En sats cupcakes – tre smaker

Betyg: 5.00
(2)
25 februari, 2016

Hur kommer du på allting? Är en fråga jag hör ganska ofta. Hur orkar du baka ny saker hela tiden? Är det som brukar komma direkt efter den första frågan. Jag undrar istället hur man orkar äta och baka samma hela tiden. Det är något djupt rotat i mig som liksom inte riktigt kan låta bli att varenda gång undra vad som skulle hända om jag gjorde si eller så. Helt ärligt så kommer jag på mig själv med att börja baka eller laga något och tänka att nu följer jag receptet. Sen går det tre minuter och så byter jag ut någon ingrediens mot en annan, kryddar annorlunda. Undrar om jag inte skulle kunna… och så är det igång.

Men jag har ju förstått det här genom åren att det inte är så många som är bekväma med att slå sig fri från receptet och följa sin egen idé. Recept är jättebra, det hade ju varit konstigt om jag inte tyckte det när jag skapar min egna. Men det är faktiskt helt sant. Vissa är ju bättre än andra och några är helt omöjliga. Vissa lyckas man aldrig med fast alla andra verkar få perfekt resultat (jag tänker på dig No Fail Fudge som failade så hårt att jag kunde klubbat ihjäl någon med den). Men det känns också som att allt flera vågar sig lite utanför recepten och vågar testa lite ändringar. Om man nu skulle vilja vara lite mer inspirerad i köket så kommer här mina tre bästa tips. De kan man anpassa både till matlagning och bakning.

1. Använd ett recept du känner väl som utgångspunkt

När man vill börja experimentera lite mer i köket så är det bra att börja i liten skala. Speciellt när det gäller bakning eftersom det är väldigt beroende av kemi och hur ingredienserna reagerar med varandra för att resultatet ska bli bra. Använd ett recept som du känner väl och som du gjort flera gånger. Sen bestämmer du dig för att ändra en sak med det. Baka exakt samma cupcakes men byt ut en del av vätskan till kompott (vilket jag gjorde i receptet nedan). Testa att baka samma kladdkaka men lägg till jordnötssmör. Vad som helst! Men ta ett recept som du vet fungerar för dig. Och gör inte experiment du inte känner dig säker på samma dag som du ska ha kalas eller middagsbjudning. Det är som upplagt för en stressig situation.

2. Lär dig lite mer om vilka ingredienser har liknande egenskaper

Den här är faktiskt lite tricky. Det är inte alltid så självklart vad som kan bytas mot vad. Olika typer av mjöl fungerar inte alltid att byta rakt av och olika typer av sötning är olika söta i jämförelse med socker. Och visste du att äppelmos fungerar istället för ägg och smör? Bananer, jordnötssmör och dadlar är andra bra substitut när man bakar. Om du har allergier eller vill undvika vissa saker så kan det vara bra att lära sig lite mer om alternativen man kan byta till och hur detta fungerar. Om ni är intresserade av att jag skriver mer om detta så hojta till!

3. Alla goda ting är tre

Det här är mitt allra bästa tips när man planerar smaker eller nya recept! Tänk alltid i talet tre. Vad menar jag med det? Jo, om du bakar cupcakes och vill ha en djup och spännande smakkombination, välj tre smaksättningar/texturer. Olika texturer kan vara kaka, bär, marängsmörkräm, kompott, hackad choklad, nötter osv. I receptet nedan har vi hallon, vanilj, blåbär, citron, choklad och chocolate chips som olika smaker. Mina absoluta favoritkombinationer är:

  • Päron, kardemumma och mandel
  • Hallon, rabarber och citron
  • Jordgubb, vit choklad och citron
  • Choklad, vanilj och hallon

Med de här recepten vill jag visa hur enkelt det är att med små ändringar få tre helt olika smaker på sina cupcakes. Om man utgår ifrån ett bra basrecept så kan man faktiskt variera sig i all oändlighet.

En smet – tre smaker

5 från 2 röster
Portioner 12 st

Ingredienser
  

Cupcakessmet

  • 100 g osaltat smör rumstempererat
  • 1,25 dl socker
  • 2 st ägg
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 dl yoghurt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt

Hallonkompott

  • 100 g hallon
  • 2 msk gelésocker

Halloncupcakes

  • 1/3 av smeten
  • 0,5 dl hallonkompott

Chokladcupcakes

  • 1/3 av smeten
  • 30 g hackad mörk choklad

Blåbärscupcakes

  • 1/3 av smeten
  • 0,5 – 1 dl blåbär

Swiss Meringue Buttercream

  • 4 st äggvitor
  • 2,25 dl socker
  • 250 g osaltat smör
  • 0,25 tsk vaniljpulver

Halloncupcakes

  • 1/3 av marängsmörkrämen
  • 0,5 dl hallonkompott

Chokladcupcakes

  • 1/3 av marängsmörkrämen
  • 1 msk kakao

Blåbärscupcakes

  • 1/3 av marängsmörkrämen
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk turkisk yoghurt

Instruktioner
 

Hallonkompott

  • Koka upp hallon och tillsätt gelésocker. Följ anvisningarna på förpackningen. Mixa med stavmixer och sila genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Låt svalna.

Cupcakes

  • Vispa smöret mjukt och fluffigt tillsammans med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Tillsätt vanilj och yoghurt och vispa ordentligt. Rör ner vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd ner det försiktigt. Dela upp smeten i tre delar och lägg den i varsin bunke. Tillsätt smaksättningarna i de olika bunkarna och vänd ihop. Ställ pappersformar i en minimuffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet. Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter.

