Apelsin och Kardemumma Cupcakes med Vit choklad

Betyg: 0.00
(0)
21 februari, 2012

Det har varit lite dåligt med uppdateringar här på senaste tiden. Av flera anledningar, men mest beror det nog på att jag haft en sån sjuk skrivkramp. Varenda gång jag ens tänkt på att skriva något intressant och inspirerande har jag fått kortslutning i hjärnan. Ja, ni märker. Inte det mest intressanta ämnet att diskutera. Jag skyller på min hemska förkylning och feber. Om ni följt mig ett tag har ni säkert hört om hur jag absolut inte kan fungera normalt med feber. Det har hänt mer än en gång att kakor bränts till kolbitar i ugnen och mat har en tendens att bli hot, hot, hot.

Nå, nog om mina förkylningar. Jag har som vanligt hakat upp mig lite på en smakkombination och efter Apelsin och Kardemumma Scones blev det därför ett par cupcakes på samma tema. Det blev riktigt gott. Kardemumma tycker jag är lite av en räddare i nöden. När man har lite dålig fantasi eller absolut inte kan komma på något bra att kombinera en smak med så kan man allt som oftast vända sig till kardemumma. den passar till allt. Frukter, bär, choklad, nötter. You name it. Sen skadar det ju inte heller att det doftar ljuvligt och smakar underbart i sig självt.   

Frostingen till dessa är ett nytt påfund. Jag tänkte mig en blandning mellan tre av mina favoritfrostingar och kom fram med denna. Den smakade riktigt bra och den stelnade inte heller så farligt i kylskåpet. Smörkräm har ju en tendens att bli stenhård och smakar ju allra bäst i rumstemperatur. Jag gillade också att det inte blev för sött. Vissa frostingrecept tycker jag använder alldeles för mycket florsocker. Tyvärr brukar cream cheese av någon anledning bli rinnig av vispning och då krävs det mer florsocker för att få till en bra konsistens. Men tack vare mer smör och smält vit choklad så räddas denna frosting undan för mycket florsocker. Det kan dock vara en god idé att ställa den en stund i kylskåpet innan spritsning. Innan dess kan den bli lite för lös eftersom chokladen inte svalnat ordentligt. 

Apelsincupcakes med vit choklad

Inget betyg än
Portioner 10 st

Ingredienser
  

Apelsincupcakes

  • 75 g smör
  • 0,75 dl socker
  • 1 st apelsin, skal från hela, saft från halva
  • 1 dl gräddfil
  • 1 st ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma, mortlad
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl

Vit chokladfrosting

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 100 g cream cheese
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g vit choklad

Instruktioner
 

Apelsincupcakes

  • Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa det mjukt och krämigt tillsammans med sockret. Riv ner skalet från hela apelsinen och pressa i saften från halva. Vispa ner ägget och gräddfilen tills smeten är jämn. Vänd försiktigt ner vaniljsocke, kardemumma, bakpulver och vetemjöl. Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Fyll formarna till 2/3. Smeten räcker till cirka 10 st cupcakes. Grädda i 180 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna helt på galler. De kommer sjunka ihop eftersom smeten är så saftig.

Vit chokladfrosting

  • Smält den vita chokladen över vattenbad, ställ åt sidan. Vispa det rumsvarma smöret mjukt, vitt och krämigt. Detta tar ganska lång tid med elvisp, 5-7 minuter. Tillsätt cream cheese och vispa ytterligare några minuter. Häll i den vita chokladen och fortsätt att vispa några minuter. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vispa tills frostingen är jämn. Den kan bli lite lös på grund av den smälta chokladen. Ställ den i så fall en stund i kylen för att chokladen ska få en chans att svalna helt. Spritsa eller bred på cupcakesen. Dekorera.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. hej..

    ännu ett intressant och förmodligen gott inlägg från dig.. jag följer dig nog och bakar nästan allt som du lägger upp, många wow på min nya arbetsplats skall jag säga..

    dessa skall jag göra till kommande bokparty på måndag, för att sedan kanske ta med mig till Åre , då vi skall dit på sportlov.

    // elisabeth i V-by

  2. De SER till och med goda ut…jag ska nog pröva dessa.

  3. Denna frosting har blivit något av en favorit här hemma. Gör den på alla möjliga muffins och alla gillar den. Det är perfekt konsistens på den så det blir riktigt snygga spritsningar. Tack för receptet!

  4. Hej Gjorde dom här igår. Dom blev super inte för söta utan helt perfekt. Är rädd att jag kommer bli stammis på din blogg;) . Då jag älskar att baka och gör om lite av recepten jag hittar./Emelie=)

  5. Alltså – mina nya favoritcupcakes! (och då bakar jag rätt mycket här hemma) frostingen är verkligen perfekt! jag som brukar ogilla creamcheesefrosting eftersom den är så ”ostig” och söt tycker den här är helt perfekt. sen är den så himla bra att förvara, lätt att bara vända några gånger med en sked, direkt från kylskåpet och sen funkar spritsningen perfekt. sen skadar det ju inte att själva cupcaken med apelsin och kardemumma är helt underbar.
    ska definitivt börja exprimentera med olika smaksättningar på denna frosting framöver!
    tack för absolut bästa cupcake-recepten!

    1. Vad roligt att höra! Jag gillar inte heller när frostingen blir för söt. Det går ju åt en del när man spritsar och då tycker jag personligen det är godare om den smakat mer än bara sött. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close