Jag vet att jag brukar ha konstiga grejer i bakverk. Bönor, tofu och kikärtor har alla hittats sin väg nere i en smet hemma hos mig. De flesta av bakverken med dessa udda ingredienser har varit lite nyttigare men den här gången är det precis tvärtom. För den här gången har jag stoppad knaperstekt bacon i mina Chocolate Chip Cookies. Inte ett dugg nyttigt men åh så gott! Faktum är att sältan i bacon passa ypperligt i kakor. Det känns inte matigt på något sätt utan ger istället en riktigt god och djup smak. Definitivt värt att testa!
Om man ska använda bacon när man bakar så är det viktigt att verkligen se till att det är knaperstekt. Det är inte alls lika gott med mjukt eller lite halvstekt bacon i en kaka. Det ska vara krispigt. Grejen med att steka det ordentligt är också att man blir av med en hel del av fettet. Därför är det också viktigt att låt baconbitarna rinna av ordentligt på hushållspapper. Om man inte gör det så kan fettet påverka kakornas konsistens. Jag använde ett paket bacon på cirka 140 gram i dessa kakorna men om man gillar bacon så kan man absolut öka den mängden, till och med till det dubbla skulle jag tro.
Chocolate Chip Bacon Cookies
Ingredienser
- 225 g smör, osaltat och rumstempererat
- 2 dl socker
- 2,5 dl farinsocker, eller ljust muscavado
- 2 st ägg
- 7 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljpulver
- 300 g mörk choklad, över 50% kakaohalt
- 140 g bacon, knaperstekt
Instruktioner
- Ta fram smöret i god tid så att det hinner bli rumsvarmt.
- Knaperstek baconskivorna. Jag gillar att steka mina i ugnen så slipper jag stänket på spisen. När de är riktigt krispiga, låt dem rinna av väl på hushållpapper. Hacka baconskivorna grovt när de svalnat och är stela. Ställ åt sidan.
- Sikta samman vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke. Ställ åt sidan.
- Vispa det mjuka smöret, socker och farinsocker till en jämn smet. Tillsätt lite av mjölmixen i taget och blanda samman till en smulig deg.
- Hacka chokladen grovt och blanda ner den i degen tillsammans med hackat bacon. Blanda samman till en deg. Täck degen med plastfolie och ställ den i kylskåpet i minst 30 minuter. Degen kan kylas i upp till 24 timmar.
- Skopa upp degen med glasskopa och lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper på. Tänk på att ge dem ordentligt med utrymme. Grädda i 175 grader i 15 minuter för stora cookies. Om du gör minde så korta ner gräddningstiden något. Låt svalna lite på plåten och för sedan över dem för att svalna helt på galler. Förvara i en lufttät burk i kylskåpet.