Glutenfria kolasnittar

Betyg: 0.00
(0)
18 juni, 2012
 

Glutenfria Kolasnittar 01

Det är inte det lättaste att baka glutenfria småkakor. Om man bara byter ut mjölet brukar det sluta med att kakorna flyter ut över hela plåten, inte så estetiskt tilltalande. En av mina bästa vänner beklagade sig härom veckan över detta. Hon har två familjemedlemmar som är glutenallergiker och vill kunna bjuda dem på fina sina otroligt söta Drömmar men har inte lyckats komma på hur hon ska göra med receptet för att få det att fungera. Sen hade jag en läsare som gav mig i uppdrag att ta fram ett recept på glutenfria kolasnittar. Det var en utmaning jag inte kunde låta bli att anta. Jag luskade därför runt på internet ett tag och fick tillslut fram att man borde ta 50% mer glutenfritt mjöl till småkakor eftersom den glutenfria mixen binder vatten annorlunda. Jag testade.

Och resultatet blev faktiskt bra. Jag är inte van vid att äta glutenfritt så smakmässigt kan jag inte säga någon om hur de står sig  jämförelse med andra glutenfria kakor. Men i jämförelse med kolasnittar bakade på  vetemjöl så tyckte jag att de här smakade helt okej. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva skillnaden. Det är svårt att sätta fingret på den. De är också lite hårdare och sprödare än kolasnittar på vetemjöl. Jag funderade på om de hade blivit bättre med en äggula och en skvätt mer glutenfri mjölmix. De gräddades nog lite snabbare dessutom eftersom de flyter ut lite mer trots extra tillsatt mjöl. Titta därför noga de sista minuterna och ta ut dem lite tidigare än vad jag gjorde. Då kanske de blir lite segare också. Men, vad jag kan komma fram till är att 50% mer glutenfritt mjöl än vetemjöl verkar fungera för småkakor. Om ni testar att göra andra recept glutenfria med den regeln får ni gärna kommentera nedan om hur det blev. Jag (och alla andra som vill baka glutenfritt) är nyfiken på hur det blir.

kolakakor glutenfria

Glutenfria kolasnittar

Inget betyg än

Ingredienser
  

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 dl muscovadosocker
  • 3 1/3 dl glutenfri mjölmix
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker

Instruktioner

  • Vispa smör och socker till en slät kräm. Blanda ner övriga ingredienser. Degen kommer till en början vara väldigt smulig. Ta upp den och knåda den ordentligt tills den går ihop och blir en deg. Det kan ta en bra stund så ha tålamod. När då knådat ihop alla ingredienserna delar du degen i två bitar. Rulla varje bit till en rulle och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Platta ut till en platt längd. Grädda i cirka 12-15 minuter i 175 grader. Ta ut dem och skär dem direkt i sneda längder. Låt svalna på plåten. Förvara i lufttät burk. De går också utmärkt att frysa.
Author: Danielle
Måltid: Fika
Specialkost: Glutenfri
Dela
Loading comments...
Like 1
Close
Close