Ska du baka cupcakes till ett kalas, en middag, dop eller något annat event? Då är det viktigt att planera och förbereda så mycket som möjligt så att man slipper stå och baka i sista minuten. Men samtidigt vill vi inte att förberedelserna ska påverka smaken eller saftigheten negativt. Det är alltid en balansgång men den är faktiskt inte så fin som många tycks tro. Man behöver inte baka cupcakes och frosta dem samma dag som de ska serveras för att de ska vara riktigt goda.
Planera smaksättning och dekoration
Det första som är viktigt att tänka på och lägga ner lite tid på är planeringen innan själva bakandet. När jag planerar så brukar jag först tänka på smaker. Ibland påverkar det hur jag väljer att dekorera eftersom jag gillar att visa vilka smaker man kan förvänta sig. Jag väljer också vilken typ av frosting jag vill använda. Oftast är det svaret lätt, min absoluta favorit är Swiss Meringue Buttercream eftersom den är krämig men inte för söt. Jag använder den nästan jämt. Dessutom håller den formen bra när man spritsar och fraktar cupcakes.
Man kan dekorera med blommor eller något annat i sockerpasta. Dessa kan man förbereda flera dagar i förväg och förvara dem torrt och mörkt. Oftast vill man också spritsa sina cupcakes snyggt. Det kan man göra på flera olika sätt och med olika typer av tyllar.
Baka cupcakes
En av de allra vanligaste frågorna jag får från läsare är när det är bäst att de bakar cupcakesen ifall de ska ha dem till en viss dag. Jag bakar nästan alltid mina cupcakes dagen innan ifall det är möjligt. Man behöver faktiskt inte baka cupcakes samma dag. Behöver man ännu mer tid på sig så går det bra att frysa cupcakes i upp till två månader. När man fryser cupcakes kan det vara så att fukten gör att pappret lossnar, så det får man vara lite försiktig med.
När man bakat cupcakesen så är det viktigt att de inte svalnar i sin muffinsplåt. Då bildas kondens som gör papperformen fuktig. Den fuktiga papperformen kan då lossna vilket inte blir så snyggt. För att de ska hålla färgen är det också viktigt att man använder fettsäkra formar. Det brukar stå på formarnas beskrivning.
Spritsa och dekorera cupcakes
Vilken typ av frosting man än väljer så är det viktigt att man vispar den ordentligt. Det är när man vispar in luft i smör eller cream cheese som den blir fluffig och riktigt god. Jag använder som sagt nästan alltid Swiss Meringue Buttercream när jag gör cupcakes och tårtor. Den måste man spritsa när den är rumstempererad och ordentligt vispad. Det bästa med marängsmörkräm är att den är lätt att spritsa snyggt men den stelnar också och håller formen riktigt bra när den blivit kall.
Det går också att frysa smörkräm så den är förberedd och klar. Man behöver bara låta den bli rumstempererad och vispa upp den igen innan man använder den. Jag brukar frysa smörkräm som blir över så går den inte till spillo.
Dekorationer gjorda i sockerpasta och marsipan bör inte stå i kylskåp. Det bildas kondens i kylskåpet och fukten gör att sockerpasta och marsipan mjuknar. Om man måste förvara sina dekorationer kallt så behöver de vara gjorda i flowerpaste och ha torkat ordentligt i rumstemperatur innan de ställs in i kylskåp. Om man använder sockerpasta eller marsipan för att täcka sina cupcakes så går det bra att sälla in dem i kylen för här är det inte lika viktigt att de håller formen. Gör antingen blommor och andra dekorationer i flowerpaste eller dekorera cupcakesen vid servering med förberedda dekorationer.
Förvara cupcakes
Jag gör alltid mina cupcakes dagen innan de ska serveras. Mest för att jag sällan har tid att göra dem samma dag. Det går alldeles utmärkt att baka, spritsa och dekorera cupcakes dagen innan och sedan ställa in dem i kylskåpet. Jag lägger inte ens plast över dem eftersom det förstör min spritsning. Jag ställer dem bara på en bricka rakt upp och ned i kylskåpet. Blir de inte torra då? undrar någon. Nej, inte alls. Om du frostat dem så håller de upp till två dagar i kylskåpet utan att de är plastade.
Om du bakar cupcakes dagen innan men vill frosta dem samma dag så förvarar du dem bäst i rumstemperatur. Ordentligt inplastade i en påse eller liknande. Om du lägger ofrostade cupcakes i kylen så kan de bli lite hårda.
Det går också alldeles utmärkt att frysa alla delar av en cupcake, så länga man gör det var för sig. Frys alltså bakade cupcakes i en egen påse och smörkrämen i en annan. Frys inte ner en färdig frostad och dekorerad cupcake och förvänta dig att den ska se lika fin ut och smaka lika bra när den tinat. Smörkrämen behöver vispas igen när dem varit fryst för att se snygg ut och smaka gott.
