Dessa cupcakes är en chokladälskares dröm! En chokladmuffins fylld med hemgjord chokladpudding och därefter toppad med mjölkchokladfluff. För en extra chokladkick kan man också dekorera dem med lite hackad choklad eller pudra över lite kakao.
Välja ingredienser till dessa cupcakes
- Smör. Jag använder alltid osaltat smör när jag bakar för att kunna kontrollera salthalten mer precist.
- Vaniljpulver. Vaniljpulver är gjort på äkta vanilj och ger mycket mer smak än vaniljsocker. Om du vill byta ut till vaniljsocker istället så får du dubbla mängden.
- Varmt vatten. Att använda varmt vatten är faktiskt lite hemligheten till att få kakaon att blanda sig bättre i smeten, så missa inte temperaturen här!
- Kakao. Vilken kakao du väljer spelar faktiskt roll för smaken i slutändan, så välj den bästa kakaon inom din budget.
- Mjölk. Jag tycker det blir bäst att använda standardmjölk med 3% fetthalt eller ännu högre till chokladpuddingen. Men den går såklart att göra även på annan mjölk och även på laktosfria varianter.
- Majsstärkelse. Majsstärkelse är samma sak som Maizena. Maizena är ett varumärke och majsstärkelse är själva benämningen på produkten.
- Vispgrädde. Jag föredrar alltid att använda en vispgrädde med 40% fetthalt eftersom den är enklare att vispa och går att vispa lite hårdare så att den håller formen bra när man spritsar. Men det går att använda lite lägre fethalter som t.ex. 36% samt laktosfri vispgrädde.
- Mjölkchoklad. Í det här receptet använda jag mjölkchoklad eftersom jag tyckte det passade bra med den lite lenare smaken till allt annat chokladigt i dessa cupcakes. Men det går bra att använda vilken annan chokladsort du vill.
Förbereda och förvara chokladcupcakes
Dessa muffins går bra att baka i förväg och förvara inplastade i frysen. Plocka fram dem dagen innan servering och låt dem ligga kvar i plastpåsen för att tina långsamt i rumstemperatur.
Chokladpuddingen går bra att göra dagen före och lägga den i en skål. Strö lite strösocker över toppen så att det inte bildas en hinna, plasta in den ordentligt och förvara den i kylskåpet. Plocka fram och blanda runt den innan du lägger den i en spritspåse och spritsar ner den i urgröpta cupcakes.
Mjölkchokladfluffet måste du förbereda minst dagen innan. Men det håller ovispat i en burk med lufttätt lock i två till tre dagar i kylskåpet. Fluffet håller inte alltid så bra för förvaring när det väl är vispat. Det bästa är därför att vispa och spritsa cupcakesen direkt innan servering. Men de håller i några timmar i kylskåpet. Efter det kan fluffet börja sjunka ihop och förlora lite av den luft du vispade in.
I min guide för hur du bakar perfekta cupcakes kan du läsa mer om mina bästa tips och vad du behöver tänka på när du förbereder, bakar och serverar cupcakes.
Choklacupcakes med mjölkchokladfluff
Ingredienser
Chokladcupcakes
- 50 g smör
- 1,5 dl socker
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 st ägg
- 1 dl vatten, varmt
- 0,5 dl kakao
- 2,25 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 1,5 tsk bakpulver
Chokladpudding
- 3 dl mjölk
- 0,5 dl socker
- 2 msk kakao
- 2 msk majsstärkelse
- 0,5 tsk vaniljpulver
Mjölkchokladfluff
- 3 dl vispgrädde
- 180 g mjölkchoklad
Instruktioner
Mjölkchokladfluff
- Gör mjölkchokladfluffet dagen innan eftersom det måste stå i kylskåpet över natten innan det kan vispas och spritsas.
- Hacka chokladen fint och ställ åt sidan.
- Värm grädden tills den precis sjuder. Ta av från plattan och tillsätt det finhackade mjölkchokladen. Rör om tills allt blandat sig och löst upp sig. Låt svalna något i kastrullen.
- Häll över chokladgrädden i en burk med lufttätt lock och ställ in i kylskåpet. Grädden måste stå i minst 6-8 timmar men allra helst över natten så att den är riktigt kylskåpskall. Vispa den precis innan du ska lägga ihop dina cupcakes.
Chokladcupcakes
- Värm vattnet så att det precis börjar sjuda. Blanda ner kakao och vispa till det går ihop, ställ åt sidan så att det svalnar något.
- Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa det mjukt och luftigt tillsammans med socker.
- Tillsätt ägget och vaniljpulvret och vispa ihop det. Vispa ner kakaovattnet tills allt blandat sig ordentligt.
- Sikta ner vetemjöl, salt och bakpulver och rör ner det försiktigt med en slickepott tills allt precis gått ihop.
- Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna cirka 2/3. Smeten räcker till cirka 10st cupcakes.
- Grädda den i 175 grader i cirka 20 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta ut dem och låt svalna helt på galler.
Chokladpudding
- Blanda samman mjölk, socker, kakao och majsstärkelse i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt koka i cirka tre minuter.
- När chokladpuddingen tjocknat, ta av från plattan och blanda ner vaniljpulvret. Ställ ät sidan för att svalna.
Lägga ihop chokladcupcakes
- Gröd ur ett hål i mitten av varje cupcakes med en äppelurkärnare eller en liten kniv. Fyll hålet med chokladpudding.
- Ta fram chokladgrädden från kylsåpet och häll den i en vispskål. Vispa tills det är en tjock och fluffig kräm som håller formen.
- Fyll en spritspåse med valfri tyll med mjölkchokladfluffet och spritsa på varje cupcake. Dekorera eventuellt med finhackad choklad eller pudra över kakao.
- Servera helst direkt, men dessa cupcakes står sig i någon timme innan servering i kylskåpet. Längre förvaring kan göra att mjölkchokladfluffen börjar sjunka ihop.