Päronkaka

Rating: 0.00
(0)
15 oktober, 2013

Så här på hösten är träden fulla med frukter av alla dess slag. Och jag drar självklart nytta av det och bakar goda äpplepajer och päronkakor. Jag hade en bild i huvudet av inkokta päron, ni vet sådana där i en snygg glasburk. Jag gillar tanken med att kunna koka päronen med flera goda kryddor för att få upp smakerna. Och de blev fantastiskt goda! Stjärnanisen lyfter verkligen päronen och ger dem en intressant smak som passar perfekt tillsammans med ingefära och kardemumma.  

Eftersom jag är galet förtjust i kardemumma så använde jag det inte bara i sockerlagen utan även i sockerkakan som utgör basen i denna päronkaka. kardemumma är en perfekt krydda att ha som ett ess i rockärmen. Jag serverade den här päronkakan ihop en en klick lättvispad grädde. Den hade säkert också varit riktigt god ihop med en skopa vaniljglass.  Men den är lika god i sig själv. Allra godast var den faktiskt dagen efter. Om man nu kan hålla sig så länge…

Päronkaka med kardemumma och stjärnanis

Ingredienser
  

Inkokta päron

  • 500 g päron skalade
  • 2-3 dl socker
  • 1 l vatten
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 2 st hela stjärnanis
  • 1 bit inlagd ingefära

Smet

  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 50 g smör smält.
  • 1 dl sockervatten från päronen silat
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma mald
  • 1,5 tsk bakpulver

Instruktioner
 

Inkokta päron

  • Skala päronen och lägg dem i en stor gryta. Tillsätt kryddorna, sockret och häll på vattnet. Låt vattnet koka upp och sänk värmen. Låt koka försiktigt i cirka 15 minuter. Ta päronen från plattan och låt svalna i sitt vatten. Skär av botten och toppen på varje päron. Dela dem i fyra klyftor. Skär försiktigt ur kärnhuset i varje klyfta. Lägg åt sidan.

Smet

  • Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt fluffigt. Blanda ner smöret och vattnet från de kokta päronen. Sila ner mald kardemumma, bakpulver och vetemjöl. Blanda försiktigt ihop allt till en jämn smet. Smöra och bröa en form med avtagbar kant. Häll i smeten i formen och fördela päronklyftorna över smeten. Grädda kakan i 175 grader i cirka 35 minuter. Kakan ska ha fin färg och en sticka ska komma ut ren.
Författare: Danielle
Share the love

Join the Conversation

  1. Åhh Päron och kardemumma är så gott ihop, kardemumma är på något sätt förknippad med hösten för mig jag älskar kardemumma så detta receptet måste jag prova 🙂

  2. Jag har just upptäckt din blogg och jag måste säga att gud vad gott och estetiskt snyggt allting ser ut!

  3. Hej!
    Vilket mumsigt recept. Tänkte prova det. Du skriver i receptet att du lägger smeten först i formen och sedan päronen efteråt. Vad har du lagt ovanpå päronen? På bilderna ser det nästan ut som att du lagt päronen mellan två lager smet, eller hur får man så fin krispig yta? Sjunker päronen ner i smeten kanske?
    Tack för en så fin blogg!

    1. Päronen sjunker ner i smeten och lägger sig nästan i botten. Det är därför jag lägger dem överst. Jag tror det blir lite krispig topping på grund av sockerlagen som päronen kokats i. De ger ju ifrån sig lite vätska och den kristalliserar sig nog lite på grund av sockret. Men kakan i sig är väldigt saftig annars. Jag tror kanske bara det ser krispigt ut. Men man skulle absolut kunna lägga på crumble. Jag har det någonstans här på bloggen 🙂

  4. Tack för det goda receptet! 🙂
    Jag gjorde muffins istället, fungerade jättebra. Hade de inne ca. 22 min i ugnen, jättegoda och saftiga!

  5. Rigona Hasani says:

    Umdrar vad su menar med inlagd ingefära? Kan man ta en vanlig bit ?

    1. Hej,
      Det kan stå syltad ingefära på burken, det är ingefära som är inlagd i en sockerlag. Jag tycker det gör den lite mjukare i smaken, men du kan såklart använda färsk också. Ta lite mindre till en början och smaka av så det inte blir för starkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close