Blueberry Coffee Cake

Betyg: 0.00
(0)
24 juni, 2013

Men skulle kunna säga att Coffee Cake är lite som en amerikansk variant av sockerkaka men de är inte riktigt samma. Den traditionella svenska sockerkakan är ofta fluffigare och luftigare medan en Coffee Cake är mer kompakt och saftigare.

Anledningen till att den skiljer sig åt i konsistens och textur beror på hur man bakar dem. Recepten för sockerkaka säger att du ska vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Det ger sockerkakan mer volym och ger en fluffigare textur. Coffee Cake å andra sidan brukar oftast bakas genom att vispa socker och smör ljus och krämigt. Det ger en mer kompakt och saftigare konsistens.

Strössel

Coffee Cake kommer ofta med någon form av strössel eller smul. I det här receptet består strösslet av farinsocker, riven kokos, kanel och blåbär. Det blir lite segt som kola tack vare blåbären när det gräddats och blir så himla gott i den här kakan. Det går bra att använda torkade blåbär eller färska blåbär i det här strösslet. Jag rekommenderar inte att använda frysta blåbär eftersom de ofta släpper ifrån sig mer vätska och det kommer bli för mycket i receptet. Om du använder torkade blåbär kan du minska mängden till cirka 100g.

Vaniljkrämsmix i bakning

Det här receptet innehåller också vaniljkrämsmix. Med det menar jag en vanlig vaniljkrämsmix som du brukar blanda med kall mjölk för att göra vaniljsås eller vaniljkräm. Det ger en bra bas i det här receptet samtidigt som det ger en god vaniljton.

Coffee Cake med kanelsmul
En annan riktigt god Coffee Cake är denna kanske mer traditionella med massor med kanelsmul som bakas i långpanna. Väl värd att testa!
Recpet på Coffee Cake med kanel
coffee cake med blåbär ock kokos

Blueberry Coffee Cake

Inget betyg än
En saftig och mjuk sockerkaka fylld med blåbär och kokosströssel.
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

Strösselmix

  • 2 dl farinsocker
  • 1 dl kokos, riven
  • 1 tsk kanel
  • 2-300 g blåbär, färska

Coffee Cake

  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl rapsolja
  • 4 st ägg
  • 2 dl vatten
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 200 g vaniljsåspulver, t.ex. Marsán
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Instruktioner

Strösselmix

  • Blanda farinsocker, riven kokos och kanel. Blåbären lägger du till vid ihopläggningen.

Coffee Cake

  • Vispa ihop rapsolja och socker, tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje. Tillsätt vattnet och rör ihop till en jämn smet.
  • Vänd ner vetemjöl, vaniljkrämmix, salt, bakpulver och vaniljpulver. Blanda samman till en jämn smet med en slickepott.

Ihopläggning och gräddning

  • Smöra och bröa en sockerkaksform, cirka 2 liter.
  • Lägg först ett lager strössel i botten på sockerkaksformen, cirka en tredjedel. Strö över lite färska blåbär. Lägg därefter med en tredjedel av smeten. Varva med en tredje del av strösslet och färska blåbär och därefter smet tills allt är slut.
  • Grädda i 175 grader i cirka en timme eller tills en sticka kommer ut ren. Ta ut och låt svalna lite i formen. Vänd därefter kakan på en tallrik och låt den svalna helt innan servering.
Författare: Danielle
Måltid: Fika
Dela

Skriv en kommentar

  1. Vad för slags vaniljkrämsmix använder du?

    1. Den här gången använde jag ICA’s för det var vad som fanns hemma i skafferiet. Men du kan använda vilken sort du vill, bara det är på pulver.

  2. Först och främst vill jag säga att jag gillar din blogg jättemycket! Jag har bookmarkat såå många av dina recept i en fåfäng förhoppning att hinna baka dem nångång. Jag har dock FULL förståelse för att det blir jobbigt att hinna med och att komma på idéer osv. Jag känner igen det själv, efter mindre än ett år. Känns ibland som det enda jag bakar är bröd och det är inte sån stor skillnad från gång till gång att det känns lönt att skriva om.

    En fråga till, om man inte har vaniljkrämspulver i portionspåse, vi brukar köpa sån där paket med 75 portioner eller nåt sånt, hur mycket ska det vara då? Är det snabb-marsan eller kok-marsan? Den här kakan ligger bra till, bara det finns blåbär nångång… 😀
    *kramar* /Trollmor

    1. Det ska vara ungefär 220g. En portionspåse brukar väga cirka 109g. Jag använde snabbpulvret. Tänkte inte på att det fanns ett kokpulver. Men det borde inte vara någon större skillnad i den här kakan ifall kokpulvret består av Maizena eller potatismjöl. Jag är inte tillräckligt insatt i skillnaderna mellan de båda för att våga svara helt säkert. Och tack för att du gillar bloggen! Det är alltid lika roligt att höra!

  3. Åh vad gott det låter med vaniljkrämsmix i!

  4. Hej!

    Tack för en bra blogg. Undrar om vad det är du pluggar?
    /Ninni

    1. Jag läser till lärare i svenska och historia 🙂

  5. Helt rätt att ta en paus när kreativiteten och lusten tryter! Tycker mycket om din blogg och är tacksam att du delar med dig av dina härliga recept.
    Så, tack, oavsett om du fortsätter en vecka till eller flera år!
    /Lisa

  6. Hej! tänkte testa det här receptet men förstår inte riktigt om man bara ska ta pulvret o blanda ner eller om man ska göra vaniljkräm o blanda i?
    hoppas på snabbt svar 🙂

    1. Du ska bara ta pulvret!

  7. Tack! då gjorde jag rätt 🙂 blev lite osäker där! har en konferens som ska få njuta av den här kakan till kaffet 14.30 och den doftar ljuvligt här i formen och hoppas den blir lika fin som din när jag väl lägger upp den på fat 🙂

    1. Ja, den är lite annorlunda men väldigt god!

  8. Hej igen och TACK för ditt recept! alla konfererande gäster tyckte den var riktigt god och för mig var det jättekul att servera något nytt och supergott -kommer absolut göra den igen! Kramar fulla med inspiration o blogg-flyt till dig från mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Like 0
Close
Close