Chocolate Mango Cupcakes

Betyg: 0.00
(0)
29 april, 2012

Oj, vad tiden går fort när man har roligt. Det var riktigt länge sedan jag skrev ett inlägg nu, men jag har inte legat på latsidan för det. Nej, de senaste dagarna har jag istället fotat steg för steg beskrivningar för att lyckas göra sådana här fina blommor i modelleringschoklad. Jag inser själv det komiska i att publicera detta direkt efter ett inlägg där jag argumenterar för smakupplevelse före något fint att titta på. Men till mitt eget försvar vill jag påpeka att dessa är gjorda i vit modelleringschoklad som smakar precis som vad det är, vit choklad. Det är alltså inte någon sockrig, knappt ätbar, artificiell smak på dessa. Lika fina som goda. Ja, om man nu gillar vit choklad då.

Att det hela tagit några dagar att fota beror på att modelleringschokladen behöver ligga över natten innan man kan använda den och blomdelarna behöver också torka lite innan man sätter ihop dem. Ja, och sen behöver i alla fall den här otålmodiga bakerskan flera pauser ifall det hela ska sluta väl. Det är inte alls svårt, men det är pilligt och tar en hel del tid. Om jag skulle sitta i ett sträck så skulle 12st blommor säkert ta mig två timmar. (Nu orkar jag aldrig sitta så länge så det brukar aldrig bli så många) Därför har jag också spritsat några som vanligt med en mangofrosting. De som är toppade med chokladblommor är också fyllda med mangofrosting. De som är spritsade har jag istället fyllt med en choklad smörkräm. Bara för att komplettera smakerna lite. Mums!

Detta receptet gäller 12st cupcakes enligt modellen ovan. För de med chokladblommor kan chokladsmörkrämen uteslutas och marängsmörkrämen halveras. Rester av smörkräm och marängsmörkräm går bra att frysa.

Chocolate Mango Cupcakes

Ingredienser
  

Chokladcupcakes

 • 50 g smör
 • 1 1/2 dl socker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 ägg
 • 1 dl varmt vatten
 • 1/2 dl kakao
 • 2 1/4 dl vetemjöl
 • 1 nypa salt
 • 1 1/2 tsk bakpulver

Chokladsmörkräm

 • 50 g smör
 • 1 dl kakao
 • 3-4 dl florsocker
 • 2 msk mjölk

Swiss Meringue Mango Buttercream

 • 4 st stora äggvitor eller 120g
 • 2 1/4 dl socker
 • 250 g smör
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 2 burkar mangopuré barnmat ca 125g

Instruktioner
 

Chokladcupcakes

 • Vispa det rumstempererade smöret och sockret mjukt och luftigt. Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa ordentligt till en jämn smet. Blanda samman det varma vattnet och kakaon i en skål. Vispa till det löst sig helt. Vispa sedan ner det i smeten. Sikta ner övriga ingredienser och vänd försiktigt ned dem tills allt blandat sig. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till cirka hälften. Grädda den i 180 grader i cirka 20 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta ut dem och låt svalna helt på galler.

Chokladsmörkräm

 • Vispa smöret mjukt. Sikta ner kakao och florsocker, vispa ordentligt. Tillsätt mjölk till frostingen får rätt konsistens. Vispa länge till en luftig kräm. Fyll en spritspåse. Gröp ur ett hål i muffinsen med en äppelurkärnare och fyll med smörkräm.

Swiss Meringue Mango Buttercream

 • Innan du börjar kan det vara en god idé att plocka fram alla ingredienserna så att du har dem tillgängliga. Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.
 • Du ska vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Se till att vattnet i grytan under INTE når botten på skålen du ställer på. Då kokas äggvitan och blir förstörd. Börja värma vattnet tills det puttrar. Det ska inte stormkoka. Se också till att det inte är några fettrester i skålen du ska använda. Allra bäst är metallskålar eller glasskålar för detta. För att vara på den säkra sidan kan du ta lite pressad citronsaft på ett hushållspapper och gnida insidan av skålen med det. Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Stoppa ner en godistermometer (alltså en digital gjord för matlagning och bakning). Vispa hela tiden, du behöver inte oroa dig för att det inte blir stelt, det ska det inte bli än. Skrapa ner sockret från kanterna av skålen så att allt socker löser sig. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.
 • Antingen häller du över blandningen i en mixen, typ Kitchen Aid eller så vispar du med elvispen. Vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen. Nu kan det vara bra att ha lite hjälp om du använder elvisp. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa. Ett bra tips är att räkna till 15 mellan varje. När allt smör är tillsatt ser det inte alls speciellt trevligt ut i skålen. Det ser mest ut som en grynig massa. Men, det är ingen fara! Fortsätt att vispa på medelhög hastighet i några minuter. Om inte bunken är helt kall när du tar på den nu eller om frostingen inte går ihop, ställ den en kvart i kylskåpet och prova igen. Det tar en stund så ge inte upp! När frostingen går ihop och blir mjuk, krämig och glansig tillsätter du vaniljsocker och mangopuré. Vispa tills allt blandat sig ordentligt. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa på cupcakesen.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

 1. ojjj det där lät gott, jag älskar mango (brukar alltid sno en sked från sonens puré) Måste provas =)

  Jag gjorde för några dagar sen cookie dough pie som jag hittade på din blogg men har gjort om det och det blev toppen. Rekommenderas =)

  http://jojesvarld.blogg.se/2012/april/utkast-april-27-2012.html

 2. Låter riktigt gott med mango i och fantastiska bilder (som vanligt)! Om man inte vill ha barnmats mangopurén tror du man kan göra med vanlig mango?
  Ser fram emot steg-för-stegbeskrivningen. Önskar dig en trevlig valborg!

