Klassisk sockerkaka

Betyg: 0.00
(0)
6 maj, 2009

Finns det något mer klassiska svenskt bakverk än sockerkaka? Det för alltid mina tankar tillbaka till saftkalas i trädgården men vi bakade ofta sockerkaka eftersom vi alltid hade alla ingredienser hemma. Det är ju ofta man blir sugen på att baka något, men så saknas det en ingrediens som inte riktigt går att byta ut. Men sockerkaka har sånna klassiska ingredienser som jag tror många ändå har i sina skafferi.

På något sätt känns det som att sockerkaka blivit lite bortglömt men jag tycker den är värd en liten revivel. Den passa så bra ihop med en kopp kaffe, ett glas saft eller lite mjölk och smakmässigt så passar den de allra flesta och det går också att anpassa receptet efter olika preferenser och allergier. Den är egentligen inte speciellt krånglig att baka, men några grundläggande tekniker blir väldigt viktiga för resultatet.

Sockerkaka på fat med en bit skuren

Vanliga frågor om sockerkaka

Kan man baka sockerkakan glutenfri?

Absolut! I mjuka kakor går det bra att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix rakt av. Om du vill använda andra glutenfria mjöl föreslår jag att du tittar på specialiserade recept eftersom de ofta skiljer sig från vetemjöl i hur de till exempel absorberar vätska och det kan man behöva ta hänsyn till i receptet. Men en vanlig glutenfri mjölmix för kakor går bra att byta ut till rakt av i det här receptet.

Kan man baka sockerkakan mjölkfri?

Det går jättebra! Mjölken kan bytas ut mot valfri nötmjölk, havremjölk eller sojamjölk. Smöret kan man byta ut mot rapsolja i många mjuka kakor utan att det påverkar resultatet. Det går såklart också bra att använda ett mjölkfritt margarin.

Kan man göra receptet veganskt?

Det går att byta ut mjölken mot nötmjölk, havremjölk eller sojamjölk. Smöret kan du också byta ut mot rapsolja, kokosolja eller vegetabiliskt margarin. Det finns också många olika sätt att byta ut ägg i bakning (chiaägg, linfröägg, äggersättning eller aquafaba till exempel) men det är inte något som är testat i det här receptet.

Måste jag verkligen vispa ägg och socker så länge?

Ja, det är skillnaden som gör skillnaden! Genom att vispa ägg och socker tills det är riktigt vitt och väldigt fluffigt så får du in mer luft i smeten vilken hjälper kakan att behålla volymen och bli riktigt fluffig även efter gräddning. Lite som med maränger.

Hur viktigt är det egentligen att inte vispa vetemjölet?

Det är viktigt! Vetemjöl innehåller gluten vilket reagerar med vätskan i smeten. Det reagerar med att bilda långa glutentrådar vilket vi vill ha i bröd och bullar, men i fluffiga bakverk som sockerkaka och muffins så kan det göra att resultatet blir lite gummiaktigt i konsistensen. Sikta ner vetemjölet tillsammans med övriga torra ingredienser för att hjälpa allt fördela sig jämnt i smeten samt inte klumpa sig och vänd sedan ihop allt försiktigt med en slickepott tills det precis gått ihop.

Kan man variera smakerna i sockerkaka?

Självklart! Jag tycker det är gott att byta ut vaniljpulvret mot skalet och saften från en citron. Men det är också gott att lägga till bär. Om du använder frysta bär så är det bra att skaka runt dem i lite potatismjöl innan du tillsätter dem i smeten. Det hjälper till att absorbera vätskan från bären vilket är speciellt viktigt när de tillsätts frysta.

sockerkaka med vackert mönster sedd uppifrån
sockerkaka med vaniljsmak

Klassisk sockerkaka

Ett recept på en saftig och fluffig sockerkaka med vaniljsmak. En riktig klassiker som passar till alla typer av fika. Receptet passar till en form som rymmer cirka 1,5 liter.
Portioner 12 bitar
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Total tid 55 minuter

Ingredienser
  

  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1,5 tsk bakpulver

Instruktioner
 

  • Smält smöret och låt det svalna lite.
  • Vispa ägg och socker vitt och poröst. Det kan ta lång tid, jag brukar vispa i upp mot fem minuter för att det ska bli riktigt vitt och luftigt.
  • Tillsätt det avsvalnade smöret och mjölken och blanda runt ordentligt.
  • Blanda samman mjöl, vaniljpulver, bakpulver och salt i en annan skål. Sikta ner det i äggsmeten. Blanda bara precis så att det går ihop med en slickepott.
  • Smörj en sockerkaksform som rymmer cirka 1,5 liter och bröa den med lite vetemjöl. Skaka ur den ordentligt så det inte är löst vetemjöl i formen. Häll sedan i smeten.
  • Grädda 175°C i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Den ska ah fått en fin gyllene färg och en sticka ska komma ut ren.
Författare: Danielle
Share the love

Join the Conversation

  1. Håller verkligen med, ibland är det enkla det godaste…sockerkaka är aldrig någonsin fel. Finns det någon som inte gillar det?? Jag har aldrig hört talas om nån i alla fall. =)

  2. Mumma! Sockerkaka är så kul för till grundsmeten kan man alltid lägga till nåt så är det en helt annan kaka än sist! Äpplen, hallon, choklad etc. Vilken härlig baksida du har!!!

  3. Jag håller också helt med! Sockerkaka och hemgjord svartvinbärssaft ute i trädgården är bara för härligt!

  4. jag håller med, sockerkaka är en klassiker som funkar i alla lägen. 🙂

  5. Det kan inte bli mer svensk sommar än det här, sockerkaka med saft mmmmm.. Underbar blogg du har den ska jag följa med stort intresse 🙂

  6. Hurra för sockerkaka och tigerkaka, mums! tack för dina härliga inlägg! För inspiration av vackra och goda ting kolla in http://svartamalinab.blogspot.com
    Hls
    anna

  7. Håller med, muffinsplåten är ju helskum! =/

  8. Det receptet låter inte så dumt! Får prövas på här i hemmet.
    Kolla in min egna blogg där det finns massor av (bak) recept http://bakrecepten.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close