Chocolate Cappoccino Cupcakes

Betyg: 0.00
(0)
20 april, 2012

Jag önskar ofta att jag hade bättre tålamod än vad jag har. Med ofta menar jag då flera gånger om dagen. Jag önskar också att mitt kassa tålamod inte hade visat sig så ofta här på bloggen. Men det gör det. Jag har helt enkelt inte tålamod nog att sitta och lägga ner flera timmar på bakverk som ska ätas upp på fem minuter. Jag blir alltid själv så djupt besviken när jag äter bakverk som jag suktat över en bra stund i disken på caféet eller i dessertmenyn och så är det inte en så stor upplevelse som jag hade trott. De ser fantastiska ut men verkligheten är inte lika underbar. Av den anledningen beställer jag aldrig chokladcheesecake eller chokladmoussetårta till efterrätt längre. De har aldrig varit värda besväret. Jag kanske ska börja fundera på en egen version för att slå hål på min egen myt.

Jag anser att ett bakverk är ett bakverk. Den absolut bästa upplevelsen med ett bakverk ska vara när man äter det, inte när man tittar på det. Jag förstår det visuella i mat men inte när det går till överdrift. Kakor ska smaka gott, varför ska man annars sätta i sig massa onödiga kalorier? Jag skulle alltså kunna förklara min bristande garnityr på cupcakes med att jag fokuserar extra mycket på smakerna. Och det gör jag. Det är vad jag ligger vaken om nätterna och funderar ut. Men det är inte hela sanningen. En stor del är också mitt dåliga tålamod. Jag har det helt enkelt inte i mig att sitta och småpyssla med massa sugerpaste i flera timmar för 12st cupcakes som några sedan äter upp i tre stora bett. Sen tycker jag att det känns bättre att få höra ”Gud, det här var det bästa jag ätit” istället för ”Oj, det var det sötaste jag sett”. Många grejer är fina att titta på, men färre saker är riktigt goda att äta.

SONY DSC

Ja, vad jag ville ha sagt med denna långa och omständliga parentes är att man inte ska låta sig luras av utsidan. Och dessa cupcakes smakar så otroligt mycket mer än vad de ser ut. När jag bakar till caféet där jag jobbar brukar kunderna komma tillbaka, tacka och säga att det smakade så mycket. Jag tycker det är sorgligt att de tror att det inte ska smaka så mycket. Mitt mission är därför att baka enkla grejer där tiden ligger på att utveckla smakerna. Alla kan svänga ihop något gott, med rätt vägledning. Med lite extra kärlek kan man få något otroligt gott. Det är vad jag vill inspirera till. Min inspiration här på bloggen ligger därför inte i dekorationerna. För mig är det viktigt att inspirera andra att baka något smakrikt, något nytänkande, något experimenterande, något klassiskt. Vad som helst, bara det smakar bra. Det är insidan som räknas, varje gång.

Här får ni därför receptet på cupcakes inspirerade av mina två favoritlaster, choklad och kaffe. En garanterat smakrik upplevelse.

Chocolate Cappuccino Cupcakes

Portioner 12 st

Ingredienser
  

 • 100 g smör osaltat
 • 1 dl kaffe varmt
 • 2 msk snabbkaffepulver cappoccino
 • 2 st ägg
 • 2,25 dl vetemjöl
 • 1 dl kakao
 • 2,5 dl socker
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 0,25 tsk salt
 • 2 tsk vaniljsocker

Swiss Meringue Chocolate Buttercream

 • 3 st äggvitor
 • 1,75 dl socker
 • 200 g smör rumsvarmt
 • 100 g mörk choklad

Instruktioner
 

 • Smält smöret, ställ åt sidan. Blanda ihop det varma kaffet med snabbkaffet. Blanda samman vetemjöl, kakao, socker, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke. Se till att allt blandats ordentligt. Tillsätt äggen, det smälta smöret och det varma kaffet. Blanda samman till en jämn smet. Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Fyll formarna till hälften ungefär. Grädda i 180 grader i cirka 25 minuter. Ta upp från formen och låt svalna på galler.

