Heavenly Pink Cupcakes

Betyg: 0.00
(0)
24 februari, 2012

Idag var jag och pratade lite i radion här hemma i Borås. Varje fredag har de ett inslag som de kallar Radiokocken och denna veckan var det min tur. Till programidén hör också att radiokocken delar med sig av ett recept som sedan läggs upp på deras hemsida. Jag tänkte därför, som vanligt, ta tillvara på chansen och gå all out. Resultatet blev dessa drömmar i rosa. Jag stod en god stund och klappade mig själv på axeln när de var färdiga. Och jag ska meddela att det inte bara gällde hur fint resultatet blev utan kanske mest att det blev ett resultat över huvud taget. Det var inte alls säkert halv nio i går kväll.

Jag hade ju fått för mig att jag skulle testa Swiss Meringue Buttercream till dessa och gjorde den redan i onsdags för att ha en dag tillgodo ifall jag skulle ångra mig. Men det gick fantastiskt bra och när jag smakade på det färdiga resultatet kände min lycka inga gränser. Så himla gott! Jag var lycklig ändå tills jag igår kväll skulle lägga ihop allt och därför behövde vispa till frostingen lite för att kunna spritsa den. Allt gick åt pipsvängen. Jag slet mitt hår och svor som en borstbindare. Denna frosting är alltså inte bakad med kärlek, istället är det ren envishet som fått den att bli perfekt igen.

Hallon och vanilj cupcakes

Det finns nämligen två vanliga problem med Swiss Meringue Buttercream. Det ena är att frostingen vägrar tjockna igen efter att man tillsatt smöret. Istället liknar den färg i konsistensen. Det beror på att smöret är för varmt och det löser man enkelt genom att ställa in frostingen en kvart i kylskåpet och sedan vispa den igen. Den andra problemet som kan uppstå är att marängen och smöret skär sig och det liknar mer äggröra än fluffig frosting. Jag antar att det beror på att smöret är för kallt. Det kan man lätt ordna genom att mikra 1/4 av frostingen i cirka 15 sekunder och sedan hälla tillbaka det igen samtidigt som man vispar på låg hastighet. Då går frostingen ihop igen. Jag råkade såklart på båda problemen. När min äggröra äntligen hade gått ihop så vägrade den att tjockna. Men båda lösningarna kan jag därför intyga fungerar alldeles utmärkt. Ge därför inte upp även fast det ser ut som att det aldrig kommer gå. Och ha tålamod. det tar tid att vispa denna frosting. Räkna med 10 minuter.

Men trots att jag slet mitt hår och förbannade den all världens väg så måste jag så här i efterhand erkänna att den var värd varenda irriterande minut. Den var nog bland de godaste frostingarna jag någonsin gjort eller smakat på! Jag tycker inte att ni ska vara rädda för att prova. Det går att lösa problem som kan uppstå. Det finns en mycket bra steg-för-steg beskrivning HÄR, men den är på engelska. Nästa gång jag vispar ihop en Swiss Meringue Buttercream lovar jag att ha kameran i högsta hugg och  göra en egen guide på svenska. Men tills dess har jag försökt skriva så utförligt jag kan längst ner. Har man några funderingar är man som vanligt självklart välkommen att mejla mig. Adressen hittar du till höger.

Hallon och vanilj cupcakes

Vanilj Hallon Cupcakes

Portioner 12 st

Ingredienser
  

Vaniljcupcakes

  • 100 g smör osaltat
  • 1,25 dl socker
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,25 tsk salt
  • 1,25 tsk bakpulver
  • 2,5 dl vetemjöl

Swiss Meringue Raspberry Buttercream

  • 4 st stora äggvitor eller 120g
  • 2,25 dl socker
  • 250 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3,3 dl hallon tinade eller färska

Instruktioner
 

Vaniljcupcakes

  • Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa det mjukt och krämigt tillsammans med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Tillsätt mjölken. Sikta ner vetemjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker. Använd en slickepott och rör försiktigt ihop till en jämn smet. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll till cirka hälften. Smeten räcker till cirka 12st normalstora cupcakes. Grädda i 175 grader i 20-25 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta upp dem ut plåten direkt, annars kan pappersformarna missfärgas. Låt svalna helt på galler.

Swiss Meringue Raspberry Buttercream

  • Ta upp hallonen dagen innan och låt dem tina i kylskåpet. Alternativt tina dem försiktigt i micron och låt svalna helt. Mixa dem till en puré och sila bort kärnorna. Låt stå i kylen. Innan du börjar kan det vara en god idé att plocka fram alla ingredienserna så att du har dem tillgängliga. Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.
  • Du ska vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Se till att vattnet i grytan under INTE når botten på skålen du ställer på. Då kokas äggvitan och blir förstörd. Börja värma vattnet tills det puttrar. Det ska inte stormkoka. Se också till att det inte är några fettrester i skålen du ska använda. Allra bäst är metallskålar eller glasskålar för detta. För att vara på den säkra sidan kan du ta lite pressad citronsaft på ett hushållspapper och gnida insidan av skålen med det. Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Stoppa ner en godistermometer (alltså en digital gjord för matlagning och bakning). Vispa hela tiden, du behöver inte oroa dig för att det inte blir stelt, det ska det inte bli än. Skrapa ner sockret från kanterna av skålen så att allt socker löser sig. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.
  • Antingen häller du över blandningen i en mixen, typ Kitchen Aid eller så vispar du med elvispen. Vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen. Nu kan det vara bra att ha lite hjälp om du använder elvisp. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa. Ett bra tips är att räkna till 15 mellan varje. När allt smör är tillsatt ser det inte alls speciellt trevligt ut i skålen. Det ser mest ut som en grynig massa. Men, det är ingen fara! Fortsätt att vispa på medelhög hastighet i några minuter. Om inte bunken är helt kall när du tar på den nu eller om frostingen inte går ihop, ställ den en kvart i kylskåpet och prova igen. Det tar en stund så ge inte upp! När frostingen går ihop och blir mjuk, krämig och glansig tillsätter du vaniljsocker och hallonpuré. Vispa tills allt blandat sig ordentligt. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa på cupcakesen.
Författare: Danielle
Dela
Loading comments...
Close
Close