  1. Självklart går det att göra en egen mangopuré. Jag skulle skalat och delat mangon i småbitar. Sedan skulle jag koka upp den med lite vatten i botten av en kastrull så att den blir mjuk och mixa med mixerstav. Du skulle eventuellt kunna tillsätta lite socker, men det behövs inte ifall den ska ner i marängsmörkrämen sen.

 3. Hej! Jag vill bara säga att jag fullkomligt älskar din blogg! Min dotters dop är snart och jag satt och letade inspiration till cupcakes och diverse kakor, jag blev helt såld när jag bläddrade igenom dina recept och kommer använda mig av några av dina mumsbitar. Hoppas att det blir en succé men det är jag övertygad om, det vattnas i munnen på en redan! haha.

  Tack för en super härlig blogg!

 4. I wish I could understand this because the picture looks amazing. Keep up the good work.

  http://www.picniclane.blogspot.com.au

  xx

 5. Anonymous says:

  Åååh, de ser underbart goda ut! Jag älskar både choklad och mango, så dehär ska jag definitivt göra!! 🙂

 6. Isabell says:

  Jag ska precis baka dessa men måste ju vara helkorkad… Det står att hallonen ska tas upp dagen innan men vart i receptet finns det hallon? :S

 7. Isabell says:

  Och nu när jag gjorde frostingen skar den sig! Inte marängen eller något sådant, jag vispade ordentligt och den såg superfin ut! Tog i smöret och den såg fortfarande superbra ut men när jag hade i purén så ska sig aklltihopa! Den smakar helt fantastiskt gott men den stelnar inte :S Vad kan jag ha gjort för fel?

  1. Det är jag som har missat att uppdatera texten. Jag ska ordna det genast. Ifall den skär sig så beror det på att smöret är för kallt. Det går att lösa genom att värma 1/2 – 1dl av frostingen några sekunder i mikron. Rör den tills det blir en jämn kräm. Häll sedan tillbaka den under omrörning ner i marängsmörkrämen. Det är viktigt att inte vispa för snabbt utan ha en jämn medelhastighet. Sedan vispar man en bra stund och ser ifall den går ihop. Oftast gör den det efter någon minut. Gör den inte det kan man upprepa samma sak igen. Blir den lös och inte vill tjockna igen så ställer man in den typ 10 minuter i kylskåpet och försöker igen. Lycka till!

 8. Hallå!
  Ska nog testa den hära fantastiska receptet, men måste man ha mango pure? Man kan väl byta ut det mot något annat? ;o För det e så att jag hatar mango! x’D

  1. Du kan byta ut det mot precis vilken sylt eller puré som helst. Om du inte vill koka egen kompott tycker jag barnmatsburkarna är toppen för de är släta och inte så söta.

  2. Du kan byta ut det mot precis vilken sylt eller puré som helst. Om du inte vill koka egen kompott tycker jag barnmatsburkarna är toppen för de är släta och inte så söta.

 9. Anonymous says:

  Hej, kan jag göra denna dagen innan och spritsa den på min tårta sen?

  1. Ja det går bra att göra den dagen innan. MEN du måste låta den bli rumstempererad och sedan vispa upp den igen innan du kan spritsa den. Om jag var du hade jag spritsat tårtan dagen innan också.

 10. Tack för jättegott recept! Ja jag hann aldrig smaka den färdiga cupcaken utan mina gäster hann äta upp alla innan jag hann smaka men de sa att de var jättegoda, de godaste det ätit! Så tack till dig!

  Vart lite besviken på hur trist mango purén på barnmatsburk smakar, riktig mango är godare ska testa göra egen puré sen. Dock vart det ändå gott med barnmats purén i buttercremen!

 11. Jag har precis fått mina färdiga.. Dom är precis lika goda som de ser ut! Mmm! =) Tack för en underbar blogg!

 12. Har precis gjort dessa cupcakes men jag har stora problem med min frosting. Allt såg jättefint, slätt och bra ut i frostingen ända fram tills jag tillsatte mangopuren. Då skar sig alltihopa. Jag provade att värma lite och sedan röra igen och så gjorde jag några gånger men det blev inte riktigt bra ändå. Valde att nöja mig som det var och satte in den i kylskåpet under ca 20 min men nu vill den inte stelna. Vad gör jag för fel och varför är detta så svårt!!?

  1. Har du läst min guide till Swiss Meringue Buttercream? Den hittar du under Tips och Trix, Bakskola. Vad jag kan komma på är att ingredienserna inte har samma temperatur. Sedan kanske det kan vara lite känsligt med hur snabbt man tillsättet purén, men det har jag inte tänkt på själv. Ibland beror det också på väder och temperatur i köket. Det är svårt att säga faktiskt, jag hoppas du vågar testa igen och att det fungerar bättre för dig då! Jag har slitit mitt hår över den här några gånger, men i slutändan är det ändå alltid min favorit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close