Den här enkla rabarberkakan är riktigt saftig och så smidig att göra. Blanda samman allt i en och samma skål, ingen elvisp, mixer eller matberedare behövs! Enklare än så här blir det knappast när man bakar. Resultatet är en hög kaka toppad med rabarber och ett krispigt smul.
Vad du behöver för att baka rabarberkaka:
- Smör: Jag använder alltid osaltat smör när jag bakar för att lättare kunna kontrollera salthalten. Om du använder saltat smör kan du behöva utesluta eller minska på saltet i receptet.
- Vetemjöl: Vanligt vetemjöl blir bäst i den här kakan. Jag har inte testat att baka den med glutenfritt mjöl, men jag skulle tro att man behöver tillsätta mer mjöl till smulet som man sparar till toppingen för att få en smulig och krispig konsistens.
- Socker: För att göra det enkelt så har jag bara använt vanligt socker i det här receptet, men det skulle också vara riktigt gott att byta ut hälften mot farinsocker eller muscavadosocker.
- Vaniljpulver: Jag tycker om att använda vaniljpulver för det ger så mycket god smak och innehåller bara äkta vanilj. Om du vill ersätta vaniljpulvret med vaniljsocker så får du dubbla eller trippla mängden i receptet.
- Gräddfil: Jag har använt gräddfil i det här receptet, men det går också bra att byta ut det mot grekisk eller turkisk yoghurt eller créme fraîche.
- Rabarber: Jag använder färsk rabarber i receptet och om du vill byta ut det mot fryst rabarber så kan du behöva pudra på lite mer vetemjöl så det inte vätskar sig så mycket.
- Du behöver också ägg, bakpulver och salt.
Enkel rabarberkaka med smul
En hög och saftig rabarberkaka med vanilj som toppas med ett krispigt smul. Enkel att baka i en och samma skål utan elektriska bakredskap.
Ingredienser
- 3,5 dl socker
- 4,5 dl vetemjöl
- 175 g smör, osaltat
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 2 st ägg
- 2,25 dl gräddfil
- 5 dl rabarber, grovt hackad
- 1 msk vetemjöl
Instruktioner
- Blanda samman socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt i en bunke. Tillsätt kallt smör i kuber och använd händerna för att finfördela smöret i mjölmixen tills det är en smulig massa.
- Spara cirka 3 dl av smulet för att använda som topping senare.
- Till det resterande smulet, tillsätt äggen och gräddfilen. Blanda samman allt ordentligt till en smet.
- Skölj och skriva rabarbern i lite större bitar. Lägg åt sidan.
- Klä en bakform, cirka 20×20 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen.
- Fördela den skivade rabarbern över smeten och strö över cirka en matsked vetemjöl för at hjälpa till med vätskan i rabarbern när de bakas i ugnen. Fördela smulet du sparat över rabarbern.
- Grädda kakan i 175°C i cirka en timme eller tills kakan fått fin färg och en sticka kommer ut ren. Låt svalna på galler innan du skär den i bitar.