Ett riktigt bra recept på chokladcupcakes handlar inte bara om att tillsätta lite kakao i sitt vanliga recept, eller ersätta lite av vetemjölet. För att få en riktigt saftig chokladcupcake med riktigt god chokladsmak så behöver man tänka lite annorlunda.
Skillnaden mellan chokladcupcakes och chokladmuffins
Det är också stor skillnad på riktigt goda chokladmuffins jämfört med perfekta chokladcupcakes. Båda ska vara saftiga och ha god chokladsmak, men texturen på dem behöver vara lite olika. Muffins ska ha en lite kompaktare konsistens som gör att du kan bryta den i delar utan att den smular för mycket. Men den texturen blir alldeles för tung i en cupcake. Där behöver man något lite luftigare, speciellt när man vill fylla dem med något gott, som till exempel dumlecupcakes med dulce de leche-fyllning eller chokladcupcakes fyllda med chokladpudding.
Hemligheten med riktigt bra chokladcupcakes är att använda varmt vatten som vätska och att röra ut kakaon i vattnet innan man tillsätter det i smeten. Det hjälper kakaon att blanda sig bättre i smeten så att det inte blir klumpar. Vattnet ger också en luftigare textur än gräddfil eller grekisk yoghurt som är perfekt för chokladmuffins.
10 tips för perfekta cupcakes
Här har jag samlat mina absolut bästa tips för hur du bakar perfekta cupcakes, allt från förberedelser till förvaring.
Till guiden: Hur bakar man cupcakes?
Grundrecept på chokladcupcakes
Ingredienser
- 50 g smör
- 1,5 dl socker
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 st ägg
- 1 dl vatten, varmt
- 0,5 dl kakao
- 2,25 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 1,5 tsk bakpulver
Instruktioner
- Värm vattnet så att det precis börjar sjuda. Blanda ner kakao och vispa till det går ihop, ställ åt sidan så att det svalnar något.
- Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa det mjukt och luftigt tillsammans med socker.
- Tillsätt ägget och vaniljpulvret och vispa ihop det. Vispa ner kakaovattnet tills allt blandat sig ordentligt.
- Sikta ner vetemjöl, salt och bakpulver och rör ner det försiktigt med en slickepott tills allt precis gått ihop.
- Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna cirka 2/3. Smeten räcker till cirka 10st cupcakes.
- Grädda den i 175 grader i cirka 20 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta ut dem och låt svalna helt på galler.