Jordgubbscupcakes

Betyg: 0.00
(0)
21 januari, 2015

Ibland (läs: ofta) så händer det saker på vägen när jag bakar som inte alls var planerat. Jag önskar jag var en sån där noggrann  bakare som drog med en kniv övar alla mått för att de skulle bli exakta och vägde allt man borde. Sanningen är den att jag är en väldigt impulsiv och otålmodig bakare. Det dyker alltid upp frågor som ”Undrar vad som skulle hända om jag…” eller ”Hade inte jag jordgubbar i frysen?”. De här cupcakesen skulle vara helt enkla, vanliga vanilj men vaniljtopping. Men på vägen blev de lite annorlunda eftersom jag, impulsiv som jag är, fick för mig att jag skulle färga smörkrämen rosa och samtidigt kom på att det fanns jordgubbar jag behövde bli av med i frysen. Helt plötsligt var de både fyllda med jordgubbssylt och toppade med en jordgubbsmakande marängsmörkräm. 

Jag är inte alltid speciellt ledsen över de där impulsiva dragen. Det är ju trots allt en av anledningarna till att jag kommer på nya recept och smaker. Vart vill jag då komma med det här? Jo, att vara precis och noggrann har självklart sina fördelar för resultatet blir alltid likadant och lika bra. Om man aldrig improviserar så blir ju resultatet heller aldrig annorlunda på ett bra sätt, aldrig nytänkande. Man ska inte vara rädd för att ta risker och prova sig fram. Det är ju trots allt bara en kaka och inte hela världen om det blir fel. Och ibland är det små förändringar som gör hela grejen. Tillsätta lite kardemumma, pressa i lite citron, hälla i några bär. Sen behöver man ju inte ta det hela så långt som jag och hamna i någon slags bakkoma och vakna upp med en rabarber- och kardemummakaka som egentligen skulle vara en rabarberpaj. (Helt sant!) Men att testa sina impulser i köket tror jag är nyckeln till att bli både en bättre bakare och en bättre kock. Men fram tills dess får ni mer än gärna testa att baka mina Jordgubbscupcakes.

Jordgubscupcakes

Portioner 12 st
Förberedelser 1 timme 15 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 1 timme 40 minuter

Ingredienser
  

Vaniljcupcakes

  • 100 g osaltat smör
  • 1,25 dl socker
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0.25 tsk salt
  • 0,25 tsk vaniljpulver

Jordgubbssylt

  • 200 g jordgubbar frysta
  • 2 msk vatten
  • 150 g syltsocker

Swiss Meringue Strawberry Buttercream

  • 4 st äggvitor
  • 2,25 dl socker
  • 250 g smör osaltat
  • 0,25 tsk vaniljpulver

Instruktioner
 

Vaniljcupcakes

  • Vispa smör och socker vitt och krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Vispa ner mjölken. Sila ner mjöl, bakpulver, salt och vaniljpulver. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna så att allt precis blandar sig. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till ungefär hälften med smet. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Ta upp ur muffinsplåten direkt och låt svalna helt på galler.

Jordgubbssylt

  • Koka upp jordgubbarna med vattnet tills det blir helt mjuka. Ta av från plattan och mixa dem till en jämn kräm. Tillsätt syltsockret och koka upp på nytt. Låt koka i cirka fem minuter och ta sedan från plattan. Låt svalna helt. Ställ kallt så att det stelnar till en sylt. 1 dl är lagom att använda som smaksättning, resten kan användas för att fylla cupcakesen.

Swiss Meringue Strawberry Buttercream

  • Innan du börjar kan det vara en god idé att plocka fram alla ingredienserna så att du har dem tillgängliga. Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.
  • Du ska vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Se till att vattnet i grytan under INTE når botten på skålen du ställer på. Då kokas äggvitan och blir förstörd. Börja värma vattnet tills det puttrar. Det ska inte stormkoka. Se också till att det inte är några fettrester i skålen du ska använda. Allra bäst är metallskålar eller glasskålar för detta. För att vara på den säkra sidan kan du ta lite pressad citronsaft på ett hushållspapper och gnida insidan av skålen med det. Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Stoppa ner en godistermometer (alltså en digital gjord för matlagning och bakning). Vispa hela tiden, du behöver inte oroa dig för att det inte blir stelt, det ska det inte bli än. Skrapa ner sockret från kanterna av skålen så att allt socker löser sig. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.
  • Antingen häller du över blandningen i en mixen, typ Kitchen Aid eller så vispar du med elvispen. Vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen. Nu kan det vara bra att ha lite hjälp om du använder elvisp. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa. Ett bra tips är att räkna till 15 mellan varje. När allt smör är tillsatt ser det inte alls speciellt trevligt ut i skålen. Det ser mest ut som en grynig massa. Men, det är ingen fara! Fortsätt att vispa på medelhög hastighet i några minuter. Om inte bunken är helt kall när du tar på den nu eller om frostingen inte går ihop, ställ den en kvart i kylskåpet och prova igen. Det tar en stund så ge inte upp! När frostingen går ihop och blir mjuk, krämig och glansig tillsätter du vanilj och cirka 1 dl jordgubbssylt. Vispa tills allt blandat sig ordentligt. Färga eventuellt med pastafärger för att få en mer intensiv nyans.

Anteckning

Lägga ihop:
Gröp ur ett litet hål i varje cupcake med hjälp av en äppelurkärnare. Fyll med lite jordgubbssylt. Lägg marängsmörkrämen i en spritspåse och spritsa varje cupcake. De håller någon dag i kylskåpet men tänk på att servera dem rumsvarma så att smörkrämen inte är hård!
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Ser ju jättegoda ut. Jag gillar friska smaker i cupcakes.

  2. Håller med dig. Blir så trött på alla konditorer som säger att man måste ha den chokladen och man får absolut inte exprimentera med recepten, för bakning är kemi och recepten måste följas till punkt och pricka. Det är nog därför jag gillar din blogg så mycket, för att man alltid får läsa en historia bakom dina bakverk.

    1. Vad glad jag blir! Exakt likadana resultat är ju väldigt viktigt när man ska sälja sina saker men för att behålla inspirationen och passionen så tror jag man måste vara lite vild och våga testa 🙂

  3. Hej! 🙂 jag är relativt ny i ”cupcakedjungeln” o har fått jättemycket inspiration från din sida. du har så himla mycket bra recept o tips. Men jag har en fundering, jag tycker att det blir väldigt sött med de frostingsr jag testat (Philadelphia, + extremt mycket florsocker) har du några tips på vad mer man kan göra? Som ändå går att spritsa i dekorera snyggt med? Tränar för fullt på att göra olika sorters spritsning, så den måste ju klara av det liksom 🙂 jättetacksam för lite tips, o tack för all inspiration!! 🙂

    1. Jag rekomendersr starkt Swiss Meringue Buttercream. Den använder jag jämt numera. Om tittar under fliken tips och trix och bakskola så hittar du en guide till hur man gör den. Det kan verka svårt ibörjan men egentligen tar det bara lång tid. Den är gid, håller bra, får stt frys och blir snygg att spritsa. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close