Boston Cream Cupcakes är något så enkelt som vaniljcupcaked med vaniljkräm och chokladfrosting. Det en enkel, men ack så god smakkombination som alltid går hem. Dessutom är dessa minicupcakes lätta att baka och går att förbereda om du ska bjuda många, eller om du har gäster som gärna tar en till. Jag gillar minicupcakes för de är oftast lagom stora och blir därför inte så mastiga. De kan serveras som komplement på ett dessertbord eller som hela efterrätten om man bara vill ha en liten sötsak till kaffet.
Cupcakes har alltid varit något jag fallit tillbaka på när jag vill experimenter ma smaker och texturer. Jag har gamla troyjänare som grundrecept som jag bakat så ofta att jag vet precis hur de beter sig. Då är det mycket enklare att testa fram nya saker, byta ut ingredienser osv. Cupcakes tycker jag också är en tacksam form eftersom de blir lagom stora, jag alltså behöver inte baka en hel tårta för att testa en ny smakkombination jag funderat på.
Min kärlek till cupcakes växte fram ur min kärlek till muffins. Jag har en väl använd muffinsbok som jag bakade ur när jag behövde stressa av. Det var så avslappnande att mäta, röra och klicka ut. Vi hade hela frysen full med muffins i olika smaker hemma, det var min terapi. Tyvärr bakar jag väldigt sällan för att stressa av längre men de gångerna jag gör det, när jag läpper tanken på att det ska upp på bloggen, fotas och skrivas något bra runt omkring – himmelriket! Det finns inget bättre än att skapa något gott och sedan se på medan andra njuter av det. Men som med så mycket så pressar man sig även i sin egen kreativa process. Det är en av anledningarna till att det inte varit så mycket inlägg här den senaste tiden. Jag jobbar på att hitta tillbaka till glädjen och bakningen som terapi och avslappning. Det är då min fantasi och kreativitet flödar som bäst så just nu försöker jag baka mer för känslan än för bloggvärdiga recept.
Boston Cream Cupcakes
Ingredienser
Cupcakessmet
- 100 g smör, osaltat och rumstempererat
- 1,25 dl socker
- 2 st ägg
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 0,5 dl yoghurt
- 2,5 dl vetemjöl
- 2,5 tsk bakpulver
- 0,25 tsk salt
Vaniljkräm
- 1,25 dl socker
- 0,5 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 3,2 dl mjölk
- 3 st äggulor
- 2 tsk smör, osaltat
- 0,5 tsk vaniljpulver
Chokladsmörkräm
- 50 g smör, osaltat
- 1 dl kakao
- 3-4 dl florsocker
- 2 msk mjölk
Instruktioner
Cupcakes
- Vispa smöret mjukt och fluffigt tillsammans med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Tillsätt vanilj och yoghurt och vispa ordentligt. Rör ner vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd ner det försiktigt. Ställ pappersformar i en minimuffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet. Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter.
Vaniljkräm
- Blanda ihop sockret och vetemjölet till vaniljkrämen i en kastrull. Vispa ner hälften av mjölken och vispa tills det är jämnt och slätt. Låt krämen koka upp under konstant vispning tills den tjocknat. Det tar några minuter. Vispa de tre äggulorna med resten av mjölken i en annan bunke.
- Temperera äggvispet med lite av den tjocknade krämen. Om man värmer upp äggen för snabbt så bakas äggulan och då blir det inte gott så ta det lite i taget. När du fått ner ungefär halva krämen i äggvispet så kan du hälla det tempererade äggvispet försiktigt tillbaka i kastrullen. Rör om hela tiden.
- Ställ tillbaka kastrullen på spisen och värm tills krämen tjocknat ytterligare. Den ska kännas lite som en pudding. Ta av från värmen och vispa ner smör och vaniljpulver. Låt svalna lite på köksbänken. Vispa upp den igen med jämna mellanrum så den inte sätter sig. Låt den svalna helt innan du spritsar lite på varje cupcake.
Chokladsmörkräm
- Vispa smöret mjukt. Sikta ner kakao och florsocker, vispa ordentligt. Tillsätt mjölk till frostingen får rätt konsistens. Vispa länge till en luftig kräm. Spritsa över vaniljkrämen på varje cupcake.
Måste bara fråga, hur många äggulor ska det vara till vaniljkrämen? Kan väl inte stämma att det ska vara 32 st ?
Men oj! Nej, det stämmer verkligen inte! 3 st ska det såklart vara, jag ber om ursäkt för det. Tack för att du uppmärksammade mig på det.
Hej,
Varför ska man dela upp i tre bunkar och vilka är smaksättarna?
Det är jag som missat att redigera!