Dessa havrerutor är helt fantastiskt goda! De är som två mjuka havrekakor men en silkeslen chokladfyllning mellan som passar helt perfekt till. Lite som en mjuk långpannevariant av dubbla chokladflarn. Så himla gott och dessutom inte så krångliga att göra.
Dessa havrerutor behöver man göra i förväg, gärna dagen innan servering. De behöver svalna av helt och sedan ställas in i kylen tills de bli helt kylskåpskalla. De håller ihop mycket bättre efter att de kallnat helt en gång och de blir mycket snyggare när man skär dem. Havrerutorna håller i flera dagar i kylskåpet utan att konsistensen eller smaken påverkas. Jag har inte testat att frysa dem, de gick åt på några dagar här, men chokladfyllningen kan eventuellt vara lite svår att tina upp. Om du vill testa att frysa dem så skulle jag rekommendera att tina den långsamt på köksbänken eller kanske allra helst i kylskåpet.

Baka havrerutorna så att de är glutenfria
Dessa havrerutor är superenkla att baka glutenfria och de blir precis lika fantastiskt goda. Havregryn är ju egentligen glutenfria men de kan ha förorenats med andra sädesslag under odling eller skörd vilket gör att de inte är garanterat glutenfria. Välj därför en glutenfri sort så vet du att de inte innehåller spår av gluten.
Istället för vanligt vetemjöl så använder jag en glutenfri mjölmix. De tycker jag brukar fungera riktigt bra för de allra flesta sorter av mjuka kakor och i just dessa så kommer ingen märka av att det är bakade med ett glutenfritt mjöl istället för ett vanligt. Därför är dessa perfekta att bjuda på om du har någon i sällskapet som är glutenintolerant men ändå vill kunna bjuda på något gott som alla kan njuta av.
Andra goda glutenfria recept som många tycker om:




Havrerutor med choklad
Ingredienser
- 225 g smör, osaltat och rumstempererat
- 2 dl farinsocker
- 1 dl socker
- 2 st ägg
- 7 dl havregryn
- 4¾ dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- ¾ tsk salt
Chokladlager
- 1 burk kondenserad mjölk
- 340 g mörk choklad
- ½ tsk vaniljpulver
- 1 msk smör, osaltat
Instruktioner
- Vispa smör, farinsocker och socker tills det är mjukt och krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje.
- Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en klibbig deg.
- Klä en form, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut ⅔ av degen i botten av formen. Degen är rätt klibbig så det är bra att blöta händerna lite så är det lättare att trycka ut degen i formen.
- För att göra chokladlagret, blanda ihop den kondenserade mjölken (inte karamelliserad mjölken!) med chokladen i en liten kastrull och värm försiktigt på spisen tills chokladen smält. Var noga med att röra så att det inte bränns. Ta av från värmen och blanda ner vaniljpulver och smör.
- Sprid ut chokladsmeten över degen i formen och jämna ut med en slickepott. Ta den resterande degen och klicka ut över chokladlagret.
- Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter eller tills kakan har fått fin färg. Låt svalna helt. Snitten blir mycket snyggare om man skär kakan när den är kylskåpskall.
Väldigt god!