Cupcakes som passar perfekt till nyår
Okej, jag erkänner. Det är lite missvisande att kalla dessa för Champagne Cupcakes eftersom jag själv fuskade och använda mousserande vin. Men om du vill köra med äkta vara, för all del – korka upp champagnen!
Det är faktiskt en liten rolig historia med dessa cupcakes. Jag har sparat det här inlägget ett bra tag för jag bakade dem faktiskt för ett år sedan men de kom aldrig ut på bloggen. Och så hade jag med dem hem till två av mina bästa vänner som blev helt kära i dem. Kanske för att de tycker lika mycket om bubbel som jag. Några månader senare frågade de mig om jag ville baka deras bröllopstårta och dessa cupcakes som inspirerade hela tårtan.
Finns det något lyxigare än att bjuda på jordgubbar och bubbel till nyår? Det mousserande vinet i dessa cupcakes ger en fantastisk ton som är svår att förklara. Men den passar utmärkt tillsammans med sötman från jordgubbarna. Jag måste säga att det är bland de bästa smakkombinationerna som jag testat och det var lika fantastiskt som tårta.
Jag hade lite jordgubbskompott i min Swiss Meringue Buttercream så att den blev lätt rosa och strödde lite skimmrande sockerströssel över. Det är en väldigt lätt rosa ton på frostingen men om du inte tycker om rosa så kan du hoppa över kompotten i marängsmörkrämen och istället bara ha lite vaniljpulver i. Använd då jordgubbskompotten till att fylla cupcakesen så får du en liten hemlig jordgubbsgömma.
Cupcakes med mousserande vin
Ingredienser
Cupcakes
- 170 g smör, osaltat och rumstempererat
- 2 dl socker
- 1 dl turkisk yoghurt
- 1,25 dl mousserande vin
- 3 st äggvitor
- 4 dl vetemjöl
- 0,25 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
Jordgubbskompott
- 300 g jordgubbar, frysta
- 300 g syltsocker
- 1 skvätt vatten
Swiss Meringue Strawberry Buttercream
- 4 st äggvitor
- 2,25 dl socker
- 250 g smör, osaltat och rumstempererat
- 3 dl jordgubbskompott
Instruktioner
Cupcakes
- Vispa smör och socker vitt och krämigt. Tillsätt turkisk yoghurt och mousserande vin. Vispa till en jämn smet. Vispa äggvitorna för sig själva till ett vitt skum. Vänd försiktigt ner i smeten med slickepott. Blanda samman vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och vaniljsocker i en egen bunke. Sila ner mjölkblandningen i smeten och blanda försiktigt samman allt till en jämn smet. Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Fyll formarna ungefär 2/3 med smet. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren när man testar dem. Ta upp ur muffinsplåten med hjälp av en matsked och låt svalna på galler.
Jordgubbskompott
- Blanda samman allt till kompotten i en kastrull och låt koka upp. Låt koka tills jordgubbarna är mjuka. Mixa kompotten tills med är slät med en stavmixer, matberedare eller blender. Detta gör att den blir enklare att spritsa sedan. Låt svalna helt så att den stelnar.
Swiss Meringue Strawberry Buttercream
- Skär upp smöret i tärningar och lägg på en tallrik så att de blir rumsvarma. Blanda samman äggvitor och socker och värm över vattenbad. Vispa äggsmeten hela tiden. Den ska bli 60 grader om du mäter med en digital termometer. Om du inte har en termometer så kan man känna att äggsmeten är klar när sockerkristallerna lösts upp helt. Ta lite smet mellan tummen och pekfingret och känn efter. Värm inte för mycket får då tillagas äggvitorna! Häll äggsmeten direkt i en vispbunke och vispa till en tjockt, glansigt och fast skum. Det är färdigt när topparna som bildar håller formen även om man vänder bunken upp och ned. Sätt vispen på en medel-låg hastighet och droppa ner en smörtärning i taget. Se till att vänta mellan varje. När allt smöret är tillsatt så fortsätter man vispa tills smeten går ihop och blir en jämn och fluffig kräm. Detta kan ta lite tid Ha tålamod och vispa inte mer aggressivt utan fortsätt bara vänta.
- Det är viktigt att temperaturen är helt rätt. Om krämen ser mer ut som tjock färg så är smöret för varmt. Ställ i bunken i kylskåpet i en kvart och prova att vispa igen. Man kan behöva göra detta flera gånger innan det blir rätt temperatur. Om det ser ut som konstig äggröra så är smöret för kallt. Värm upp en dl av krämen i mikrovågsugnen eller över vattenbad. Häll sedan långsamt tillbaka under vispning. När krämen är fluffig och jämn så är det dags att tillsätta jordgubbskompotten. Tillsätt lite kompott i taget under vispning. Vispa ordentligt på att allt blandat sig.
- Fyll en spritspåse med stjärntyll med marängsmörkrämen. Spritsa varje cupcake med en generös mängd marängsmörkräm. Toppa eventuellt med lite glittrigt strössel. Dessa cupcakes kan göras dagen innan och förvaras i kylskåpet. Tänk på att cupcakes och marängsmörkräm alltid ska ätas rumsvarma för bästa smakupplevelse. Ställ därför fram dem någon timme innan servering så de hinner bli rumsvarma. Eftersom marängsmörkrämen stelnar och håller formen så bra så är dessa cupcakes enkla att transportera i en långpanna eller liknande. De behöver inte plasta dem aldrig när de är rumsvarma för då förstörs spritsningen. Det går däremot bra att plasta lite försiktigt när de är kalla. Men de håller sig bra utan plast i kylskåpet.
Satt precis och googlade på recept på cupcakes (och tips på hur man spritsar rosor för har aldrig gjort det tidigare) och hittade hit för första gången 🙂 Detta recept verkar vara precis vad jag letat efter (gillar att det är jordgubbar i också), ska testa det imorron. Tackar för en bra blogg 🙂
Tack! Hoppas receptet blev bra!
Hur tror du det blir utan jordgubbarna? tråkigt? Jag är inte så mycket för bärkompotter och är ute efter en vit cupcake med champagne till nyår!
Eller kan man kanske göra dem med björnbär istället? Blir det gott tror du? 🙂
Tack för en fin blogg
Du får gärna dela med dig ifall du gjorde någon annan smak!
Vilka härliga bilder på fina cupcakes! Nu blev jag ju sugen på både cupcakes och champagne 😉