Kanel Vanilj Cupcakes

Betyg: 0.00
(0)
20 mars, 2012

Förra veckan var verkligen inte min bakvecka. Inte för att jag inte försökte, för det gjorde jag verkligen, men inget blev riktigt bra. Jag hade trots en dålig start på veckan ännu inte gett upp hoppet på torsdagen. Efter att ha hittat ett spännande recept satte jag igång och försökte göra det lite mer mitt. Med andra ord, jag ändrade i över halva. Det var kanske inte så konstigt att kakan inte alls blev som det var tänkt. Istället för en fudgeliknande chokladbit hade jag istället fått ett smuligt chokladbröd. Jag var grymt besviken och spenderade kvällen med att försöka komma på var mina ljusa idéer hamnade fel. Det är ju så man lär sig, genom sina misstag. Eller det är i alla fall sådant jag försöker inpränta i mina elever men som jag själv har väldigt svårt att erkänna. Ibland lever jag inte som jag lär. Hade jag gjort det hade ni fått väldigt förvirrade recept utan några beskrivningar. Tur för er att jag ständigt strävar mot att bli bättre på att förmedla vad jag egentligen menar.

cupcakes kanel

I alla fall så trodde jag på fredagen att jag hade lyckats komma på vad felet var. Jag satte därför igång att baka samma recept, eller ja, en annan variant av det redan demolerade receptet jag utgick från. Nu hade jag gärna velat skryta om mina fantastiska bakkunskaper men om sanningen ska fram så blev det ännu värre än den första gången. Jag drog slutsatsen att detta receptet definitivt inte var något för mig och la ner idén om att baka det igen, någonsin. I hemlighet etiketterade jag det som obakligt och fel konstruerat. Det är ju ingen idé att känna sig misslyckad över småsaker. Till helgen tog jag därför nya tag och bakade sockerkaka. Den värsta sockerkakan jag någonsin gjort tror jag. ALLT blev fel. Min komposthink var därför helt fylld av diverse misslyckade kakor och jag hade inget att skriva om här på bloggen.

Tur att jag har världens bästa svägerska som lät mig baka cupcakes till hennes helgsammankomst. Jag återfick förtroendet lite för mina egna bakkunskaper när dessa faktiskt blev helt okej. Sen blev de kanske inte mina vackraste skapelser men smaken var det inte något fel på. Möjligtvis skulle jag fyllt dem med något men trots hård tankeverksamhet kunde jag för mitt liv inte komma på med vad. Så här i efterhand inser jag ju självklart direkt att en chokladsmörkräm hade varit ljuvligt. 

 
cupcake kanel

Kanel Vanilj Cupcakes

Portioner 12 st

Ingredienser
  

Kanelcupcakes

 • 100 g smör osaltat
 • 1,25 dl socker
 • 2 st ägg
 • 0,5 dl mjölk
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 msk kanel malen
 • 0,25 tsk salt
 • 1,25 tsk bakpulver
 • 2,5 dl vetemjöl

Swiss Meringue Vanilla Buttercream

 • 3 st äggvitor
 • 1,75 dl socker
 • 200 g smör rumsvarmt
 • 0,5 tsk vaniljpulver eller cirka 1 tsk vaniljsocker

Instruktioner
 

Kanelcupcakes

 • Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa det mjukt och krämigt tillsammans med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Tillsätt mjölken. Sikta ner vetemjöl, salt, bakpulver, kanel och vaniljsocker. Använd en slickepott och rör försiktigt ihop till en jämn smet. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll till cirka hälften. Smeten räcker till cirka 12 st normalstora cupcakes. Grädda i 175 grader i 20-25 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta upp dem ut plåten direkt, annars kan pappersformarna missfärgas. Låt svalna helt på galler.

Swiss Meringue Vanilla Buttercream

 • Ta fram smöret och tärna det i små bitar, lägg det på en tallrik för att bli rumsvarmt. Förbered ett vattenbad. Skålens botten får inte nudda vattnet när det kokar. Kläck försiktigt äggen och lägg äggvitorna i skålen ovanför vattenbadet. Tillsätt sockret. Värm marängsmeten till 60 grader (använd en digital termometer) och vispa hela tiden. Se till att kanterna på skålen skrapas så att allt socker löser sig. När marängen nått 60 grader, ta av skålen från vattenbadet och vispa antingen tills blandningen är rumstempererad. Den ska nu vara vit, fluffig och glansig. När du tar upp vispen ska topparna stå kvar. Detta tar runt 10 minuter.
 • Sänk vispens hastighet till medel/låg. Tillsätt en kub smör i taget och vispa mellan varje. det brukar vara lagom att räkna till 10 eller 15 mellan varje kub du tillsätter. När du vispat ner allt smör kan marängsmörkrämen till en början se ryslig ut. Den liknar mer äggröra än frosting. Men det är ingen fara! Fortsätt vispa så löser sig det efter några minuter och krämen blir jämn, fluffig och mjuk. Tillsätt vaniljsockret och vispa till en jämn smet. Fyll en spritspåse och spritsa ut frostingen på dina cupcakes. Dekorera.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

 1. Men åh vad jag är glad att jag hittat din blogg! Så fin och så mycket gott att testa själv! 🙂

 2. Anonymous says:

  äppel fyllning i dom kanske??? funkar äppelmos, har du testat det?

 3. Äpplemos tror jag hade fungerat jättebra! Men då får det vara ett fast mos som inte rinner ut när man väl äter dem.

 4. Tänkte baka dessa nu, så får vi se hur det går! Haha 🙂 Tack så mycket för en inspirerande blogg!

 5. Dessa tänker jag prova nu till kanelbullens dag!
  Roligare än kanelbullar kan jag tänka 🙂
  Blev det god smak på frostingen? Eller skulle man kunna ha lite mer vaniljsmak kanske? Vill att de ska blir riktigt smaskiga liksom! 🙂

  1. Du tar ju så mycket vaniljsocker som du känner smakar bra. Det spelar ingen roll för konsistensen hur mycket vaniljsocker du har i.

 6. Hej, jättefin blogg verkligen! Blir supersugen på att baka när jag ser alla dina fina recept!! Men jag undrar var du köper de där fina cupcakesformarna, det kan se lite barnsligt och oseriöst ut om man har för färgglada formar ibland men de där var så genuint fina så jag skulle verkligen uppskatta att få veta var de kommer ifrån! Tack för en underbar blogg!

  1. De är köpta på klaraform.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close