Dumlecupcakes

Betyg: 0.00
(0)
12 april, 2022

Dumle är mångas favoritgodis och det passar så himla bra att ha i många bakverk. I dessa cupcakes har jag efterliknat dumlesmaken med en chokladcupcakes fylld med karamelliserad mjölk som är som en söt och mjuk kolafyllning. De är sedan toppade med Dumlefluff, en gräddbaseradfrosting sm är smaksatt med dumlekolor. Så himla gott!

Dumlefluff, vad är det?

Fluff är en gräddbaserad typ av frosting som är väldigt enkel att göra och som smakar underbart utan att bli för söt eller för mastig så som smörkräm ibland kan bli. Man värmer grädden så att den precis börjar sjuda lite, den ska inte koka. Sedan häller man i någon form av chokladgodis, i det här fallet finhackade dumlekolor. Sedan är det bara att röra runt och se till att allt blandat sig riktigt bra. Låt den sedan svalna lite i kastrullen och häll sedan över den smaksatta grädden i en burk med lufttätt lock och ställ in den i kylen.

Det är viktigt att grädden är riktigt, riktigt kall när man börjar vispa den. Om den inte är det kommer det vara omöjligt att få det riktigt fluffigt. Jag gör alltid fluffet dagen innan och låter det stå över natten, du brukar det inte vara några problem att vispa det.

Det är också bra att tänka på att grädde när den står alltid sjunker ihop med tiden eftersom den inte orkar hålla all den luft man vispat in i den för att få den så fluffig. Frosta därför inte cupcakes med fluff för långt i förväg. Någon timme i kylskåpet är helt okej, men om de får stå över natten så kan de ha tappat sin volym lite. Genom att förbereda fluff och cupcakes innan så är det dock enklare och snabbare att lägga ihop dem precis innan servering.

chokladcupcakes med kolafyllning och dumlefluff
cupcakes med kolafyllning och dumlefluff

Dumlecupcakes med kolafyllning

Inget betyg än
Dessa Dumlecupcakes är chokladmuffins fyllda med karamelliserad mjölk vilket ger dem en god kolaton. De är toppade med dumlefluff – vispgrädde smaksatt med dumlegodis.
Portioner 10 st
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Kylning 6 timmar
Total tid 6 timmar 40 minuter

Ingredienser
  

Chokladcupcakes

  • 50 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st ägg
  • 1 dl vatten, varmt
  • 0,5 dl kakao
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1,5 tsk bakpulver

Fyllning

  • 1 dl karamelliserad mjölk

Dumlefluff

  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g dumle, finhackat

Instruktioner

Dumlefluff

  • Gör dumlefluffet dagen innan eftersom det måste stå i kylskåpet över natten innan det kan vispas och spritsas.
  • Hacka dumlekolorna fint och ställ åt sidan.
  • Värm grädden tills den precis sjuder. Ta av från plattan och tillsätt det finhackade dumlegodiset. Rör om tills allt blandat sig och löst upp sig. Låt svalna något i kastrullen.
  • Häll över dumlegrädden i en burk med lufttätt lock och ställ in i kylskåpet. Grädden måste stå i minst 6-8 timmar men allra helst över natten så att den är riktigt kylskåpskall. Vispa den precis innan du ska lägga ihop dina cupcakes, se instruktioner under "Lägga ihop dumlecupcakes" längre ned.

Chokladcupcakes

  • Värm vattnet så att det precis börjar sjuda. Blanda ner kakao coh vispa till det går ihop, ställ åt sidan så att det svalnar något.
  • Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa det mjukt och luftigt tillsammans med socker.
  • Tillsätt ägget och vaniljpulvret och vispa ihop det. VIspa ner kakaovattnet tills allt blandat sig ordentligt.
  • Sikta ner vetemjöl, salt och bakpulver och rör ner det försiktigt med en slickepott tills allt precis gått ihop.
  • Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna cirka 2/3. Smeten räcker till cirka 10st cupcakes.
  • Grädda den i 175 grader i cirka 20 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta ut dem och låt svalna helt på galler.

Lägga ihop dumlecupcakes

  • Gröd ur ett hål i mitten av varje cupcakes med en äppelurkärnare eller en liten kniv. Fyll hålet med karamelliserad mjölk.
  • Ta fram dumlegrädden från kylsåpet och häll den i en vispskål. Vispa tills det är en tjock och fluffig kräm som håller formen.
  • Fyll en spritspåse med valfri tyll med dumlefluffet och spritsa på varje cupcake. Dekorera eventuellt med finhackade dumlekolor.
  • Servera helst direkt, men dessa cupcakes står sig i någon timme innan servering i kylskåpet. Längre förvaring kan göra att dumlefluffen börjar sjunka ihop.
Författare: Danielle
Måltid: Efterrätt, Fika
Tillfälle: Dop, Kalas
Dela

Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close