Pannacotta är en underbar italiensk dessert som passar perfekt när man vill ha en efterrätt som inte känns för tung efter middagen. Panna cotta betyder ”kokt grädde” på italienska och det är egentligen inte så mycket mer än så. Det är en enkel dessert att göra och den går utmärkt att förbereda.
Det här receptet har jag toppat med en passionsfruktgelé vilket ger en perfekt sötsyrlig touch till den lena grädden. Om man vill ha lite crunch till så är det gott att servera med ett havreflarn eller med chokladbräck med hackade nötter.
Lyckas med gelatin
Nyckeln till riktigt bra och silkeslen pannacotta är förhållandet mellan gelatin och fett. Om du byter ut vispgrädden mot en grädde med mindre fetthalt eller mot mjölk så kommer du behöva med gelatin för att den ska stelna. Men det är inte bara mängden gelatin som kan påverka hur din pannacotta stelna, också hur du använder det spelar roll:
- Låt gelatinet svälla i riktigt kallt vatten, för varmt vatten kan gör att det blir klumpigt eftersom det sväller för fort.
- Tillsätt aldrig gelatinet till kall vätska. Värm alltid vätskan innan du vispar ner gelatinet så att det inte blidas klumpar.
- Du kan sila pannacottan när du häller upp den på glas öfr att vara säker på att det inte är några klumpar i den.
- Om pannacottan inte stelnar kan du värma upp den igen och tillsätta lite till gelatin. Men tänk på att aldrig låta pannacottan koka!
Förbereda och förvara pannacotta
Pannacotta är en perfekt efterrätt att förbereda eftersom den ändå behöver stå i flera timmar i kylen för att stelna. Varken konsistens eller smak påverkas heller av att förvaras någon dag i kylskåpet, speciellt inte när man har en frukt- eller bärgelé över vaniljpannacottan. Pannacotta håller cirka fyra dagar i kylskåpet innan de kan börja kännas lite gummiaktiga. Tänk på att lägga plast över pannacottan så håller den bättre.
Vaniljpannacotta med passionsfruktsspegel
Ingredienser
- 5 dl grädde
- 2 st gelatinblad
- ¼ tsk vaniljpulver
- 3 msk socker
Passionsfruktsspegel
- 4 st passionsfrukt
- 1 ½ dl vatten
- 1 st gelatinblad
- 1 msk socker
Instruktioner
- Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad och låt ligga i cirka fem minuter.
- Värm grädde och socker i en kastrull över medelhög värme. Grädden ska ryka men inte koka.
- Ta av från plattan och vispa ner vaniljpulver och gelatinet. Vispa tills allt löst upp sig. Låt svalna något.
- Häll upp pannacottan i rena glas och ställ in dem i kylskåpet i någon timme så att de börjar stelna på toppen innan du börjar förbereda passionsfruktsgelén. Om pannacottan är för rinnig när du häller över gelén så kommer den inte lägga sig snyggt ovanpå.
Passionsfruktsgelé
- Lägg gelatinbladet i ett kallt vattenbad och låt ligga i cirka fem minuter.
- Dela och gröp ur passionsfrukterna, lägg fruktköttet i en kastrull och tillsätt vatten och socker. Låt koka upp tills sockret löst upp sig.
- Mixa lite med en mixerstav och sila saften över en bunke för att få bort kärnorna. Vispa ner gelatinbladet och fortsätt vispa tills det löst upp sig.
- Låt passionsfruktsgelén svalna lite och fördela den sedan över pannacottan. Låt stå kallt i några timmar innan servering.
Önskar dig en god fortsättning på det nya året men det kan väl inte bli annat när du avslutade med en sån himla smarrig avslutning =).
Pannacotta är ju en suverrän efterrätt.
Så gott! Pannacotta funkar alltid tycker jag men själv lagade vi crème brulée
Underbar bild, det ser riktigt gott ut!
God fortsättning på det nya året!
Åh, vad gott!! Jag glömmer alltid att man kan göra pannacotta, att det är rätt enkelt också!!
Tack för receptet & önskar dig en god fortsättning på detta år 2010!!
åh gud vad gott!
vilka smaskiga recept du har 🙂
Blev bjuden på denna på nyår och det var helt fantastiskt god, men nu när jag tänkte göra den själv blev jag lite konfunderad… du skriver: ”Men tänk på att aldrig låta pannacottan koka!” Jag har ju för mig att pannacotta betyder just det, kokt grädde… Gjorde som du skrev men likt förbaskat så stelnade aldrig pannacottan när jag bara värmde upp den, när jag däremot gjorde som jag alltid brukar, det vill säga kokade upp grädden så stelnade den perfekt 👌 Bara ett litet tips till andra som kanske också misslyckas när de inte kokar upp grädden.
Tack för att du delar med dig av din erfarenhet av receptet! Ja, pannacotta brukar översättas som ”kokt grädde” på svenska, men det är inte en precis översättning till att grädden ska koka, det syftar mer till tillagningssättet, alltså att koka jämfört med baka, steka osv. På engelska brukar man översätta det ”cooked cream”, inte ”boiled cream” t.ex.
Vad jag menar när jag skriver att den inte ska koka är att den bara ska sjuda, dvs värmas upp till precis under 100 grader. Det ska vara små bubblor i kanterna på kastrullen, men grädden ska inte koka. Om grädden kokar kan det påverka hur gelatinet förmåga att stelna eftersom det blir för varmt. Men det ska samtidigt vara ordentligt varmt så gelatinet snabbt smälter. Det är en balans!
Hej, ungefär hur mycket i mängd skulle du säga att gelén blir? 🙂 Vill använda ditt recept på gelé, men osäker på om jag måste dubbla mängden. 🙂
Hej Emma! Jag skulle tro att det blir ungefär 2dl passionsfruksgelé.