Det är inte det lättaste att baka glutenfria småkakor. Om man bara byter ut mjölet brukar det sluta med att kakorna flyter ut över hela plåten, inte så estetiskt tilltalande. En av mina bästa vänner beklagade sig härom veckan över detta. Hon har två familjemedlemmar som är glutenallergiker och vill kunna bjuda dem på fina sina otroligt söta Drömmar men har inte lyckats komma på hur hon ska göra med receptet för att få det att fungera. Sen hade jag en läsare som gav mig i uppdrag att ta fram ett recept på glutenfria kolasnittar. Det var en utmaning jag inte kunde låta bli att anta. Jag luskade därför runt på internet ett tag och fick tillslut fram att man borde ta 50% mer glutenfritt mjöl till småkakor eftersom den glutenfria mixen binder vatten annorlunda. Jag testade.
Och resultatet blev faktiskt bra. Jag är inte van vid att äta glutenfritt så smakmässigt kan jag inte säga någon om hur de står sig jämförelse med andra glutenfria kakor. Men i jämförelse med kolasnittar bakade på vetemjöl så tyckte jag att de här smakade helt okej. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva skillnaden. Det är svårt att sätta fingret på den. De är också lite hårdare och sprödare än kolasnittar på vetemjöl. Jag funderade på om de hade blivit bättre med en äggula och en skvätt mer glutenfri mjölmix. De gräddades nog lite snabbare dessutom eftersom de flyter ut lite mer trots extra tillsatt mjöl. Titta därför noga de sista minuterna och ta ut dem lite tidigare än vad jag gjorde. Då kanske de blir lite segare också. Men, vad jag kan komma fram till är att 50% mer glutenfritt mjöl än vetemjöl verkar fungera för småkakor. Om ni testar att göra andra recept glutenfria med den regeln får ni gärna kommentera nedan om hur det blev. Jag (och alla andra som vill baka glutenfritt) är nyfiken på hur det blir.
Glutenfria kolasnittar
Ingredienser
- 100 g smör, rumstempererat
- 1 dl muscovadosocker
- 3 1/3 dl glutenfri mjölmix
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
Instruktioner
- Vispa smör och socker till en slät kräm. Blanda ner övriga ingredienser. Degen kommer till en början vara väldigt smulig. Ta upp den och knåda den ordentligt tills den går ihop och blir en deg. Det kan ta en bra stund så ha tålamod. När då knådat ihop alla ingredienserna delar du degen i två bitar. Rulla varje bit till en rulle och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Platta ut till en platt längd. Grädda i cirka 12-15 minuter i 175 grader. Ta ut dem och skär dem direkt i sneda längder. Låt svalna på plåten. Förvara i lufttät burk. De går också utmärkt att frysa.
Åh, kul med recept på glutenfritt, det uppskattas!
Jag har testat vanliga kladdkakerecept och tagit lite mer glutenfri mjölmix än vad det stod vetemjöl i receptet, t.ex. om det står 1.5 dl vetemjöl så tar jag ca. 2 del glutenfri mix, det har hittills fungerat bra så jag är inte helt förvånad över att det behövdes mer mjöl i småkakor. 🙂
Åhh detta recept ska jag spara. Har en vän med gluten och det är ju lite böckigt att fixa fika men NU tror jag man kan glänsa hihi!
Alltid gott!
/ Jennifer (http://LittleDessert.se)
När det gäller mjuka kakor, typ sockerkaka, muffins, kladdkaka, byter jag bara rakt av. Man kan behöva lägga lite folie över på slutet så det annars lätt bränns.
Gällande småkakor kan man blanda i lite fiberhusk som binder vätskan så flyter de inte ut lika lätt, då behövs inget extra mjöl.
Ofta tycker jag de glutenfria kakorna blir liiite godare än vanliga då det blir lite mer knäcksmak över. =) Mina vänner tycker inte det är synd om mig som inte tål gluten 😉
//Caroline
Det receptet måste vi prova, men vilken temperatur använde du, 15 grader låter lite kallt 🙂
”Grädda i cirka 12-15 minuter i 15 grader”
175 grader ska det vara såklart!
Precis vad jag körde med när jag bakade dessa innan idag. De blev väldigt goda. 🙂
Kul att läsa när andra testar nya knep för att lyckas med glutenfria recept. Är själv gluten allergiker och har nära och kära som också är det och har länge experimenterat med olika recept med olika bra resultat… det jag lärt mig om småkakor är att det funkar helt ok med mer mjöl men att kakorna blir lätt för hårda och inte så där lite sega som är så gott. Tycker själv att tillsätta en matsked eller två med potatismjöl och en tesked fiberhusk samt lite extra mjöl gör kakorna precis som de vanliga (med gluten) 🙂
Rack Malin för att du delar med dig av glutenfria tips! Jag ska testa potatismjöl och fiberhusk för precis som du så saknar jag segheten.