Servera cupcakes
Det är är den viktigaste delen av hela bakandet. Inte bara för att det nu är dags att smaka sina cupcakes utan för att det är här som så många gör helt fel. De tänker att det bästa är att cupcakesen står i kylen så länge som möjligt så att de inte blir dåliga eller torra. Fel, fel, fel! En kylskåpskall cupcake är inte på långa vägar lika god som en rumstempererad. En kylskåpskall cupcake är hård och lite stabbig och smörkrämen är inte så där fluffig och len som den bör vara. Så var noga med att alltid ta ut cupcakes från kylskåpet någon timme innan servering. Då hinner de bli rumsvarma och riktigt goda igen. Det här är faktiskt en väldigt stor del av hemligheten med riktigt goda cupcakes, att äta dem när de är som bäst.
Har du fler frågor om cupcakes eller bakning i allmänhet? Skriv en kommentar, mejla eller skicka din fråga till mig på Facebook.
Hej o tack för en fantastisk inspirerande o lärorik blogg.
Jag håller på o övar inför en bröllopstårta med red velvet och ska använda din swiss meringue buttercream. Har gjort den flera gånger med fint resultat med både citron och dulce de leche men nu när jag dka testa philadlphia som smaksätttning så går det bara inte!
Igår tror jag mitt misstag att philadelphian inte var rumstempererad o jag försökte åtgärda enligt dina tips men det förblev en grynig massa. Ser ut som den skar sig. Nu har jag precis gjort ett helt nytt försök o de verkade som allt gick ihop sig fint med philadelphian när smeten plötsligt blev rinig igen. Ställde då in de i kylen en kvart. Men när jag sedan tar ut för att vispa blir massan grynig som den skurit sig.. Samtidigt som den fortfarande känns rätt så rinig. Vad är felet?
Är rätt så frustrerado funderar på att ge upp den smaksättningen. Gör du på bå specielt sätt när du använder cream cheese som smaksättning?
Vore jättetacksam för svar!
Frida
Nej, det är bara lite knivigare av någon anledning. När massan blir gryning så är den för kall. Den blir rinnig och gryning då. Prova att värma en dl av smeten så att den blir ljummen och vispa ner det. Du kan få göra så flera gånger. Sen är det bara att ha tålamod och vispa länge. Du skulle också kunna pröva att vispa upp cream cheese innan du vispar ner den. Men det låter som att den är för kall. Det ser alltid ut som att den skärt sig då. Hoppas det går ihop sig för dig!
Försökte värma men då blev den rinnig och grynig. Besvärlig smaksättning! Ska göra ett nytt försök då jag vispar upp
Cream cheesen. Tack för ditt svar!
[…] ← Baka, förvara och servera cupcakes […]
Hej jag ska göra cupcakes till ett bröllop..ja behöver en frosting som håller i rumstemperatur. Ja vill spritsa på frostingen dagen innan hur ska jag förvara dom bäst?
Jag skulle göra Swiss Meringue Buttercream, den är grym. Men om du ska göra iordning dem dagen innan så måste de förvaras i kylskåp. Men de klarar sig några timmar utanför kylskåp och bör ändå serveras rumstempererade. Jag kan inte komma på någon frosting som skulle klara att stå utanför kylskåp i ett dygn.
Hej hej! Jag ska göra mini cupcakes till födelsedagsfirande, har en minimuffinsplåt men inte en enda av mina fem olika formar passar plåten! Går det att baka direkt på plåten om man tex sprayar med vegolja innan?
Mvh Johanna
Hej Johanna! Det brukar gå bra om man sprayar ordentligt. Provbaka gärna innan och om det behövs så mjöla lätt efter att du smörjt. Lycka till!
Hej!
Jag undrar vilken frosting kan klara sig för minst 5 timmar i rumstemperatur.
Med vänliga hälsningar
Mojgan Fakor
Hej,
Det är nog ingen frosting som håller bra i rumstemperatur så länge nu när det är varmt. Men den som brukar hålla bäst är en enkel smörkräm med florsocker. Inget med grädde och ägg!
Hej. Jag har sett att det finns riktigt fina muffinsformar i typ hårdare papp material. Hur bakar man muffins i dessa? Eller är dessa bara för servering? Helt nybörjare på cupcakes men skulle gärna vilja prova detta och fastnat då för supersnygga formar att servera dem i. Tacksam för svar!
Hej Helena,
Tänker du på de vita, lite stelare formarna? De kan du bara ställa på en plåt och baka i precis som vanligt, du behöver alltså ingen muffinsplåt för att de ska hålla formen bra. Om du menar någon annan sort så skicka gärna en bild så ser jag hu de ser ut, antingen här eller på Facebook.
Kul att du hittat till Cupcakesvärlden!
Om man gör en frosting av färskost, grädde och florsocker. Kan man då spritsa den på sina cupcakes flera timmar innan servering eller ska det spritsa på precis innan servering?
Hej Elisabeth, det går bra att spritsa på några timmar innan!