Semlecupcakes

Rating: 0.00
(0)
24 januari, 2014

Det är semeltider! Varje café, konditori, matbutik och bensinmack är fullproppade med semlebullar toppade med vispad grädde. Det finns en lång tradition bakom semlebullarna och många är mycket noga med att hålla på sina traditioner. Själv är jag inte så strikt när det gäller att hålla på speciella datum eller att man måste äta dem på ett speciellt sätt. Bara det är mandelmassa i dem så är jag nöjd. Mycket mandelmassa! För det finns ju inget värre än att beställa en semla som mest är vetebulle. 

Jag gillar vetebullar men det är ju lite omständigt att baka och ibland orkar man inte riktigt vänta på att degen ska jäsa och rulla bullar. Så för några år sedan bakade jag kardemummacupcakes och fyllde dem med mandelfyllning och toppade dem med vispad grädde. De blev en stor hit. Inte minst för att de är mycket enklare och snabbare att baka. De blir också lagom stora och inte riktigt lika mastiga. Jag skulle säga att nästan allt går att göra i cupcakesvariant, det är ett otroligt smidigt format. Och så ser de ju så söta ut.

Att baka semlor i cupcakesvariant kanske ses som ett brott mot traditionen men semlan har utvecklats i många olika steg genom tiderna redan. Enligt Mia Öhrn i hennes bok om semlor så kom de till Sverige på 1600-talet men det var inte förens i slutet av 1800-talet som de började fyllas med mandel och andra godsaker. Och sin gräddtopping fick semlan först på 1930-talet. I min husmorskokbok från 1927 bakas semlor med mandel i degen och sedan gröps de ur och fylls med en mandelfyllning innan locket läggs tillbaka och de äts med varm mjölk. Nu har jag aldrig riktigt förstått det här med att äta semlor i varm mjölk men det går säkert ypperligt bra att äta dessa cupcakes på det viset också, bara man tar av pappret först vill säga.

Semlecupcakes

Portioner 10 st

Ingredienser
  

  • 100 g smör osaltat och rumstempererat
  • 1,25 dl socker
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 tsk kardemumma efter smak, mald
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 2,5 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 2-3 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl mjölk eller grädde

Topping

  • 3 dl vispgrädde
  • florsocker

Instruktioner
 

Kardemummacupcakes

  • Vispa smör och socker till en ljus kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje. Häll i mjölken, vaniljsockret och kardemumman och vispa ihop allt till en jämn smet. Vänd försiktigt ner vetemjöl och bakpulver. Ställ formar i en muffinsplåt och fyll dem till hälften med smet. Smeten räcker till ca 10 st cupcakes. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna helt på galler.

Fyllning

  • Riv mandelmassan och tillsätt socker och vaniljsocker. Häll på lite mjöl i taget och blanda ihop till en jämn kräm med en gaffel. Det går också att göra i en mixer om man vill det. Tillsätt lite mjölk i taget tills det blir en jämn kräm med en fast konsistens som inte rinner ut.

Lägga ihop cupcakes

  • Använd en skalkniv och skär försiktigt ut ett trekantigt lock ur varje cupcakes. Gröp försiktigt ut lite av inkråmet. Fyll cupcakesen med fyllningen. Vispa grädden ganska hårt och spritsa eller klicka ut den på cupcakesen. Lägg på locket och sikta över florsocker. Servera direkt.

Anteckning

Det går bra att förbereda fyllning och cupcakes innan. Plasta in fyllningen och ställ i kylskåpet så håller den i några dagar. Cupcakes kan frysas eller förvaras en dag eller två i lufttät burk eller plastpåse. Vid servering är det bara att lägga ihop. Tänk på att frysta cupcakes bäst tinas långsamt, alltså inte i mikron utan i rumstemperatur.
Författare: Danielle
Share the love

Join the Conversation

  1. måste testas! kul idé för småbarnsmamman som riktigt har tid med jäsdegar 🙂

  2. Kul idé, det måste jag prova någon gång.

  3. tack för recept, mina blev succe på jobbet..

  4. Wow, grymt recept! Det här måste jag prova, älskar både semlor och cupcakes så det här är ju en perfekt kombination 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close