Allt som oftast händer det att man har några bananer över som verkligen skulle behöva komma till användning. Oftast brukar jag skiva upp dem i mindre burkar och frysa in dem för att kunna använda dem i smoothies, men ibland är det trevligt att kunna göra något med dem direkt. Då är det bra att ha ett snabbt och smidigt recept på banankaka!
Receptet på den här banankakan är gjort för att vara enkelt och innehålla så få krångliga ingredienser som möjligt. Det allra mesta har du säkert redan i skafferiet. I receptet står det fyra bananer, men då räknas även bananen på toppen av kakan och den är egentligen inte helt nödvändig så den kan du utesluta ifall du bara har tre bananer att baka med. Den hackade chokladen kan också uteslutas ifall du inte har det hemma. Det tillför ytterligare en dimension till kakan men det är inte nödvändigt.
Baka med mogna bananer
När bananer mognar så betyder det att stärkelsen i frukten långsamt förvandlas till socker. Det gör att bananerna blir sötare och mjukare när de mognar. Det gör dem perfekta att baka med. Det går att använda väldigt mjuka och mosiga bananer när man bakar. Även om du inte skulle vilja äta bananen is sig själv på grund av texturen så går det oftast utmärkt att baka på dem.
Två andra goda banankakor
Glutenfri banankaka
En riktigt saftig banankaka som är glutenfri, mjölkfri och naturligt sötad med bananerna och honung.
Bananbröd med kokos
Ett bananbröd med en härlig smak av kokos. Bakas med fullkornsmjöl och kokosmjöl.
Enkel banankaka med hackad choklad
Ingredienser
- 4 st bananer, stora, spara en till dekoration
- 100 g smör, osaltat
- 1,5 dl socker
- 2 st ägg
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 100 g mörk choklad, grovt hackad
Instruktioner
- Mosa tre av bananerna med en gaffel och lägg dem i en bunke. Spara den fjärde bananen till dekoration ovanpå smeten. Smält smöret försiktigt i en kastrull på spisen och tillsätt det i skålen, blanda samman det med de mosade bananerna.
- Tillsätt socker, ägg och vaniljpulver och vispa till en jämn smet.
- Sila ner vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt och tillsätt den hackade chokladen. Blanda samman allt försiktigt med en slickepott.
- Smöra en brödform, cirka 1,5 liter, och bröa den med ströbröd. Häll i smeten och jämna ut den med slickepotten. Skala den fjärde bananen och dela den på längden. Lägg bananen med den skurna sidan upp på smeten.
- Grädda i 175 grader i 1 timme eller tills en sticka kommer ut ren. Ta ut från ugnen och låt svalna lite i formen. Vänd kakan försiktigt i ena handen och låt svalna helt på galler. Skiva sedan i 2-3 cm breda skivor vid servering.