25 tsk salt
- 4,5 dl mjölk
- 3 st äggulor
- 1 msk smör, osaltat
- 2 tsk vaniljsocker
Garnering
- 2 st bananer, mogna
- 2 dl vispgrädde
Instruktioner
Pajdeg
- Dela smöret i tärningsstora bitar. Tillsätt vetemjöl, salt, kakao och socker. Knåda samman till en smulig deg. Tillsätt lite vatten i taget. Använd bara så mycket vatten så att degen precis går ihop. Degen ska vara fast, lite som mördeg. Tryck ut degen i ett pajskal men lite högre kanter. Gärna ett som inte heller har så stor diameter, högst 24cm. Jag bakade nog min i en form som mätte 20cm rakt över. Tryck upp degen ända upp på kanterna. Täck kanterna med folie. Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter. Om du har pajvikter kan du använda dem, det hade inte jag och det gick bra ändå. Ta bort aluminiumfolien från kanterna och grädda pajskalet ytterligare i 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Fyllning
- I en kastrull blandar du hälften av mjölken men socker, vetemjöl och salt. Rör ihop allt och koka upp under omrörning. Låt det puttra tills det tjocknat. Ta det från plattan och låt svalna en liten stund. Vispa i hop resten av mjölken med de tre äggulorna. Häll i lite av mjölmixen i äggsmeten för att temperera den. När det vispats ihop häll i ytterligare lite av mjölmixen och vispa ihop det. Häll sedan över allt i kastrullen och värm det under omrörning tills det tjocknat ordentligt. Ta det från plattan och vispa ner socker och vaniljsocker. Häll hälften av smeten i en skål.
Chokladkrämen
- Till krämen du hällt i skålen tillsätter du 50g hackad mörk choklad. Vispa tills allt blandat sig och ställ att svalna helt.
Vaniljkrämen
- Om man som min mor tycker att vaniljkrämen är lite för söt kan kan tillsätta 1/2-1dl vispgrädde och 1-2msk maizena i den varma krämen som är kvar i kastrullen. Värm den sedan igen och låt puttra tills den tjocknat. Om den inte tjocknar tillräckligt mycket, tillsätt ytterligare lite maizena. Låt puttra i cirka 3 minuter under omrörning. Ta av från plattan och låt svalna helt.
Lägga ihop
- När allting svalnat. Lägg vaniljkrämen i botten av pajskalet och bred ut den jämnt. Klicka chokladkrämen över och bred försiktigt så att det blir två lager med kräm, jämna till ytan. Skiva bananerna (du kan lägga två lager bananer om du gillar det) och fördela dem över chokladkrämen. Vispa vispgrädden och bred den över bananerna. Hyvla eventuellt lite mörk choklad över grädden som dekoration. Det går jättebra att förbereda pajen fram tills det att man lägger på bananer och vispgrädde. Faktum är att jag tror pajen skulle vinna på att förberedas dagen innan men pajskalet och krämerna. Då hinner krämerna kallna helt. När allt svalnat kan man då lägga i krämerna i pajskalet, täcka det med plastfolie och ställa det i kylskåpet över natten. När pajen serveras är det sedan bara att vispa grädde och skiva bananer.
Jag älskar också pinterest och spenderar lite väl mycket tid där för att våga säga det högt 😉 Och banana cream pie är min favoritdessert ever; den här är ganska annorlunda, men säkert precis lika god 😀
Ooh, vad gott det låter! 😀
Jag har inte vågat mig på pinterest, jag skulle nog aldrig komma därifrån.. Brukar hänga på Tastespotting, och det är farligt nog det 😉
ser jättegott ut!