Raspberry Heart Cheesecake

Betyg: 0.00
(0)
12 februari, 2014

På fredag är det Alla Hjärtans Dag och då kan det ju vara trevligt att bjuda någon man tycker lite extra mycket om på något lite extra gott. Två personer i mitt liv som fick lite extra mycket uppskattning med en supergod cheesecake var min bror och hans sambo. Jag är övertygad om att jag har världens bästa bror och han har haft den goda smaken att skaffa mig en fantastisk svägerska med.

Jag bakade därför en riktigt god cheesecake till dem. Botten är av Oreos eftersom min svägerska älskar dem och sedan fick det blir lite hjärtan på toppen eftersom det snart är Alla Hjärtans Dag och allt. Jag är inte så mycket för Alla Hjärtans Dag annars. Jag har aldrig riktigt förstått vitsen med namnsdagar, mors- och farsdag och Alla Hjärtans Dag. Jag uppskattar mycket mer att man är spontan och gör något extra för varandra på helt otippade dagar. Men tanken är ju god  och om jag på något sätt skulle fira Alla hjärtans Dag så skulle det faktiskt vara med en god middag och kanske en lite hjärtlig dessert. 

oreo cheesecake med hallon

Hjärtmönstret är inte allt svårt att göra. Man behöver en hallonkompott som är silad för att få bort kärnorna och en spruta. Jag var inne på Apoteket och frågade efter en doseringsspruta. Fråga efter den största de har. Sedan fyller man sprutan med hallonkompott och sprutar försiktigt ut små duttar på den ogräddade cheesecaken. Spruta duttarna med hallonkompott i cirklar runt varandra. Se till att det är ganska bra med mellanrum mellan varje dutt, jag tyckte mina blev lite för nära varandra. Sedan tar du en tandpetare och drar försiktigt genom alla duttarna i ett spiralmönster. Lyft inte upp tandpetaren innan du dragit igenom alla duttarna med hallonkompott! Sedan bakar du cheesecaken som vanligt i ugnen.

cheesecake med oreos

Raspberry Heart Cheesecake

Inget betyg än
Portioner 8 portioner

Ingredienser
  

Botten

  • 2 pkt Oreos, á 154g
  • 75 g smör, smält

Hallonkompott

  • 1 msk socker
  • 1,5 tsk majsstärkelse
  • 0,75 dl vatten, kallt
  • 3,5 dl hallon, frysta

Cheesecake

  • 400 g cream cheese
  • 0,75 dl socker
  • 1 st äggvita
  • 1 st ägg
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1,5 tsk citronsaft
  • 200 g vit choklad
  • 0,5 dl vispgrädde

Instruktioner

Botten

  • Mixa oreos i en matberedare tills de är finsmuliga. Tillsätt det smälta smöret och mixa ihop till en smulig deg. Smörj en form med löstagbar kant och klä eventuellt botten med bakplåtspapper. Fördela oreosmulet i formen och pressa ut det ordentligt i kanterna. Platta till toppen och ställ åt sidan.

Hallonkompott

  • Vispa ihop socker och maizena i en kastrull. Vispa ner vattnet och tillsätt hallonen. Låt koka upp och sänk sedan temperaturen på platten. Låt små koka i cirka fem minuter under omrörning. Såsen ska då ha tjocknat. Om den fortfarande är tunn kan de koka en liten stund till. Sila såsen genom en finmaskig sil. Det brukar vara bra att röra mycket i silen med en sked så går det lite lättare. Låt den silade såsen svalna lite.

Cheesecake

  • Smält den vita chokladen och grädden tillsammans på låg temperatur i en kastrull. Ha det under uppsikt så att det inte bränns. Vit choklad är väldigt känslig. Ställ åt sidan. Vispa cream cheese och socker till en fluffig kräm. Tillsätt äggvitan och ägget och vispa smeten ordentligt. Vispa till sist ner vaniljsocker, citronjuice och den smälta chokladen. Se till att allt blandat sig ordentligt. Häll 1/3 av smeten i formen över oreosmulet. Skeda över lite hallonkompott men se till att den inte når ut i kanterna. Häll över den resterande cheecakesmeten och se till att täcka all hallonkompott ordentligt. Detta är mycket viktigt! Jag tycker det är enklast att skeda över smeten också. Gör sedan ett hjärtmönster på toppen eller drizzla över mer hallonkompott. Hur du gör ett hjärtmönster kan du läsa här ovan. Grädda cheesecaken i 150 grader i cirka 45 minuter. Låt cheesecaken svalna långsamt och sedan stå en några timmar i kylskåpet innan du skär i den. Det kommer bli sås över. Den kan du använda när du serverar cheesecaken tillsammans med lite vispad grädde. Eller så kan man ha den till något annat gott: glas, brownies, kladdkaka.

Anteckning

Författare: Danielle
Måltid: Efterrätt
Tillfälle: Alla hjärtans dag
Dela

Skriv en kommentar

  1. Vad fiffigt med doseringssprutan det vill jag testa!

  2. Viken suverän idé till alla hjärtans dag!

  3. Helt fantastiskt vacker cheesecake. Det där ska jag absolut prova någon gång.

  4. Åh så vackert det blir.

    /Nadja

  5. Galet fin! Och du har fått så fin sida och blivit så bra på foto! Jag har knappt läst här på flera år – och vilket avancemang!
    Har du några påskrecept att tipsa om såhär i påsktider?

    Trevlig helg!

    1. Vad roligt att du har kommit tillbaka! Och självklart kul att höra att jag blivit bättre. Det har ju varit min ambition. Jag har flera roliga tips inför påsk och kommer lägga ut länkar på min facebook-sida och på twitter. Du får gärna kika in där! Länkar finns i den högra spalten.

  6. Hej med vilken bloggplattform har du gjort denna hemsidan med?

    1. Hej Freja! Den är byggd i wordpress

  7. Är det en äggvita och sen ett helt vanligt ägg med äggvita och äggula?

    I receptet har du skrivit vaniljextrakt men sedan vaniljsocker, vilken ska man använda?

    Går det att göra en egen typ av sprits istället för att köp doseringspruta. Ska man göra ringar bredvid varandra?

    Dessutom undrar jag att när den gräddades körde du med vattenbad och eftervärme?
    Mvh
    Mitra

    1. Hej Mitra,
      Ja, det är en äggvita och ett helt ägg så alltså två äggvitor och en äggula totalt. Du kan använda vilket som men vaniljextrakt är mer koncentrerat i smaken så du får dubbla om det är vaniljsocker. Jag ska fixa så att det står rätt i receptet. Jag tror det kan vara svårt med en egen sprits. Grejen med en spruta är att den inte läcker ut den ganska lösa kompotten. En sprits läcker rinnande vätska även om du inte trycker. Men du kan testa om du vill. Jag skulle dock rekommendera spruta. De är inte speciellt dyra på Apoteket, en 20-lapp om jag inte minns fel och de är användbara till mycket. När jag gjorde den här cheesecaken så gräddade jag inte den i vattenbad men det kan du absolut göra om du vill! Den blir ofta lite krämigare då och den spricker inte lika lätt som den ibland gör om man inte gräddar den i vattenbad.

  8. Hej!
    Tack så mycket för snabbt svar!
    Så med sprutan så trycker du ut som en rund klump och sedan drar igenom med en tandpetare?

    1. Ja, precis! Det är lättare att kontrollera med sprutan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close