Vaniljpannacotta med Passionsfruktsgelé

Betyg: 0.00
(0)
1 januari, 2010

Pannacotta är en underbar italiensk dessert som passar perfekt när man vill ha en efterrätt som inte känns för tung efter middagen. Panna cotta betyder ”kokt grädde” på italienska och det är egentligen inte så mycket mer än så. Det är en enkel dessert att göra och den går utmärkt att förbereda.

Det här receptet har jag toppat med en passionsfruktgelé vilket ger en perfekt sötsyrlig touch till den lena grädden. Om man vill ha lite crunch till så är det gott att servera med ett havreflarn eller med chokladbräck med hackade nötter.

Lyckas med gelatin

Nyckeln till riktigt bra och silkeslen pannacotta är förhållandet mellan gelatin och fett. Om du byter ut vispgrädden mot en grädde med mindre fetthalt eller mot mjölk så kommer du behöva med gelatin för att den ska stelna. Men det är inte bara mängden gelatin som kan påverka hur din pannacotta stelna, också hur du använder det spelar roll:

  • Låt gelatinet svälla i riktigt kallt vatten, för varmt vatten kan gör att det blir klumpigt eftersom det sväller för fort.
  • Tillsätt aldrig gelatinet till kall vätska. Värm alltid vätskan innan du vispar ner gelatinet så att det inte blidas klumpar.
  • Du kan sila pannacottan när du häller upp den på glas öfr att vara säker på att det inte är några klumpar i den.
  • Om pannacottan inte stelnar kan du värma upp den igen och tillsätta lite till gelatin. Men tänk på att aldrig låta pannacottan koka!
vaniljpannacotta toppad med passionsfrukt i glas

Förbereda och förvara pannacotta

Pannacotta är en perfekt efterrätt att förbereda eftersom den ändå behöver stå i flera timmar i kylen för att stelna. Varken konsistens eller smak påverkas heller av att förvaras någon dag i kylskåpet, speciellt inte när man har en frukt- eller bärgelé över vaniljpannacottan. Pannacotta håller cirka fyra dagar i kylskåpet innan de kan börja kännas lite gummiaktiga. Tänk på att lägga plast över pannacottan så håller den bättre.

pannacotta med passionsfrukt

Vaniljpannacotta med passionsfruktsspegel

En len och krämig vaniljpannacotta toppas med en fräsch passionsfruktsgelé. En perfekt efterrätt att förbereda och en god avslutning på middagen.
Portioner 6 portioner
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Kylning 6 t
Total tid 6 t 30 minuter

Ingredienser
  

  • 5 dl grädde
  • 2 st gelatinblad
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • 3 msk socker

Passionsfruktsspegel

  • 4 st passionsfrukter
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 st gelatinblad
  • 1 msk socker

Instruktioner
 

  • Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad och låt ligga i cirka fem minuter.
  • Värm grädde och socker i en kastrull över medelhög värme. Grädden ska ryka men inte koka.
  • Ta av från plattan och vispa ner vaniljpulver och gelatinet. Vispa tills allt löst upp sig. Låt svalna något.
  • Häll upp pannacottan i rena glas och ställ in dem i kylskåpet i någon timme så att de börjar stelna på toppen innan du börjar förbereda passionsfruktsgelén. Om pannacottan är för rinnig när du häller över gelén så kommer den inte lägga sig snyggt ovanpå.

Passionsfruktsgelé

  • Lägg gelatinbladet i ett kallt vattenbad och låt ligga i cirka fem minuter.
  • Dela och gröp ur passionsfrukterna, lägg fruktköttet i en kastrull och tillsätt vatten och socker. Låt koka upp tills sockret löst upp sig.
  • Mixa lite med en mixerstav och sila saften över en bunke för att få bort kärnorna. Vispa ner gelatinbladet och fortsätt vispa tills det löst upp sig.
  • Låt passionsfruktsgelén svalna lite och fördela den sedan över pannacottan. Låt stå kallt i några timmar innan servering.
Författare: Danielle
Share the love

Join the Conversation

  1. Önskar dig en god fortsättning på det nya året men det kan väl inte bli annat när du avslutade med en sån himla smarrig avslutning =).

    Pannacotta är ju en suverrän efterrätt.

  2. Så gott! Pannacotta funkar alltid tycker jag men själv lagade vi crème brulée

  3. Underbar bild, det ser riktigt gott ut!

    God fortsättning på det nya året!

  4. Åh, vad gott!! Jag glömmer alltid att man kan göra pannacotta, att det är rätt enkelt också!!

    Tack för receptet & önskar dig en god fortsättning på detta år 2010!!

  5. åh gud vad gott!
    vilka smaskiga recept du har 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close