Pannacotta med chokladmousse

Betyg: 0.00
(0)
30 december, 2015

Enkelhet är ibland mer effektfullt än komplexitet. Den här desserten består av tre lager av enkla, vanliga lager. De är inte svåra och smakerna är rena och lika enkla de. Vanilj, choklad och jordgubb. Så simpelt men ack så gott! Jag hittade dessa fantastiska glas också som verkligen får fram dessertens enkelhet. Ibland behöver man inte mer än så.

I botten är det en vanlig, enkel vaniljpannacotta. Jag vet att jag har sagt det innan men jag förstår faktiskt inte varför man köper pannacotta som pulver. Det tog mig helt ärligt 5 minuter att göra den här. Sedan är det bara att ställa in den i kylen och låta den stelna i några timmar. Det finns ingen anledning att köpa något halvfärdigt pulver där man inte har en aning om innehållet när det är så snabbt och enkelt att göra egen. Don’t do it!

Sedan har jag kokat en enkel jordgubbskompott och mixat den så att den är jämn och slät. Den blir lättare att breda ut i ett snyggt lager då. Chokladmoussen är också hemgjord. Det är inte heller speciellt svårt och tar också den bara några minuter. Det jobbigaste med det här receptet är att pannacottan ska stelna så att inte lagren blandas. Jag ställde ut pannacottan på balkongen i en timme och eftersom det var så kallt ute så stelnade den på en timme istället för fyra som är ganska vanligt annars. Man kan fejka lite med frysen också men då får man vara lite mer försiktig. Chokladmoussen behöver inte hinna stelna helt eftersom den inte kommer bära någon direkt vikt. Jag dekorerade mina desserter med en jordgubbe.

Pannacotta med chokladmousse

Inget betyg än
Portioner 8 portioner
Förberedelser 45 minuter
Total tid 6 timmar

Ingredienser
  

Vaniljpannacotta

  • 5 dl vispgrädde
  • 3 msk socker
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 2 st gelatinblad, blötlagda

Jordgubbskompott

  • 200-300 g jordgubbar, frysta
  • 200 g syltsocker
  • 0,5 dl vatten

Chokladmousse

  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 st äggulor
  • 2 msk socker

Instruktioner
 

  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, låt dem ligga i ca 5 minuter. Lägg vispgrädde, socker och vaniljpulver i en kastrull. Låt koka upp. Krama ur gelatinbladen och vispa ner den ett i taget. Låt pannacottan svalna lite och häll sedan upp den i 8 st glas. Ställ på en bricka och ställ in i kylskåpet. Låt stå kallt i cirka 4 timmar så att pannacottan stelnar ordentligt.
  • Koka upp ingredienserna i jordgubbskompotten. Låt koka tills jordgubbarna är mjuka. Mixa kompotten med stavmixer eller blender så att den blir jämn och slät. Låt svalna helt. Lägg sedan kompotten på pannacottan och bred försiktigt ut den så att den täcker hela glaset, ända ut i kanterna.
  • Vispa äggulor och socker till det är vitt och luftigt. Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt chokladen i äggsmeten och vispa till en jämn kräm. Vispa grädde och turkisk yoghurt tills det blir fluffigt. Vänd ner det i chokladkrämen tills det blir en fluffig mousse. Var försiktig så att inte all luft försvinner ur moussen. Lägg chokladmoussen över kompotten och bred ut den till ett jämnt lager. Låt stelna i minst 30 minuter.
  • Servera med färska bär.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Ofta är det ju så, det enklaste är det godaste! Jag uppskattar att du låter råvarorna stå för smaken, istället för att använda essenser, som många andra gör när de gör tårtor. Alla dessa tårtor med invecklade figurer i 2 kilo sockermassa på toppen är jättekul att titta på, (och beundra, de är ju fantastiska!) men inget som lockar att ställa sig och göra hemma.
    Keep up the good work!
    P.s snygga glas! Perfekta för efterrätter som dessa! Får man fråga vart du hittat dom?

    1. Tack Emelie! Jag gillar att jobba med riktiga råvaror, det ger en helt annan känsla när man bakar också tycker jag, inte bara när man smakar. Jag var jätteglad när jag hittade dessa glas! De köpte jag på Cervera och jag tror det är sagaform som gjorde dem. Det är ett paket med fyra stycken för 199kr. Jag kommer använda dem till massor med spännande saker framöver 🙂

      1. Tack! Hittade dom! 🙂

  2. Hej! Gammalt recept men jag testar fråga ändå.. Tror du att det blir ok även fast jag gör alla lager dagen innan den ska serveras?

    1. Hej Ida! Ja, det kan gå bra om du låter den vila ordentligt i kylen mellan varje lager. Om det inte stelnar och får en yta så kommer det blanda sig. Du kan testa att skeda över fyllningen lite försiktigt så kan det gå lättare. Lycka till!

      1. Tack för snabbt svar och tack för alla härliga recept! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close