Swiss Meringue Chocolate Buttercream

 • Smält chokladen över vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna. Den får inte vara för varm när man häller i den sen för då smälter smörkrämen. Ta fram smöret och tärna det i små bitar, lägg det på en tallrik för att bli rumsvarmt. Förbered ett vattenbad. Skålens botten får inte nudda vattnet när det kokar. Kläck försiktigt äggen och lägg äggvitorna i skålen ovanför vattenbadet. Tillsätt sockret. Värm marängsmeten till 60 grader (använd en digital termometer) och vispa hela tiden. Se till att kanterna på skålen skrapas så att allt socker löser sig. När marängen nått 60 grader, ta av skålen från vattenbadet och vispa antingen tills blandningen är rumstempererad. Den ska nu vara vit, fluffig och glansig. När du tar upp vispen ska topparna stå kvar. Detta tar runt 10 minuter.
 • Sänk vispens hastighet till medel/låg. Tillsätt en kub smör i taget och vispa mellan varje. det brukar vara lagom att räkna till 10 eller 15 mellan varje kub du tillsätter. När du vispat ner allt smör kan marängsmörkrämen till en början se ryslig ut. Den liknar mer äggröra än frosting. Men det är ingen fara! Fortsätt vispa så löser sig det efter några minuter och krämen blir jämn, fluffig och mjuk. Tillsätt chokladsmeten och vispa till en jämn smet. Om den krämen inte vill bli fluffig, ställ den i kylskåpet i en kvart och prova att vispa igen. Fyll en spritspåse och spritsa ut frostingen på dina cupcakes. Dekorera.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

 1. Jag håller med, smaken är viktigast. Det är verkligen synd när man tror att man köper sig något gott, just för att det ser så läckert ut, men sen smakar det bara blä. Dina cupcakes med kaffesmak både ser läckra ut och smakar säkert gott 🙂

 2. För mig så ser alla dina bakverk gudomliga ut! Och så här genom bloggen när jag inte kan smaka så kan jag iaf drömma om hur gott dom smakar genom hur fint gjorda dom är!
  Det kanske blev invecklat 😛

 3. Åh vilket underbart recept!

  Håller absolut med.

 4. Instämmer, smaken är absolut viktigast. Men sen måste jag säga att dina bakverk oftast är jättefin också. Själv har jag noll tålamod och intresse till att få det fint. Men det är kul när man får höra av folk….Ojoj, vad gott!

 5. Åh vilket recept!!! Jag gjorde dessa snyggingar idag och vilka underbara dofter som spreds i köket 🙂 Testpanelen här hemma gillade dem mkt!

 6. Jag har minsann smakat på en del som du har bakat Danielle och det är alltid lika gott, speciellt när det är chokladigt och kladdigt, min favorit! Mums!Jag har sån tur att du är syster till min sambo! kram

 7. Elisabeth,
  Det är lite knepigt med Swiss Meringue Buttercream. Jag ska göra en guide så snart jag får tid.

 8. Anonymous says:

  HEJ

  gjorde dessa idag och de försvann direkt från fika bordet nu på jobbet.. hade lite problem med ”toppingen” bara.. men tack för en härlig blogg..
  //elisabeth

 9. hej!!!!
  tycker dina bakverk är konstverk
  och jag håller med… man kan lätt bli besviken när det kommer till smak på bakverk som man köper.
  dessa ska jag i alla fall baka till helgen… och jag e säker på att de smakar helt fantastiskt!!!!

 10. Hej på dig, visst kan man använda marshmallow-fluff på burk istället för ägvite-socker-vispet?

 11. Maria,
  Marshmallow Fluff är inte samma sak som maräng, det är snarare smälta marshmallows. Det går att göra jättegoda frostingar på Marshmallow Fluff men det är inte samma sam som att byta ut en italiensk maräng rakt av.

