För någon vecka sedan såg jag att det fanns färdig kokad kondenserad mjölk på ICA. Ja, jag vet, antagligen långt efter att alla andra insett detta underbara. Att koka kondenserad mjölk till kola, eller dulce de leche, är bland det godaste som finns. Tyvärr är det himla jobbigt. Hela tre timmar ska burken stå där och koka och man måste passa på den hela tiden. Sådant där glömmer jag bort och därför är det så himla smidigt med en färdigkokad.

Och ni fattar inte hur ljuvligt god marängsmörkrämen blev med dulce de leche! Underbart! Om det nu mot all förmodan skulle vara så att man kan hålla fingrarna ur burken och det blir lite över så går det jättebra att frysa. Kolan kommer att stelna lite men den blir inte helt hård och den ser precis likadan ut när den tinar sedan. Det är ett bra tips eftersom det inte alltid går åt en hel burk.
Jag hottade också till mina chokladcupcakes med lite hackad choklad och en kola i varje. Det kan dock vara bra att veta att kolan stelnar igen när cupcakesen står i kylen. Därför är det extra viktigt att servera dessa rumsvarma. Eftersom kolan är mjuk från början så blir det inte hård men den kommer inte heller vara rinnig när cupcakesen inte är ljumma längre. Dessa cupcakes tycker jag är en perfekt och enkel kombination som kan passa många fikagäster.


Chocolate Caramel Cupcakes
Ingredienser
Cupcakes
- 50 g smör
- 1,5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg
- 1 dl varmt vatten
- 0,5 dl kakao
- 2,25 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 1,5 tsk bakpulver
- 12 st mjuka kolor
- 50 g hackad mörk choklad
Swiss Meringue Caramel Buttercream
- 4 st stora äggvitor, eller 120g
- 2,25 dl socker
- 250 g smör
- 1 dl kondenserad mjölk, kokad och avsvalnad
Instruktioner
Cupcakes
- Vispa det rumstempererade smöret och sockret mjukt och luftigt. Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa ordentligt till en jämn smet. Blanda samman det varma vattnet och kakaon i en skål. Vispa till det löst sig helt. Vispa sedan ner det i smeten. Sikta ner övriga ingredienser och vänd försiktigt ned dem tillsammans med den hackade chokladen tills allt blandat sig. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till cirka hälften. Tryck därefter ner in kola i varje form. Grädda i 180 grader i cirka 20 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta ut dem och låt svalna helt på galler.
Swiss Meringue Caramel Buttercream
- Om du inte köpt färdigkokad kondenserad mjölk (som jag gjorde) måste du koka den först så att den blir kola. Ta bort pappersetiketten från burken. Ställ burken i en stor kastrull och fyll på med vatten. Burken måste vara helt täckt med vatten och gärna några centimeter under vattenytan. Sedan ska burken koka i ungefär 3 timmar. Burken får aldrig under dessa tre timmar komma över vattennivån. Man måste alltså titta till burken med jämna mellanrum.
- Innan du börjar kan det vara en god idé att plocka fram alla ingredienserna så att du har dem tillgängliga. Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.
- Du ska vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Se till att vattnet i grytan under INTE når botten på skålen du ställer på. Då kokas äggvitan och blir förstörd. Börja värma vattnet tills det puttrar. Det ska inte stormkoka. Se också till att det inte är några fettrester i skålen du ska använda. Allra bäst är metallskålar eller glasskålar för detta. För att vara på den säkra sidan kan du ta lite pressad citronsaft på ett hushållspapper och gnida insidan av skålen med det. Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Stoppa ner en godistermometer (alltså en digital gjord för matlagning och bakning). Vispa hela tiden, du behöver inte oroa dig för att det inte blir stelt, det ska det inte bli än. Skrapa ner sockret från kanterna av skålen så att allt socker löser sig. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.
- Antingen häller du över blandningen i en mixen, typ Kitchen Aid eller så vispar du med elvispen. Vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen. Nu kan det vara bra att ha lite hjälp om du använder elvisp. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa. Ett bra tips är att räkna till 15 mellan varje. När allt smör är tillsatt fortsätter du att vispa marängsmörkrämen tills den är jämn och glansig. Tillsätt sedan den kokade kondenserade mjölken lite i taget tills du fått en smak du gillar. En deciliter brukar vara lagom. Det som blir över i burken med kola kan du antingen använda till annat eller frysa in till en annan gång.
- Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa på avsvalnade cupcakes. Sikta över lite kakao eller dekorera med strössel, sugerpasteblommor osv. Servera den rumsvarma.
Men himmel så gott! Det måste jag prova nästa gång det ska bli cupcakes.
Mums! Var har du köpt formarna?
Formarna är köpta på KlaraForm, du hittar dem här: http://klaraform.se/muffinsformar/enfargade-muffinsformar/
Kan man göra denna frostingen dagen innan?
Tacksam för svar. 🙂
Ja, det går bra att göra den dagen innan. Men då måste du ta fram den i god tid så att den hinner bli rumsvarm och sedan vispa upp den på nytt innan du använder den. Detta för att smöret och marängsmeten skär sig om de vispas kalla och då blir marängsmörkrämen grynig. Titta gärna under Tips & Trix – Bakskola, där tar jag upp flera cupcakesfrågor mer ingående och har även en guide till Swiss Meringue Buttercream samt hur man kan frysa den och använda den senare.
Hej!
Jag har misslyckats med att tina marängsmörkräm tidigare, precis som du beskriver så blev den gryning.. Såg riktigt äckligt ut :(( Tänkte pröva igen men är lite rädd för att misslyckas igen.. Hur lång tid innan spritsning tror du att en dubbelsats behöver tas ur kylen?
Tack på förhand!!
Det är jättesvårt att säga för det beror ju helt på hur varmt du har hemma. Men några timmar skulle jag tro. Tänk dig att det är smör som ska bli mjukt. Om det skulle hända att det blir grynigt ändå så kan du alltid rädda den genom att värma en liten del av krämen så att den blir rinning och sedan hälla i den långsamt under vispning. Den kan man får göra några gånger ibland om krämen är riktigt kall. Du behöver absolut inte slänga den, för det är inget fel på den. Den är bara temperaturkänslig.
Hej Danielle!
Tack för ännu ett smarrigt recept!! Tänkte baka dessa om en liten stund, undrar om det är mini-cupcakes (ser så ut på bild) eller normalstora?
Det är minicupcakes, men de blev lite stora för jag är en mästare på att trycka ner för mycket smet i formarna
Hej!
Jag har letat runt efter färdig kokad kondencerad mjölk, eller dulce de leche. vad var det för slags ica du hittade det på? och hur såg den ut? 🙂
Jag har hittat den på ICA Maxi här hemma i Borås. Men ärligt talat är de inte världsbäst på att ta in nya grejer så den kan mycket väl finnas på andra typer av ICA-butiker också. Det brukar vara lite så. Den stod precis jämte den okokade och burken såg exakt likadan ut. Den enda skillnaden är att de heter olika. Jag fick leta lite i min metallåtervinnig och hittade att det ska vara burken som kallas ”Karamelliserad mjölk” inte den vanliga ”Kondenserad mjölk”. Vet inte vad de tänkte med så lika burkar och så lika namn och samma pris. Hoppas du hittar den!
Om man har en tryckkokare tar det bara 20-25 min att koka Kondenserad mjölk till kola smör eller dulce de leche. Den är super goooooo att ha i pankakor o på makor oxå :-d
Tack! Jag hittade den på Ica kvantum här! 😀
Hejsan
se grymt Goa ut, tänkte testa dessa och ge till mina klasskamrater, men frågan är ungefär hur många blir det? du gjorde i mini formar va?
tacksam för snabbt svar 🙂
ha en bra dag!
Det här receptet räcker till 12st normalstora och 24st mini
Gjorde cake pops av muffinsarna och frostingen som blev över och det blev super gott!:D
Dina recept verkar verkligen underbara!
Skall sätta ihop ett recepthäfte till en kompetenshöjardag som ca 30 anställda skall få med sig.
Undrar om jag skulle kunna få använda det första fotografiet i detta häfte?
Vänligen, Rebecca
Hej!
Vad tror du om att tillsätta blåkaramellfärg i krämen? Blir det fin färg eller blir det konstigt? 🙂
Mvh
Vilka cupcakes, jag älskar dem.
Marängsmörkrämen är underbar.
Detta receptet kommer jag använda många gånger, så jag bugar o tackar.
Din blogg är super