Jag vet att jag har sagt det innan, men det tål verkligen att sägas igen. Bakning är terapi, i alla fall för mig. Egentligen handlar det inte om bakning i sig själv utan om skapandet och kreativiteten. Jag älskar att vara kreativ på alla möjliga olika plan men vad jag än gör så hamnar jag alltid tillbaka i bakningen. Det är här jag går crazy och skapar utan begränsningar. Jag är övertygad om att kreativitet och skapande är superviktigt för vårt självförtroende, vårt tänkande och välbefinnande i allmänhet. Det är avslappnande och uppbyggande på en och samma gång.
Den här gången när jag behövde slappna av och bygga upp mig själv lite extra så experimenterade jag fram en helt galet god mandelkaka. Det är supersaftig och tjock med en frisk smak av mandel. Den ver helt perfekt till en kopp te eller kaffe och jag ser den framför mig i syrénbersån i sommar. Mandelsmaken blev verkligen perfekt! Ibland tycker jag att mandelsmaken är lite otydlig eller alldeles för mastig. Men i den här kakan kommer den fram precis lagom mycket. Jag har använt både mandelmjölk, mandelmjöl och bittermandel för att de mandelsmaken djup och friskhet. Suveränt gott! Det här är verkligen en ny sommarklassiker!
Saftig mandelkaka
Ingredienser
- 125 g smör, rumstempererat och osaltat
- 2,5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 st ägg
- 0,5 dl grekisk yoghurt
- 1 dl mandelmjölk
- 1 dl mandelmjöl
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 2,5 dl vetemjöl
- 2 st bittermandel, finrivna
- 1 dl flagad mandel
Instruktioner
- Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och luftigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Blanda samman yoghurt och mandelmjölk, tillsätt det till smörblandningen och vispa samman till en jämn kräm. Tillsätt salt, bakpulver och riv ner två bittermandlar i smeten. Vänd försiktigt ner mjölet, mandelmjölet och hälften av den flagade mandeln.
- Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Sprid ut den ordentligt i hörnen med en slickepott. Strö över resten av den flagade mandeln. Grädda i 165 grader i cirka en timme. Kakan ska ha fått fin färg och en sticka ska komma ut ren. Låt svalna på galler i minst 10 minuter innan du skär i skivor. Den håller sig saftig i flera dagar i kylen med lite plastfolie runtom.
Jag provbakar till ett kalas i sommar och hittade din fina blogg med underbar inspiration och superbra tips och trix som kommer att hjälpa mig massor. Det jag nu grubblar på är graderna på ugnsvärmen, har du en varmluftsugn och vad blir i så fall motsvarande grader i en ugn utan varmluft som jag har, samt hur mycket är en nypa salt?
Tack för all bakglädje du sprider!
Jag har en helt vanlig ugn, då med varmluft får du sänka temperaturen med cirka 25 grader jämför med vad son står i mina recept. En nypa salt brukar bli ungefär 1/4 tsk. Hoppas du hittar några fina recept till kalaset!
Hej!
Vad glad jag blev när jag snubblade in på dina härliga vackra recept.
Jag satsar på dom recept som är vetemjölsfria. Därför undrar jag om det går att i det här receptet byta ut vetemjölet med mera mandelmjöl och ev lite cocosmjöl. Vad tror du om det. Och har du förslag på vilka mängder jag skulle kunna använda?
Vänliga hälsningar Elisabeth
Vad roligt att höra att du gillar recepten, Elisabeth! Jag tror absolut att du kan göra den här kakan glutenfri. Jag skulle testa 2 dl mandelmjöl och 1,5 dl kokosmjöl. Kokosmjölet drar till sig mer vatten en vetemjöl så det brukar bli bättre när man använder lite mindre av del. Missa inte heller de andra recepten som är glutenfria, du hittar dem här: https://heavenlycupcake.se/tag/glutenfri/
Mvh Danielle