Okej, så Bacon Cookies i all ära men så här i starten på ett nytt år så kan det kännas lite skönt att äta lite bättre, strunt i socker och sötsaker, lägga chipsen på hyllan. Det fungerar till och med ganska bra ändra till fredgaen kommer och man vill ha lite mysigt, fika på helgen, äta en god efterrätt efter lördagsmiddagen. Ja, jag känner igen tecknen, ursäkterna med för den delen. Då är det bra att ha något gott som man snabbt kan trolla fram och som samtidigt hjälper en hålla rätt kurs. Jag har många trevliga och lite nyttigare recept här på bloggen. Flera av dem är så goda att man faktisk tinte alls märker att de är nyttigare. Men de flesta kräver också lite väntetid. Men att vänta är inte alltid så lätt när man har ett akut sötsug. Då är den här supersnabba chokladmoussen med kokosgrädde en räddare i nöden.

Den innehåller inget vitt socker, den är mjölkfri, glutenfri och kan göras vegansk väldigt enkelt. Den kan ätas direkt eller förberedas. Man kan toppa den med frukt och bär för en liten extra fräschör om man inte är en chokladfantast som jag. Man kan stoppa den i ett nyttigare pajskal och få en moussepaj. Den är helt enkelt oändligt användbar och super enkel. Om du vill ha den vegansk så byter du bara ut honung mot agavesirap eller lönnsirap och tänker på att köpa en vegansk choklad. Om man ska servera den till mjölkallergiker är det också viktigt att noga titta på chokladen så att den inte innehåller mjölk. Bara för att det inte är mjölkchoklad betyder det inte att mjölk inte använts alls! Jag använder ICAS egen kokosgrädde för jag har upptäckt att den blir riktigt tjock när man vispar den utan att man måste försöka vattna ur den ännu mer. Men det går bra att testa sig fram med vilket märke som helst.

Chokladmousse med kokosgrädde
Ingredienser
- 800 ml kokosgrädde, se anteckningar
- 3-4 msk kakao
- 3-4 msk honung, eller agavesirap för vegansk
- 1 nypa vaniljpulver
- 40 g mörk choklad, finhackad
Instruktioner
- Vispa kokosgrädden tills den är fast och fluffig. Tillsätt kakao, honung och vaniljpulver och vispa tills det blandat sig ordentligt. Finhacka chokladen och vänd ner den i moussen. Klicka upp moussen i sex stycken glas och släta till med baksidan av en sked. Servera med ytterligare lite finhackad choklad, bär eller bara som den är. Den går bra att förvara upp till tre dagar i kylskåpet.
Hej, hur mycket är det i en burk kokosgrädde? Jag bor i USA och har inte tillgång till ICAs egna, så behöver veta vilken mängd det är. Tack!
I alla märken jag har stött på här i Sverige är det 400ml. Jag ska förtydliga det i receptet! Tack!
Toppen, tack! 😀
tyvärr är receptet för mesigt när det gäller sötma, skippa honung och lägg till 1,5 dl strösocker istället. Dubbla mängden kakao och smaka av med vaniljpulver (vaniljsocker om man vill ha det sötare) då mer kan behövas. Med dessa ändringar är jag villig att servera moussen. Jag valde att ha i mörk choklad med havssalt vilket blev super gott.
Hej Andreas,
Tack för att du delar med dig!
Sjukt svår att få till. Grädden skär sig och blir mest vattnig. Blev ingen efterrätt på middagsbjudningen..
Hej Lisa,
Det är viktigt att det är kokosgrädde och inte kokosmjölk. Kokosgrädden har en högre fetthalt på mellan 20-30% vilket är det som gör att den blir vispbar. Burkarna är väldigt lika så det är lätt att ta fel på dem i affären. Sen är det lättast att vispa upp den när den är kylskåpskall så jag förvarar alltid kokosgrädden i kylen i minst ett dygn innan jag ska vispa den. Hoppas det hjälper!