Havrerutor med choklad

Betyg: 5.00
(1)
10 augusti, 2020

Dessa havrerutor är helt fantastiskt goda! De är som två mjuka havrekakor men en silkeslen chokladfyllning mellan som passar helt perfekt till. Lite som en mjuk långpannevariant av dubbla chokladflarn. Så himla gott och dessutom inte så krångliga att göra.

Dessa havrerutor behöver man göra i förväg, gärna dagen innan servering. De behöver svalna av helt och sedan ställas in i kylen tills de bli helt kylskåpskalla. De håller ihop mycket bättre efter att de kallnat helt en gång och de blir mycket snyggare när man skär dem. Havrerutorna håller i flera dagar i kylskåpet utan att konsistensen eller smaken påverkas. Jag har inte testat att frysa dem, de gick åt på några dagar här, men chokladfyllningen kan eventuellt vara lite svår att tina upp. Om du vill testa att frysa dem så skulle jag rekommendera att tina den långsamt på köksbänken eller kanske allra helst i kylskåpet.

glutenfria havrerutor med choklad på fat

Baka havrerutorna så att de är glutenfria

Dessa havrerutor är superenkla att baka glutenfria och de blir precis lika fantastiskt goda. Havregryn är ju egentligen glutenfria men de kan ha förorenats med andra sädesslag under odling eller skörd vilket gör att de inte är garanterat glutenfria. Välj därför en glutenfri sort så vet du att de inte innehåller spår av gluten.

Istället för vanligt vetemjöl så använder jag en glutenfri mjölmix. De tycker jag brukar fungera riktigt bra för de allra flesta sorter av mjuka kakor och i just dessa så kommer ingen märka av att det är bakade med ett glutenfritt mjöl istället för ett vanligt. Därför är dessa perfekta att bjuda på om du har någon i sällskapet som är glutenintolerant men ändå vill kunna bjuda på något gott som alla kan njuta av.

Andra goda glutenfria recept som många tycker om:

glutenfri chokladkaka på fat
Chokladkaka med kokos
En saftig kaka med intensiv chokladsmak, fri från gluten och mjölkprodukter.
Till receptet
paj med krämig jordnötsfyllning
Jordnötspaj
En no-bake vegansk jordnötspaj med en botten på dadlar, cashewnötter och kokos.
Till receptet
mangopaj
Solig Mangotart
En underbart vacker glutenfri och vegansk paj som är fylld med vispad kokosgrädde och toppad med färsk mango.
Till receptet

Havrerutor med choklad

5 från 1 röst
Supergoda havrerutor fyllda med en krämig chokladfyllning.
Servings 20 bitar
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 45 minuter

Ingredienser
  

  • 225 g smör, osaltat och rumstempererat
  • 2 dl farinsocker
  • 1 dl socker
  • 2 st ägg
  • 7 dl havregryn
  • dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • ¾ tsk salt

Chokladlager

  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 340 g mörk choklad
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 1 msk smör, osaltat

Instruktioner

  • Vispa smör, farinsocker och socker tills det är mjukt och krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje.
  • Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en klibbig deg.
  • Klä en form, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut ⅔ av degen i botten av formen. Degen är rätt klibbig så det är bra att blöta händerna lite så är det lättare att trycka ut degen i formen.
  • För att göra chokladlagret, blanda ihop den kondenserade mjölken (inte karamelliserad mjölken!) med chokladen i en liten kastrull och värm försiktigt på spisen tills chokladen smält. Var noga med att röra så att det inte bränns. Ta av från värmen och blanda ner vaniljpulver och smör.
  • Sprid ut chokladsmeten över degen i formen och jämna ut med en slickepott. Ta den resterande degen och klicka ut över chokladlagret.
  • Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter eller tills kakan har fått fin färg. Låt svalna helt. Snitten blir mycket snyggare om man skär kakan när den är kylskåpskall.

Anteckning

Det här receptet är jättegott glutenfritt! För att göra det glutenfritt är det bara att byta ut havregryn mot glutenfria havregryn och vetemjölet mot en glutenfri mjölmix. 
Author: Danielle
Måltid: Fika
Tagg: långpanna
Dela

Skriv en kommentar

  1. Väldigt god!

5 from 1 vote

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Like 18
Close
Close