  1. Okej vad bra, tack så mycket för infon! Ha en bra dag/Maria

 12. Verkligen jättegoda, blev en toksucce på jobbet. Tack för en inspirerande blogg!

  1. Vad roligt att höra!

 13. Smaken är väl viktigast men det är också roligt när de är fina att titta på, speciellt så fina som dina är! 🙂

 14. Anonymous says:

  Är det den varmluftsugn du har? Mina fick en lite knaprig yta och hade dem inne i 20 min (vanlig ugn), ska kanske ha dem inne ännu kortare tid? Vad tror du?
  //Malin – en som inte bakar så mycket

  1. Nej, jag använder vanligt ugn. Men alla ugnar är olika så din kanske är lite varmare. Muffins och cupcakes brukar dock få en lite knaprig yta. Hård är fel ord, men ytan är inte lika mjuk som andra delar av dem. Detta gäller ofta för sockerkaka och så också med det tänker man ju inte på eftersom man vänder den. Det säkraste är att titta och känna efter med sticka. Tider i recept är alltid relativa. Tiden beror ju också på vilka formar du använt och hur mycket du fyllt dem. Hoppas det hjälpte dig lite!

 15. Ser sjukligt gott ut! åh vad jag längtar efter att kunna njuta av sådana bakverk!

 16. Hej Danielle!

  Jag vill bara hälsa att de här cupcakesen var de godaste jag har ätit! Helt fantastiska! Det tog sitt lilla tag i köket men det var det helt klart värt. 🙂

  /Märta

 17. Hej! Hur långt i förväg kan man göra dessa och vart förvarar man dem isf? Vad använde du dig av för tyll? Tack på förhand!

  1. du kan göra dem långt i förväg och frysa dem. Då fryser du muffinsen för sig och maräng smörkrämen för sig. Sedan plockar du upp dem i god tid innan du behöver ha dem så att de kan tina i rumstemperatur. Du vispar upp smörkrämen på nytt (se separat inlägg om det) och så dekorerar du dem. Sedan kan de förvaras i kylskåpet i någon dag. Var dock noga med att ta ur dem ur kylskåpet i god tid för de ska ätas rumsvarma. Kalla cupcakes är aldrig lika goda.

 18. Åh! tack så mycket för snabbt svar. Men hur lång tid tar jag ut dem från frysen? Och sen innan servering från kylskåpet? Vad använde du för tyll? Om det var det du använde?

  1. Det är svårt att säga, jag har aldrig tagit någon tid på det. Några timmar skulle jag tro. Från kylskåpet 30-60min kanske. De är spritsade med Wiltons 1M.

 19. Mamma Maria says:

  Jag tackar för ett mycket gott recept och ett bra inlägg!
  Blev väldigt goda och fina trots ”enkel” dekoration 🙂
  Mycket uppskattat!
  Har tagit lite bilder på de och länkat till dig från inlägget om de. Du är välkommen att kika in och kolla på resultatet.

 20. Emmelie says:

  Jag undrar om du gjort ”vanlig” storlek på cupcakesen eller mindre formar?
  Ser fram emot att baka dessa 🙂 Ser jättegoda ut!

  1. Danielle Författare says:

   De är bakade i normalstora formar

 21. Måste säga att jag blev väldigt imponerad av konsistensen på den här typ av frosting, tyckte att smörsmaken tog över lite för mycket så tillsatte ungefär en matsked av cappoccinopulver så den fick lite mer smak, i överigt ett superbra recept 🙂 fin blogg och första gången jag hitta hit 🙂

 22. TACK för att du delar med dig av ett underbart recept med superbra detaljerad beskrivning, går inte att misslyckas! Gjorde precis dessa i mini-format med helt perfekt resultat 😀

 23. Fantastiskt goda! Andra gången jag gjorde dem smälte jag ner 100 g choklad i smöret. Lite kladdigare men inte alls som kladdkakemuffins.

 24. Hej! Har precis hittat till din sida. Dessa ska jag prova någon dag. Tack för rolig inspiration.

  1. Välkommen hit Sandra! Du får gärna tagga mig på Instagram om du testar något recept, det är alltid roligt att se 🙂 @danielleschill eller #heavenlycupcake

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close