Som en kreativ och skapande person så kan det ibland vara svårt att acceptera att man har svackor inom sitt kreativa utlopp. Eller det är i alla fall svårt för mig att acceptera. Men ibland tror jag man måste bli påmind om grunderna i sin kreativitet. Det är trots allt de där grundkunskaperna som är byggstenarna för nya, fantastiska idéer och projekt. Förra veckan var ett klockrent exempel.
Den senaste tiden har jag så helt gått upp i att experimentera fram glutenfria tortillas, munkar och massa annat och inget blev riktigt bra. Så skulle jag baka vanlig, enkel sockerkaka. Sockerkaka som jag bakat hundratals gånger förut och det blev en katastrof. För mitt upp i alla projekt och experiment så glömde jag bort att ha fötterna stadig på jorden. Jag glömde bort att bakverk faktiskt inte är något jag trollar fram även fast det ibland känns så när man har en bra balans mellan kunskaper, erfarenheter och nya idéer.
Bakning är faktiskt en kemisk process och även fast jag aldrig riktigt gillade kemi så är jag en liten kemist varje gång jag blandar, vispar, knådar och gräddar. Det är lätt att glömma bort kemin bakom kakorna. Men den finns där och utan den blir resultatet aldrig som man tänkt sig.
Vad ville jag säga med den här långa utläggningen? Jo, kreativitet handlar om att se möjligheter, inte begränsningar. Men för att ta sin idé från fantasi till verklighet så behöver man fortfarande grundläggande kunskaper. För att skriva en låt måste man kunna flera olika noter och ackord. För att måla en tavla måste man veta vilka färger man ska blanda för att få rätt nyans. För att baka en kaka måste man veta vilka ingredienser som binder ihop, vilka som gör kakan saftig och hur den bör gräddas.
Så ibland kan det vara bra att ta ett steg tillbaka och öva på de där grunderna. Vilket förra veckan ledde till två sockerkakor i soptunnan. Men när man väl har förståelsen för vad de olika ingredienserna gör i ett bakverk så kan man göra fantastiska grejer. Man kan till exempel göra en Cheesecake helt utan cream cheese. Det är en lite smalare variant av cheesecake gjord på grekisk yoghurt. Den är fortfarande krämig och god men inte riktigt lika fet som cheesecake gjord på vanligt vis.
Jag testade också att använda osötade digestivekex till den här och var väl inte helt såld på en osötad botten. Men det fina är ju att man själv kan lägga till den sötning man tycker bäst om och kryddar man bottnen med kanel, kardemumma och vaniljpulver så behöver man inte riktigt lika mycket sötning heller.
Den här cheesecaken blev faktiskt över mina förväntningar. Jag var lite skeptisk till hur krämig den skulle bli med yoghurt eftersom den inte är lika fet som cream cheese och det är där mycket av krämigheten sitter. Fetthalten är nästan reducerad till en tredjedel (10% mot cream cheesens 26%). Men den överraskade med att bli riktigt god och krämig i alla fall. Den höll formen fint och kändes inte sådär äggig som vissa cheesecakes kan göra. Vill man söta och krydda upp sin egen botten så kan man som jag använda osötade digestivekex men annars kör man med vanliga.
Smalare cheesecake på yoghurt
Ingredienser
Botten
- 130 g digestivekex
- 60 g smör, smält
- 1 tsk kanel
Fyllning
- 700 g grekisk yoghurt, SILAD!
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 2 st ägg
- 130 g socker
Topping
- 300 g crème fraîche
- 60 g socker
Instruktioner
- Lägg yoghurten i en silduk eller ren kökshandduk. Låt rinna av. Krama ur så mycket vatten det bara går så att massan som blir kvar liknar creame cheese i konsistensen. Jag kramade bort mellan 150-200 g vatten. Så det som återstod var strax över 500 g.
- Mixa digestivekexen till smulor och tillsätt det smälta smöret och kanel. Mixa till en fuktig massa. Smörj en form med löstagbar kant och lägg bakplåtspapper i botten. Lägg den smuliga massan i formen och tryck ut den ordentligt så den täcker hela bottnen.
- Lägg den urkramade yoghurten i mixern tillsammans med ägg, vaniljpulver och socker. Mixa till en jämn kräm. Bred ut över digestivebottnen och grädda först i 5 minuter i 200 grader. Sänk sedan temperaturen till 175 grader och fortsätt grädda i 15 minuter.
- Vispa ihop crème fraîche och socker. Ta ut cheesecaken ur ugnen och bred créme fraîche-smeten över. Ställ tillbaka i ugnen och grädda i ytterligare 15 minuter. Ta ut cheesecaken och låt den bli rumstempererad ställ därefter i kakan i kylskåpet. Låt cheesecaken stå i kylen minst två timmar innan servering. Servera gärna med varma bär.
Alltså, herre vad gott det ser ut! Vad fint du fått till den 😀