Swiss Meringue Buttercream

  • Innan du börjar kan det vara en god idé att plocka fram alla ingredienserna så att du har dem tillgängliga. Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.
  • Du ska vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Se till att vattnet i grytan under INTE når botten på skålen du ställer på. Då kokas äggvitan och blir förstörd. Börja värma vattnet tills det puttrar. Det ska inte stormkoka. Se också till att det inte är några fettrester i skålen du ska använda. Allra bäst är metallskålar eller glasskålar för detta. För att vara på den säkra sidan kan du ta lite pressad citronsaft på ett hushållspapper och gnida insidan av skålen med det. Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Stoppa ner en godistermometer (alltså en digital gjord för matlagning och bakning). Vispa hela tiden, du behöver inte oroa dig för att det inte blir stelt, det ska det inte bli än. Skrapa ner sockret från kanterna av skålen så att allt socker löser sig. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.
  • Antingen häller du över blandningen i en mixen, typ Kitchen Aid eller så vispar du med elvispen. Vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen. Nu kan det vara bra att ha lite hjälp om du använder elvisp. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa. Ett bra tips är att räkna till 15 mellan varje. När allt smör är tillsatt ser det inte alls speciellt trevligt ut i skålen. Det ser mest ut som en grynig massa. Men, det är ingen fara! Fortsätt att vispa på medelhög hastighet i några minuter. Om inte bunken är helt kall när du tar på den nu eller om frostingen inte går ihop, ställ den en kvart i kylskåpet och prova igen. Det tar en stund så ge inte upp! När frostingen går ihop och blir mjuk, krämig och glansig så tillsätter du vanilj en och delar upp den i tre delar. Vispa ner respektive smaksättning, blanda ordentligt. Fyll marängsmörkrämen i spritspåsar med tyllar och spritsa på avsvalnade cupcakes. Servera dem rumsvarma.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Variationer i tre – underbart!

    Detta är att jag hojtar till att det skulle vara jätte kul att läsa om utbytbara ingridienser och vad en kan tänka på. Jag bakar en hel del till mitt kusin barn men det är trixigt då hon är väldigt allergisk mot mjölk, ägg och soya. Nått tips inom detta området hade fått mig att hoppa av glädje. Men generellt är det intressant vad som kan bli vad istället.

    1. Danielle Författare says:

      Vad roligt, Sofie! Jag ska se om jag kan sammanställa en bra guide

  2. Anna Börjesson says:

    Hej undrar om man kan spritsa med två olika smörkrämer i spritsen samtidigt? Hade tänkte göra cupcakes till min sons student och då ha gult(citron) och blå (blåbär) på samma kaka. Går det att göra så tro?

    1. Hej Anna! Det kan du absolut göra, lägg den ena frostingen på ena sidan i spritspåsen och den andra i resten. Tryck tills du får ut båda färgerna. Det finns bra guider på YouTube som visar hur du gör. Lycka till!

  3. Hej!
    Har fastnat för ditt recept när jag planerar bakning till mina två klasser i mellanstadiet som jag ta farväl av på torsdag. Eftersom jag då skall baka 50 st, undrar jag hur mycket jag kan göra i förväg. Kan man t ex göra marängsmörkrämen redan två dagar innan och förvara svalt? Hur är det med cupcakesen och hållbarhet; du skriver att de skall serveras ljumna – det blir svårt i mitt fall… kanske har du tips på något annat till 50 st 10-11-åringar (utan nöt o mandel), det får gärna se lite festligt ut…

    1. Hej Jennie,
      Det går bra att förbereda smörkrämen, men du måste vispa upp den på nytt för att kunna spritsa den. För att kunna göra det måste den bli rumsvarm. Det kan ta tid för smörkrämen att få rätt temperatur för att kunna vispa igen och har den inte rätt temperatur så skär den sig, den är inte förstörd då men man behöver lirka lite med den för att den ska bli bra. Jag har ett inlägg om hur man gör marängsmörkräm där jag går igenom hur man kan göra för att rädda smörkräm som skurit sig.

      Marängsmörkräm är min favorit, men om du vill kunna förbereda och göra det enkelt att lägga ihop allt när du ska göra så många så hade jag nog gjort något liknande de här istället: https://heavenlycupcake.se/boston-cream-cupcakes/ Den smörkrämen är enklare att göra och du kan göra större satser. Den går att förbereda också, men som med alla smörkrämer så måste smöret vara rumsvarmt för att det ska gå att spritsa bra. Denna behöver alltså också vispas upp igen om du förbereder den, men den är inte lika känslig som marängsmörkrämen. Lycka till!

      1. Åh! Stort tack för din omtanke och ditt svar! Jag skall kolla in ditt tips!

  4. Älskar detta recept. Jag undrar om det går att göra i ordning alla cupcakes och frysa in med smörkräm på?

    1. Hej Therese! Vad roligt att höra att du gillar receptet! Det ska gå bra att frysa in tårtor med smörkräm, men jag har aldrig testat att frysa in cupcakes. Jag tror det ska gå bra, men de kanske inte är riktigt lika fina som färska när du tinat dem. Jag hade testat att stoppa ner dem i frysen som de är för att styckfrysa dem i någon timme innan jag plastar in dem så att det inte förstör spritsningen lika mycket och sen hade jag tinat dem utan plasten i rumstemperatur. Jag får lägga det på min lista med experiment att göra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close